Kovos su absurdu įrankis – lupa

Rokiškyje gerai žinomas verslininkas Pranas Blažys savo šeimai priklausančių devynių nedidelių parduotuvių pardavėjoms neseniai įteikė po neįprastą dovaną – didinamąjį stiklą.

„Prastas pardavėjų regėjimas ar neapdairumas gali visiškai sugriauti mano verslą”, – taip savo poelgį „Panevėžio rytui” paaiškino humoro jausmo nestokojantis vyriškis.

Tačiau iš tikrųjų verslininkui juokai dabar mažiausiai rūpi.

„Kad tik dėl absurdiškų įstatymų netektų bankrutuoti”, – savo nerimo neslėpė P.Blažys.

Pardavėjai – juvelyro darbas

Nuo šiol jo parduotuvių darbuotojai kiekvieną tiekėjų atvežtą alkoholio butelį atidžiai apžiūri per lupą ir suderina, ar ant butelio sunkiai įžiūrimais skaičiais užrašyta gėrimo pagaminimo data atitinka datą, nurodytą dokumentuose.

Apžiūrėjusi visus atvežtus butelius pardavėja, radusi bent vieną su kitokia nei dokumentuose nurodyta pagaminimo data, parengia jį grąžinti tiekėjui.

Toks juvelyrinio tikslumo reikalaujantis darbas užima marias laiko, tačiau kitos išeities – nėra.

Rūstybę užsitraukė dėl vieno butelio

Šią priekabią prekių tikrinimo tvarką P.Blažys savo parduotuvėse įvedė prispaustas bėdos.

Prieš keletą mėnesių verslininko žmonos vardu registruota parduotuvė Rokiškyje iš tiekėjų gavo „Bajorų” degtinės. Priimdami prekes rokiškėnai kaip įprasta patikrino, ar numeriai ant butelių banderolių atitinka nurodytuosius PVM sąskaitoje faktūroje, ir pateikė degtinę parduoti.

Tačiau paaiškėjo, kad tokio tikrinimo – per mažai.

Į parduotuves atvykę tikrintojai iš Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos (VTAKT) aptiko, kad ant vieno „Bajorų” degtinės butelio nurodyta pagaminimo data neatitiko nurodytos dokumentuose.

Smulkutėliais skaičiais įspaustą pagaminimo datą parduotuvės darbuotojai patikrindavo tik pasirinktinai keliems buteliams iš siuntos. Kiekvieno butelio apžiūrinėjimas būtų užėmęs daugybę laiko.

Pasak P.Blažio, nors ant butelių ir sąskaitoje nurodyti banderolių numeriai atitiko, o gėrimų tiekėjas raštu patvirtino suklydęs ir vieną butelį pridėjęs iš kitos siuntos, rokiškėnui verslininkui buvo skirta ekonominė sankcija – piniginė bauda.

Pro Rokiškyje parduotuvėje rugpjūčio 30 dieną apsilankiusių tikrintojų akis nepraslydo ir ant durų užsilikęs gėrimus reklamavusios akcijos, kuri buvo pasibaigusi liepos 21 dieną, 15×25 cm dydžio pusiau nuplėštas reklaminis lapelis.

Pridėję baudos ir už neteisėtą reklamą, VTAKT tikrintojai verslininkui iš viso skyrė 3 tūkstančių litų baudą.

Pasiaiškinti neleido

„Už tai, kad pagaminimo data ant butelio skyrėsi nuo datos sąskaitoje faktūroje, buvau nubaustas kaip didžiausias kontrabandininkas”, – piktinosi P.Blažys.

Verslininkas sakė jau anksčiau girdėjęs ir spaudoje skaitęs apie VTAKT tikrintojų siautėjimus kaimų parduotuvėse, po kurių smulkiesiems verslininkams tekdavo skelbti bankrotą, tačiau neįsivaizdavo į panašią bėdą papulsiąs ir pats.

Vyrą labiausiai papiktino tai, kad tikrintojai neklausė jokių pasiaiškinimų nei tiekėjo tikinimo suklydus ir į Rokiškį atsiųstoje degtinės partijoje netyčia įdėjus vieną kitos siuntos butelį.

„Tas degtinės butelis kainuoja 12,71 Lt, mūsų parduotuvė, jei jį būtume pardavę, būtų uždirbusi 0,96 Lt pelno”, – aiškino P.Blažys, pasipiktinęs buvęs nubaustas lyg koks prekeivis kontrabanda.

