Klaipėdos valdžia kalėdoms žada „bombą”

Nors į Klaipėdos Teatro aikštę pagrindinė miesto kalėdų eglė jau atvežta, klaipėdiečiai šventinio šurmulio pradžios dar lauks visą savaitę. Tuo metu sostinėje, taip pat Kaune, Panevėžyje eglių įžiebimo ceremonijos vyks jau šiandien.

Nepaisant to, jog Klaipėdą kalėdinė nuotaika apims vėliau nei kitus didžiuosius šalies miestus, vietinė valdžia uostamiesčio gyventojams šiemet žada ypač daug kalėdinių pramogų.

Kai kurias jų valdininkai ir renginių organizatoriai kol kas netgi laiko paslaptyje, kurią atskleisti žada tik pirmadienį specialiai tam reikalui rengiamoje spaudos konferencijoje.

Didžiausioms metų šventėms intensyviai ruošiasi ir kitos Klaipėdos apskrities savivaldybės. Tiesa, dar neaišku, kuriuos sumanymus pavyks įgyvendinti, nes kai kurių jų šventiniai biudžetai – kol kas dar tušti.

2,5 kilometro girliandų

Pagrindinė Klaipėdos miesto eglė, į Teatro aikštę bendrovės „Klaipėdos keliai” atvežta ketvirtadienį, iškilmingai bus įžiebta gruodžio 3-ąją.

Penkiolikos metrų aukščio medis 34-erius metus augo netoli Kulių, Telšių urėdijos miške. Teigiama, kad šiemet eglė bus papuošta kitaip nei anksčiau.

Už žaliaskarės puošybą atsakingos viešosios įstaigos „Jūros šventė” direktorius Remigijus Mockus sako, kad pagrindinis miesto kalėdų akcentas spinduliuos balta, melsva ir ledine spalvomis. Ją papuoš trys šimtai didelių – 25 cm skersmens – burbulų ir net pustrečio kilometro lempučių girliandų.

„Iš dešimt metų puošnią eglę miestui dovanojusios bendrovės „Philip Morris Lietuva” mūsų įstaiga neperėmė nė vieno varžtelio ar lemputės, todėl įsigijome visiškai naują įrangą, – mūsų dienraščiui pasakojo R. Mockus. – Vietoje anksčiau naudotų girliandų, pagamintų Kinijoje, įsigytos austriškos. Girliandomis eglę papuošianti ir ją prižiūrėsianti įmonė „Gatvių apšvietimas” į šią užduotį pažiūrėjo itin atsakingai. Pardavėjams drąsiai buvo diktuojamos sąlygos, reikalauta, kad įrangos jungtys būtų hermetiškos.”

Eglę juos ir nauja apsauginė tvorelė.

Keičia vietą

Teatro aikštė nebus vienintelė vieta Klaipėdoje, kurią puoš kalėdų eglė. Šie švenčių simboliai, atsižvelgus į atokiau nuo centro gyvenančių klaipėdiečių prašymus, džiugins akį ir kitose vietose.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Gyventojų informavimo tarnybos vedėjos Jolantos Braukylienės, pačių klaipėdiečių prie savo namų užaugintos sidabrinės eglutės, kurias jie dovanoja miestui, bus papuoštos ir prie didžiųjų prekybos centrų.

Beje, tai – vienintelė konkreti informacija apie sparčiai artėjančių švenčių rengimą, kurią „Vakarų ekspreso” skaitytojams šią savaitę suteikė Klaipėdos savivaldybė. Nors vilniečiai, kauniečiai ir panevėžiečiai jau turėjo galimybę sužinoti, kokios linksmybės ir siurprizai jų laukia, mūsų valdininkai ragino žurnalistus palaukti iki ateinančio pirmadienio. Tądien Laikrodžių muziejuje vyks specialiai šventiniams renginiams skirta spaudos konferencija, o iki tos akimirkos šventinių projektų kūrėjai ir įgyvendintojai uostamiestyje esą susitarė neviešinti jokių detalių.

Vis dėlto jau aišku, kad šiais metais kalėdiniai renginiai uostamiestyje vyks ne Teatro aikštėje, o naujose erdvėse. Taip esą bus ne dėl Turgaus gatvės rekonstrukcijos, bet dėl ypatingos šventinių idėjų specifikos. Todėl daugiausia kalėdinių projektų žadama įgyvendinti Atgimimo aikštėje, naujomis formomis klaipėdiečius turėtų nustebinti ir Jono kalnelis. Šįkart Klaipėdos dangų nušviesiantys fejerverkai taip pat bus leidžiami kitoje vietoje.

Keturi šventinių renginių uostamiestyje organizatoriai mįslingai užsimena paruošę klaipėdiečiams daug netikėtumų ir šurmulio. Be to, klaipėdietiškas kalėdas žadama net reklamuoti per respublikines televizijas – bus transliuojamas specialiai sukurtas proginis vaizdo klipas.

Fejerverkas – nuo jūros tilto

Nors Klaipėdos savivaldybės atstovai, paklausti apie šventinius renginius, kol kas tyli kaip žuvys, Neringos, Palangos, Kretingos bei Klaipėdos rajono savivaldybės mielai atvirauja apie tai, kuo džiugins gyventojus.

Tiesa, švenčių organizatoriai vis dar negali pasakyti, kuriuos sumanymus jiems įgyvendinti pavyks, mat šventiniai biudžetai kol kas dar tušti, o kiek jie pasipildys, priklausys nuo vietos politikų valios.

Palangos kultūros centro renginių organizatorė Aušra Latonienė „Vakarų ekspresui” pranešė, kad kurortas šiais metais pasipuoš kaip niekada iki šiol.

