Seniausia Kauno gimdykla buvo per plauką nuo tragedijos

Vakar naktį Kauno priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje buvo paskelbtas padidinto pavojaus aliarmas. Apie 22.48 val. gautas pranešimas apie gaisrą P.Mažylio gimdymo namuose.

Ugniagesiai elgėsi džentelmeniškai

Kaip „Kauno dienai” teigė šio Kauno 2-osios klinikinės ligoninės filialo, įsikūrusio V.Putvinskio gatvėje, vadovas Eugenijus Valasevičius, ugniagesius iškvietė pastate dūmus užuodęs tąnakt budėjęs gydytojas Evaldas Sutkus. Dūmų kvapas sklido iš penkiaaukščio gimdymo namų pastato rūsio.

Įvykio vieton pasiųstos net šešios ugniagesių gelbėtojų mašinos: keturios autocisternos, autokopėčios bei štabo automobilis, kurio ekipažas buvo pasirengęs vadovauti ir galimai gimdyvių bei aptarnaujančio personalo evakuacijai.

„Esu be galo dėkingas ugniagesiams ne tik už jų operatyvų ir kvalifikuotą darbą likviduojant gaisro židinį, bet ir už supratingumą”, – vakar dienraščiui sakė E.Valasevičius, apeliuodamas į tai, kad, artėdama prie gimdymo namų, sunkioji ugniagesių gelbėtojų technika išjungė sirenas. Imtasi visų įmanomų priemonių, kad būtų išvengta nereikalingos panikos.

Gimdyvės gaisrą pramiegojo?

„Panašiai elgėsi ir mūsų personalas, – pasakojo E.Valasevičius, atskubėjęs į ligoninę iš karto, kai tik gavo iš budinčio gydytojo pranešimą apie šį neeilinį įvykį. – Kad pacientės nieko neįtartų, sandariai uždarėme visas duris bei užkaišiojome plyšius. Į vidinį ligoninės kiemą tyliai įvažiavo tik viena ugniagesių mašina”.

E.Valasevičiaus duomenimis, gaisro metu Akušerijos skyriuje buvo dvidešimt devynios pacientės, Ginekologijos – penkiolika. Nė viena iš jų tuo metu negimdė.

„Stresas buvo baisus”, – prisimena E.Valasevičius, prisipažindamas, kad labiausiai bijota, jog gali tekti pradėti žmonių evakuaciją iš pastato.

Viskas pasibaigė neįtikėtinai laimingai: per keturias minutes pasiekę įvykio vietą ir patekę į jau pilną dūmų rūsio patalpą, ugniagesiai gaisrą lokalizavo per aštuonias minutes. 23.11 val. jis jau buvo visiškai užgesintas.

E.Valasevičiaus patikinimu, gimdymo namų pacientės taip ir nesuprato, kokio pavojaus būta. Vakar rytą kai kurios iš jų klausinėjo personalo: „Kas ten taip naktį burzgė ir nedavė mums miegoti?”

Negailestingas verdiktas

Ugniagesių gelbėtojų verdiktas, nepaisant pamaloninimo padėka, – gaisrą sukėlė neatsargus elgesys su ugnimi. Už šios trafaretinės formuluotės slypi įtarimas, kad kažkas neatsargiai numetė nuorūką.

Nustatyta, kad gaisro židinys buvo rūsyje esančioje skalbinių surinkimo patalpoje. Apdegė ten buvusi medinė spintelė. Ugniagesiams įėjus į pilną dūmų patalpą, rasti smilkstantys apie du kilogramai neaiškios kilmės skudurų.

Gimdymo namų vadovas linkęs patikslinti, kad gaisro židinys buvo nenaudojamoje patalpoje, esančioje už skalbinių surinkimo patalpos. E.Valasevičiaus teigimu, ši rakinama, tačiau jos raktas laikomas kiekvienam personalo nariui prieinamoje vietoje – rūbinės raktų dėžutėje.

Įtariamieji – keturi

„Gaisras kilo ne be mūsų personalo kaltės, – vakar rytą neslėpė E.Valasevičius. – Iš trisdešimt šešių mūsų gydytojų rūko tik vienas. Mano žiniomis, rūko ir trys sanitarės.

Minėtas gydytojas vakar naktį kaip tik budėjo. Sanitarės dirbo dienos metu, tačiau gaisro židinyje rasti apdegę skudurai galėjo smilkti ir kelias valandas”.

E.Valasevičiaus patikinimu, visi įtariamieji vakar turėjo būti apklausti.

„Šį kartą turbūt nesiimsiu jokių sankcijų – viskas palyginti gerai baigėsi, – neslėpė gimdymo namų vadovas. – Bet jeigu ateityje ką nors nutversiu rūkant pastate, kažin ar jis bedirbs. Vienintelė galima rūkymo vieta mūsų gimdymo namuose įrengta kieme”.

Gresia piniginės baudos

Ugniagesių gelbėtojų teigimu, ikiteisminis tyrimas dėl šio neeilinio įvykio nebus pradėtas: pasak gimdymo namų vadovo, jokių materialinių nuostolių nepatirta, jokių pretenzijų administracija niekam neturi.

Tačiau tai dar nereiškia, kad tuo viskas ir baigsis. Dėl šio įvykio surinkta medžiaga bus perduota Kauno priešgaisrinės apsaugos tarnybos inspektoriui, atsakingam už tai, kaip P.Mažylio gimdymo namuose laikomasi priešgaisrinio saugumo taisyklių. Jis ir spręs, ar taikyti už tai atsakingam šių gimdymo namų administracijos atstovui administracinę nuobaudą.

Administracijos atstovui, atsakingam už priešgaisrinio saugumo taisyklių laikymąsi, gresia bauda nuo šimto iki dviejų tūkstančių litų. Eiliniam darbuotojui, nesilaikiusiam šių taisyklių, – bauda nuo dvidešimt penkių iki dviejų šimtų penkiasdešimties litų.

To dar nebuvo

„Per trisdešimt trejus mano darbo metus P.Mažylio gimdymo namuose dar nieko panašaus nėra buvę”, – vakar dienraščiui teigė šiandieninis įstaigos vadovas.

Kad šis palyginti laimingai pasibaigęs įvykis – gana rimtas signalas, neslepia ir Kauno ugniagesiai gelbėtojai, kurių įsitikinimu, kažin kuo visa tai galėjo baigtis, jeigu gaisras būtų kilęs arba pastebėtas vėliau. Na ir kas, kad pacienčių palatos – viršutiniuose aukštuose, evakuotis būtų reikėję pro gaisro židinį, o dūmai turi savybę kilti į viršų.

Užgesinus gaisrą, viena ugniagesių gelbėtojų autocisterna dėl viso pikto budėjo prie šių gimdymo namų dar apie porą valandų.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.