Žarstėsi baudomis

Tą pačią dieną, kai tikrintojai apsilankė P.Blažio šeimai priklausančioje parduotuvėje, jie patikrino ir dar porą kitų smulkių Rokiškio verslininkų parduotuvėlių.

Krautuvėlėje „Šalna” buvo aptikta, kad sidro „Cider Cranberry Flavor” siuntoje, gautoje pagal PVM sąskaitą faktūrą, tiekėjas per klaidą įmaišė du butelius toje pačioje gamykloje pagaminto sidro „Apple Cider”.

Parduotuvės savininkės Liudos Laurinaitienės neišgelbėjo ir tai, kad gėrimų tiekėjas raštu atsiprašė už klaidą. Verslininkė buvo pripažinta pažeidusi Alkoholio kontrolės įstatymą ir nubausta 2000 litų bauda.

Vieno tūkstančio litų baudą užsidirbo ir dar vienas Rokiškio verslininkas – Virginijus Gaučys.

Tikrintojai, užsukę į jam priklausančią parduotuvėlę „Upės spektras”, negavo pareikalautų alkoholinių gėrimų įsigijimą liudijančių dokumentų. Verslininko paaiškinimas, kad dokumentai buhalterijoje ir juos tuojau atgabensiąs, tikrintojų dėmesio nesulaukė.

Pagal Alkoholio kontrolės įstatymą tokie dokumentai privalo būti gėrimų realizavimo ar laikymo vietoje, šiuo atveju – parduotuvėje.

Baiminasi netekti licencijos

Tūkstantinėmis baudomis tikrintojų nuskalpuoti rokiškėnai pasiduoti neketina.

Prieš porą savaičių jiems pavyko susitikti su Seimo Ekonomikos komiteto nariais. Komiteto posėdyje dalyvauti buvo pakviesti ir VTAKT atstovai.

Anot P.Blažio, seimūnai pripažino, kad dabar galiojantį Alkoholio kontrolės įstatymą, atmetantį menkiausių klaidų ir net pasiaiškinimų galimybę, už bet kokį pažeidimą numatantį milžiniškas baudas, būtina taisyti.

Posėdžio metu buvo suabejota ir VTAKT veikla bei šios tarnybos reikalingumu.

„Ta tarnyba nevykdo jokios prevencinės veiklos, o užsiima smulkiųjų verslininkų genocidu”, – „Panevėžio rytui” sakė P.Blažys ir paaiškino, kad kelių tūkstančių litų bauda menką apyvartą turinčią kaimo parduotuvę gali atvesti į bankrotą.

„Ir ne tik pati bauda. Paaiškėjo, kad paskui ją neišvengiamai seka kita sankcija – atimama licencija prekiauti alkoholiu”, – verslininkas prisipažino, kad šiuo metu itin baiminasi sulaukti tokios baisios žinios.

Kreipėsi į teismą

Pasijutę neteisingai nubausti, P.Blažys bei kiti du rokiškėnai verslininkai kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą ir apskundė VTAKT jiems skirtas baudas kaip neatitinkančias protingumo ir sąžiningumo kriterijų.

„Netikiu, kad teismą laimėsime, nes žiūrint įstatymo raidės – mes tikrai jį pažeidėme. Manau, kad tapome Seimo priimto absurdiško įstatymo, leidžiančio už menkiausią klaidą verslininką sutrinti į dulkes, aukomis.

Galime tik tikėtis, kad pats Seimas tą įstatymą ir pakeis”, – viliasi P.Blažys.

Pataisos jau laukia balsavimo

Rokiškyje išrinktas Seimo narys Vytautas Saulis „Panevėžio rytui” sakė, kad dėl Alkoholio kontrolės įstatyme įteisintų absurdiškų sąlygų skandalą sukėlusiems rokiškėnams verslininkams greit bus dėkingos visos šalies įmonės, prekiaujančios alkoholiu.

„P.Blažio iniciatyva iškeltus įstatymo trūkumus ir informaciją apie tai, kokioje situacijoje atsiduria verslininkai po kai kurių VTAKT patikrinimų, išplatinau visiems Seimo nariams.

Nedelsiant buvo parengtos įstatymo pataisos, kurios šiuo metu svarstomos Seimo komitetuose.

Maždaug po dviejų savaičių Seimas turėtų už tas pataisas balsuoti ir, tikiuosi, įstatymo nuostatos, leidusios VTAKT kai kuriose situacijose elgtis tiesiog chuliganiškai, bus pakeistos”, – vakar mūsų dienraščiui sakė seimūnas.

Diana Makšimienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.