Šėlsmas per adventą nerims

Rytoj prasidėsiantis adventas pasilinksminimo įstaigų renginių programos nepakeis.

Nors krikščionys nuo seno buvo kviečiami iki pat Kalėdų nesilinksminti, uostamiesčio jaunimas nežada atsisakyti audringų pramogų. Klaipėdos naktiniai klubai palieka teisę klientams apsispręsti, ar jie nori paisyti tradicijų, todėl jų durys liks atviros viso advento metu.

Prievartos nėra

Klaipėdos etnokultūros centro specialistė Valerija Jankūnaitė dienraščiui pasakojo, kad adventas nuo seno buvo laikomas ramybės, susikaupimo ir susilaikymo laikotarpiu. „Anksčiau žmonės tikėdavo, kad jeigu jie atsispirs pagundoms ir visą mėnesį liks ramūs ir susikaupę, tai kitus metus jie sutiks apsivalę ir laimingi. Tačiau laikytis advento tradicijų ar nesilaikyti, yra kiekvieno asmeninis reikalas”, – sakė V.Jankūnaitė.

Pasak Etnokultūros centro darbuotojos, nėra jokių taisyklių, kurios formuotų žmogaus elgesį advento metu. „Negalime tikėtis, kad senovinės tradicijos turės tokią pat svarią reikšmę šiuolaikinei visuomenei. Jeigu žmogus nori susilaikyti, tegul susilaiko. Jeigu nori šokti, tegul šoka. Gal šiemet šėlti norintis žmogus kitąmet suvoks susikaupimo svarbą. Viskam savas laikas. Jokios prievartos čia būti negali”, – įsitikinusi V.Jankūnaitė.

Moteris sakė suvokianti, kad būna ypatingų progų, kai paisyti tradicijų tiesiog neįmanoma. „Ką daryti žmogui, kuris gruodį švenčia savo gimtadienį? Juk jis negali nešvęsti”, – samprotavo V.Jankūnaitė.

Anot etnologės, advento metu nebūtina sėdėti sudėjus rankas. Žmonės gali kuoptis namus, susimąstyti apie santykius su artimaisiais, net šiek tiek papramogauti. „Turime gražių tradicijų, kurias kai kurie žmonės iki šiol puoselėja advento metu. Jaunimas gali žaisti advento žaidimus, šokti ratelius, burtis”, – pasakojo V.Jankūnaitė.

Etnologė nesmerkė naktinių klubų, kuriuose per adventą vyksta triukšmingos diskotekos. „Verslas yra verslas”, – mano ji.

Klientai pasipiktintų

Per adventą žada veikti visos uostamiesčio pasilinksminimo įstaigos. Viešbutyje „Klaipėda” įsikūręs naktinis klubas „Honolulu” renginių programos nekeis.

Viešbučio rinkodaros skyriaus vedėja Jurgita Maračkinaitė dienraščiui aiškino, kad tradicijų laikymasis yra klientų asmeninis reikalas. „Mes siūlome paslaugą, o žmogus tegul renkasi pats. Šiuolaikinė visuomenė yra labai pasikeitusi. Dabar tradicijų niekas aklai nesivaiko. Manau, kad klientai pasipiktintų, jeigu visą mėnesį klubas neveiktų”, – įsitikinusi J.Maračkinaitė.

Laisvalaikio centro „Pramogų bankas” atstovė spaudai Karolina Kažukauskaitė „Klaipėdai” sakė, kad klubo programa liks nepakitusi. „Dirbsime kaip visada. Kas norės – šoks, kas norės – liks namie. Represijų neplanuojame – visi norintys galės šėlti, namo nieko nevarysime”, – juokėsi ji.

Džiazo klubo „Kurpiai” vadybininkė Vilija Sambold taip pat teigė, kad klubas dirbs įprastu režimu. Paklausta, ar „Kurpiai” dirba ir per kitas susikaupimo šventes – Vėlines, Kūčias, Velykas, V.Sambold tvirtino, kad tomis dienomis klubas dirba, tačiau muzika jame neskamba.

Naktinio klubo „Honolulu” atstovė J.Maračkinaitė sakė, kad tomis dienomis klubas paprastai neveikia.

Arnoldas Remeika

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.