Skandalas supriešino parapijiečius

Kol policija domisi kunigo veikla, kaimuose netyla ginčai – kaltas dvasininkas ar ne.

Ukmergės ir Panevėžio rajonų kaimuose – karo nuotaikos. Kol kas žmonės kovoja tik žodžiais. Jie vis svarsto – pasitvirtins kunigui 43 metų Vidmantui Kareckui mesti sunkūs kaltinimai ar ne.

Policija šią savaitę pradėjo tyrimą dėl mažamečio vaiko tvirkinimo. Šiame tyrime minima Ukmergės rajono Lėno ir Panevėžio rajono Vadoklių parapijų klebono V.Karecko pavardė.

Skandalas kilo, kai į vienos Ukmergės rajono mokyklos direktorių šią savaitę kreipėsi dviejų mažamečių mergaičių motinos. Anot jų, kunigas jų dukteris glostė, vieną jų pavėžėjo automobiliu.

Abi motinos paprašė pedagogų, kad jų dukterims vietoj tikybos būtų dėstoma etika.

Tyrimas gali užtrukti

Ukmergės rajono policijos viršininkas Alvydas Paknys sakė, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas tik gavus mokyklos direktoriaus pranešimą. Pareiškimų nei pedagogai, nei mergaičių motinos nerašė.

Apklausiamas kunigas V.Kareckas neigė savo kaltę. A.Paknys neatskleidė, ar surinkta kokių nors svarių įrodymų.

„Manau, kad šis tyrimas užtruks dar ne vieną savaitę. Juk tai nėra paprastas dalykas”, – kalbėjo policijos viršininkas.

Turėtų aiškiai pasakyti

„Gluše tu, nieko nesupranti. Kunigai tik pinigus moka imti”, – į pašnekovą prie Vadoklių (Panevėžio r.) užeigos kreipėsi Antanas.

Tačiau Antanui taip ir neaišku, kaip kunigas galėjo tvirkinti vaikus. Nesupranta to ir jo pašnekovas. Vis dėlto abu jie nusprendė, kad jei kunigas ir kaltas, bausmės išvengs.

„Kunigas turėtų tiesiai šviesiai pasakyti – dariau blogai ar ne. O dabar jis suka akis, vengia kalbėti. Dėl to visokie gandai ir plinta”, – įsitikinusi Vanda Marozienė iš Vadoklių.

Nepatiko, kad juokauja?

„Taip, kunigas atokesniuose kaimuose gyvenančius vaikus paveža iš mokyklos namo. Niekam tai ne paslaptis. Ir niekas iki šiol dėl to nesipiktino. Klebonas ir suaugusius žmones automobiliu paveža. O juk retas dabar sustoja”, – kalbėjo Užugiryje (Ukmergės r.) gyvenanti Stefanija.

Anot tame pačiame kaime sutiktos Violetos, V.Kareckas yra šiuolaikinis kunigas.

Tokių kaimuose maža. „Jis visus mėgsta pakalbinti, pašmaikštauti. Galbūt kažkam tai nepatiko”, – aiškino moteris.

Anot Stefanijos, kaimuose kalbama, kad kunigo vietą mokykloje norėjo užimti kitas tikybos mokytojas. Todėl spėliojama, kad gandai buvo paskleisti kunigui apjuodinti.

Kai kilo skandalas, Stefanija anūkės klausinėjo, ką kunigas kalba per tikybos pamokas. „Apie Dievuliuką”, – atsakė jai mergaitė.

Prisiminė ir klastotes

Lėne (Ukmergės r.) gyvenančios Irenos Alšauskienės nuomone, klebonui atkeršyta už jo elgesį ankstesnio mokyklą krėtusio skandalo metu.

Prieš trejus metus Ukmergės rajono policija buvo susidomėjusi šios mokyklos ūkinės-finansinės veiklos dokumentais.

Įtarta, kad tuometė direktorė suklastojo apie 220 parašų, 140 algalapių, keliolika įsakymų, keletą kasos išlaidų orderių.

Paaiškėjo, kad buvo klastojamas ir tikybą dėsčiusio klebono parašas. Jam už pamokas buvo mokama per mėnesį po 67 litus, tačiau dvasininkas niekur nepasirašinėjo. Tai už jį darė kažkas kitas.

Policijai nustačius pažeidimus klebonas išsakė nepakantumą tam, kas vyksta mokykloje.

Nušalino nuo pareigų

Vakar mokykloje tikybos pamokų nebuvo. V.Kareckas laikinai nušalintas nuo pareigų.

Pats kunigas apie kilusį skandalą kalba nenoriai. „Aš nieko blogo nepadariau. Daugiau nenoriu apie tai šnekėti”, – sakė kunigas.

Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas minėjo, kad V.Kareckas yra vienas iš rimčiausių vyskupijos klebonų.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.