Paskelbtas konkursas statyti vėjo jėgaines 5 zonoje

Šiandien AB „Lietuvos energija” paskelbė viešą konkursą gamintojams, siekiantiems gauti leidimą plėsti elektros energijos gamybos pajėgumus, statant vėjo elektrines penktojoje zonoje bei prijungiant jas prie 110 kilovoltų (kV) oro elektros perdavimo linijos atkarpoje Klaipėda – Rietavas. Šioje zonoje vėjo elektrinės ar jų parko įrengtoji visų generatorių galia viename prijungimo taške turi būti ne mažesnė kaip 6 megavatai (MW) ir ne didesnė kaip 35 MW. Bendra didžiausia vėjo elektrinių galia šioje zonoje – 35 MW.

Konkurso dalyvių pateiktų vokų su pasiūlymais atplėšimo procedūra vyks 2006 metų sausio 27 d. Konkurso komisija pasiūlymus vertins ir laimėtoją nustatys iki 2006 metų vasario 13 d.

Konkurso organizavimo ir pasiūlymų vertinimo kriterijus nustato praėjusiais metais LR Vyriausybės nutarimu patvirtinta tvarka. Pagal ją, pagrindinis pasiūlymo vertinimo kriterijus – didžiausia pasiūlyta prijungimo prie tinklų mokesčio dalis, kurią pretendentas įsipareigoja sumokėti už elektrinės prijungimą prie tinklų. Ji turi būti ne mažesnė kaip 60 procentų faktinio prijungimo mokesčio.

Konkurso laimėtojas ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo konkurso pabaigos kreipiasi į Ūkio ministeriją su prašymu išduoti leidimą plėsti elektros energijos gamybos pajėgumą.
„Konkurso laimėtojas įgyja vien tik teisę kreiptis į Ūkio ministeriją ir teisės aktų nustatyta tvarka pateikti prašymą dėl leidimo plėsti elektros energijos gamybos pajėgumus išdavimo, tačiau konkurso laimėjimas nereiškia, kad toks leidimas bus išduotas. Leidimas plėsti elektros energijos gamybos pajėgumus konkurso laimėtojui išduodamas teisės aktų nustatyta tvarka, įvykdžius visas sąlygas ir reikalavimus gauti tokį leidimą”, – sako konkurso pirmininkas, AB „Lietuvos energija” Energetikos sistemos direktorius Vladas Paškevičius.

Vyriausybės nutarimu, ketinantiems statyti vėjo elektrines leidimai išduodami konkurso būdu, o jį organizuoti pavesta perdavimo tinklo operatoriui AB „Lietuvos energija’. Konkurso komisiją sudaro Ūkio ministerijos, Valstybinės kainų ir energetikos komisijos, Valstybinės energetikos inspekcijos, AB Rytų skirstomieji tinklai, AB „VST” ir AB „Lietuvos energija” atstovai.

Minėtoji tvarka nustato kokios galios ir kokius išteklius naudojančios elektrinės bus statomos nuo 2004-ųjų iki 2009-ųjų metų. Gamintojams, norintiems statyti vėjo elektrines yra nurodytos zonos ir suminės galios. Visos vėjo elektrinių diegimo teritorijos suskirstytos į 6 zonas. Kiekvienai iš šešių zonų skelbiamas atskiras konkursas. Iki 2006 metų pabaigos numatyta paskelbti dar tris konkursus – vieną šiemet ir du ateinančiais metais.

Lietuva yra įsipareigojusi Europos Sąjungai iki 2010 – ųjų metų padidinti elektros energijos gamybą iš atsinaujinančių išteklių iki 7 proc. Vyriausybė prioritetine nustatė – vėjo energetiką ir patvirtinta tvarka nurodė kiek MW vėjo jėgainių turi būti įdiegta kasmet iki 2009-ųjų.
Šiuo metu elektros gamyba iš atsinaujinančių išteklių sudaro apie 3,5 proc. Daugiausia tai – hidroelektrinėse gaminama elektros energija. Vėjo energijos gamybos daliai užtikrinti reikia pastatyti apie 200 MW galios elektrinių.

AB „Lietuvos energija”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.