Konkursą Palangos miestui papuošti laimėjusi bendrovė iš Vilniaus žada nustebinti kurorto gyventojus ir svečius gruodžio 10-ąją centrinėje miesto aikštėje įžiebta modernia ir netradicine egle. Iš viso Palangai papuošti buvo skirta 100 tūkstančių litų.

Pati kurorto Savivaldybė palangiškiams dovanos naujametį fejerverką, kuris bus leidžiamas nuo jūros tilto.

Beje, Kalėdinių renginių maratonas Palangoje startuos jau rytoj – viloje „Anapilis” bus atidaryta Valerijos Jankūnaitės kalėdinių žibintų paroda, vyks adventiniai skaitymai, o kitą šeštadienį – klasikinės gitaros valanda.

Be „Anapilio”, kiti šventiniai renginiai vyks klube „Ramybė”: gruodžio 27 d. Salomėjos Nėries eiles skaitys aktorius Laimonas Noreika, 29 d. jis skaitys rinktinę lietuvių poeziją, o gruodžio 30 d. ten vyks šokių vakaras, skambant Palangos pučiamųjų orkestrui atliekamai muzikai. Gruodžio 31-osios popietę Gintaro muziejuje vyks klasikinės muzikos koncertas.

Įžiebs ir užgesins

Nidoje, pasak Kultūros ir informacijos centro „Aigila” renginių organizatorės Rasos Norvilienės, įžiebti pagrindinę eglę planuojama gruodžio 9-ąją. Ta proga Neringos meno mokyklos teatro skyrius ruošia spektaklį „Vasaros pokštai seniui besmegeniui”.

Tarp „Aigilos” organizuojamų renginių – ir gruodžio 15 d. vyksiantis Advento vakaras „Uždekime žvakutes” su folkloro ansambliu „Giedružė”, kalėdinis koncertas „Nuo Kalėdų iki Naujųjų…”. Gruodžio 30-ąją rengiamoje šventėje – kalėdinės giesmės, šventiniai šokiai.

Naujųjų metų išvakarėse neringiškiai kviečiami į Savivaldybės aikštę, kur jų lauks pop grupių koncertas, fejerverkas ir naujametė diskoteka.

Pirmąją 2006-ųjų dieną organizuojamas žuvienės virimas. Švenčių maratoną žadama užbaigti sausio 6 dieną teatralizuota kalėdinės eglės žiburių užgesinimo švente. R. Norvilienė perspėja, kad šventinė programa ir laikas dar gali keistis.

Dar ieško pinigų

Kaip Kalėdas ir Naujuosius metu švęs gargždiškiai, Klaipėdos rajono valdininkai tiksliai dar negali atsakyti.

Šiomis dienomis Gargždų komunalininkai jau vyks į girininkijas ieškoti pagrindinės miesto eglės, kurios aukštis būtų apie 18 metrų. Ją įžiebti Savivaldybės aikštėje vyksiančios šventės „Džiaugsmo, vilties ir laimės ugnelės” metu žadama gruodžio 15 dieną.

Dėl eglės įsigijimo, puošybos Gargždų seniūnas Saulius Bakšinskis tariasi su kasmetiniu rėmėju – bendrove „Masterfoods”. Tuo metu šventės organizatoriai – Gargždų kultūros centras – jau susitarė su rėmėjais dėl ekrano ir vaizdo projektoriaus nuomos.

Kalėdinės eglutės džiugins ir Klaipėdos rajono seniūnijų gyventojus. Klaipėdos rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausiosios specialistės Jolitos Latakienės teigimu, seniūnijos su kultūros darbuotojų pagalba kuria šventinę nuotaiką, atsižvelgdamos į finansines galimybes. Seniūnijų centrus papuoš eglės, o žmonės bus kviečiami į šventinius renginius.

Be kalėdinių vakarų Girininkuose, Kretingalėje, Drevernoje ir Judrėnuose bei naujamečių renginių kitose seniūnijose, gruodžio 28 d. gargždiškiai kviečiami ir į šokių bei dainų ansamblio „Minija” naujametį koncertą.

Į klausimą, kaip rajonas sutiks naujuosius metus, J. Latakienė atsakė, kad dar vyksta finansų ir koncertinės programos paieška.

Daugiau šviesų

Kretingoje, Rotušės aikštėje, kalėdų eglė bus įžiebta gruodžio 3-ąją. Susirinkusiųjų laukia fejerverkas, grupės „Raketa ir draugai” koncertas bei Kalėdų senelio aukcionas.

Tądien Kretingos rajone startuosiančiame šventinių renginių sąraše – per trisdešimt įrašų: folkloro ansamblių vakaronės, chorinės muzikos vakarai, teatralizuoti šventiniai koncertai ir kt.

Šventinę žmonių nuotaiką kurs ne tik renginiai ir graži žaliaskarė, bet ir papuoštas Kretingos miestas. Šįmet pirmąkart pusantro metro pločio ir pustrečio metro aukščio šviečiantys dekoratyviniai elementai papuoš elektros stulpus Kretingos Rotušės aikštėje, Vytauto ir Savanorių gatvėse.

Be to, pirmąkart pagrindinei miesto eglei papuošti Kretingos meno mokyklos dailės mokytoja bei M. Valančiaus viešosios bibliotekos bei Kultūros centro dailininkės sukūrė pusšimtį angelų ir apie 70 žvaigždžių. Papildomai eglę apšvies halogeniniai šviestuvai. Apšviesti žadama ir pagrindinius miesto akcentus – Jurgio Pabrėžos paminklą, Lurdo zoną, senųjų kapinių koplyčias, medines skulptūras prie senųjų kapinių ir bažnyčią. Šiam projektui įgyvendinti Kretingos rajono savivaldybė skirs beveik 10 tūkst. litų.

Natalija Mogučaja

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.