Energetikai į transformatorius jau pila modifikuotą alyvą

Į akcinei bendrovei „VST” priklausančius transformatorius jau pilama modifikuota alyva. Bendradarbiaujant su Kauno technologijos universiteto mokslininkais, energetikai surado būdą, kaip užkirsti kelią transformatorių alyvos grobstymui – sukūrė alyvą, kuri, panaudota kaip kuras, greičiau nei per parą nepataisomai sugadina automobilių ar kitų transporto priemonių variklius. Tikimasi, kad senąją alyvą pakeitus modifikuota, vagystės liausis.

Po tris mėnesius trukusių transformatorių alyvos sudėties tyrinėjimų, pagaliau pavyko išrasti tokią alyvą, kuri netinka vidaus degimo varikliams, o štai elektrikų naudojamiems transformatoriams ji – visiškai nekenkia. Naujoji modifikuota alyva jau pilama į transformatorius Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių regionuose, pirmiausiai tuose rajonuose, kuriuose transformatorių alyvos vagystės itin dažnos. „Alyvą pakeitėme jau beveik visuose Kauno rajono transformatoriuose, taip pat Prienų. Mūsų žmonės sparčiai darbuojasi ir Klaipėdos bei Šiaulių regionuose. Kovą su transformatorių alyvos vagimis jau pradėjome, tikimės netrukus išvysti jos rezultatus”, – sako akcinės bendrovės „VST” Vidaus kontrolės tarnybos vadovas Linas Petronis. Artimiausiu metu senoji alyva į modifikuotą bus pakeista visuose bendrovės eksploatuojamuose transformatoriuose.

Energetikai nuo ilgapirščių nukenčia vos ne kasdien. Iš transformatorių išleidę alyvą vagišiai ją už kelis litus parduoda vietiniams gyventojams. Šie transformatorių alyvą naudoja kaip žemės ūkio technikos kurą. „Ne paslaptis, kad iš mūsų pavogta alyva – paklausi prekė. Pigesnis kuras, kuriuo lengvo uždarbio ieškantys vagys aprūpina ištisus metus”, – sako L. Petronis. Išleidę keliasdešimt litrų alyvos, vagys nepataisomai sugadina bendrovei priklausančius transformatorius. Įvykus vagystei be elektros paliekami elektros energijos vartotojai. „Ieškojome būdų, kaip visiškai užkirsti kelią vagystėms, čia, pasiūlę sukurti vidaus degimo varikliams netinkančios alyvos formulę, mums labai pagelbėjo Kauno technologijos universiteto mokslininkai”, – sako L. Petronis. Kitaip tariant, mokslininkai sukūrė priedus, kurie bus įmaišomi į transformatorių alyvą. Tokią alyvą naudojant kaip kurą, eksploatacijos metu išsiskiria labai stiprus ir nemalonus kvapas, degimo metu išsiskiriančios medžiagos pažeidžia variklio konstrukciją. Sukūrus šią alyvą buvo atlikti išsamūs tyrimai, įrodantys, kad alyva nekenkia nei aplinkai, nei žmogaus sveikatai.

Kad modifikuota alyva iš ties žalinga varikliams tikriausiai jau įsitikino ir kai kurie gyventojai, nelegaliai jos įsigiję iš vagišių. „Vos paskelbėme, kad transformatorių alyvą keičiame į modifikuotą, vagystės ženkliai sumažėjo ir praktiškai visiškai liovėsi”, – sako L. Petronis. – Matyt žmonės nenori iš vagišių pirkti naujosios alyvos ir rizikuoti savo turtu. O jei niekas neperka, nebėra prasmės vogti”.

Bendrovė dar kartą įspėja gyventojus nebesupirkti alyvos iš vagišių. Iš transformatorių pagrobta alyvas padarys daug žalos turimai technikai. Siekiant išvengti nuostolių, primygtinai prašoma jos nepirkti. „Įspėjame, kad visuose transformatoriuose alyva bus pakeista į modifikuotą, ir tai ne reklaminis triukas, – sako akcinės bendrovės „VST” Vidaus kontrolės tarnybos direktorius. Mūsų tikslas – užkirsti kelią alyvos vagystėms. Nusipirkus baką alyvos, teks keisti automobilio variklį. Koks turtuolis už alyvą sau leistų mokėti taip brangiai”.

„VST”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.