Sutuoktinių drama: daugiau klausimų negu atsakymų

Praėjusio trečiadienio ryto ilgai nepamirš ne tik velionės Vidos Baužienės sesuo, bet ir V.Krėvės prospekto 91-ojo penkiaaukščio gyventojai.

Tądien viename šio namo bute aptikti nebegyvi jo šeimininkai. Penkiasdešimt penkerių Justinas Baužys buvo pasikoręs ant durų rankenos. Metais vyresnė jo žmona Vida aptikta sėdinti be gyvybės požymių ant vieninteliame šio buto kambaryje esančios sofos.

Ką nors paaiškinančio atsisveikinimo raštelio, kurį, pagal pirminę prielaidą, turėjo parašyti nusižudyti nusprendęs J.Baužys, įvykio vietoje nerasta. Tačiau buto, kuriame įvyko ši drama, lauko durys rastos neužrakintos, nors jų raktas ir buvo paliktas spynoje iš vidaus.

Apie nelaimę perspėjo savaitė tylos

Nebegyvus sutuoktinius aptiko V.Baužienės sesuo, iš pradžių velionių kaimynams, pas kuriuos bėgo ištikta šoko, po to – įvykio vieton dar dėl viso pikto kviestiems greitosios medikams bei policijai pasakojusi, jog jau savaitė niekas neatsiliepė sesers namų telefonu.

Nors taip būdavo ir anksčiau – atsiskyrėliškai gyvenę Baužiai mėgdavo užsukti telefono garsą, tačiau šį kartą per ilgai trunkanti tyla pradėjo kelti negerus įtarimus.

Trečiadienio rytą V.Baužienės sesuo nusprendė jau nebeskambinti, bet važiuoti į vietą ir ten aiškintis, kas atsitiko. Į rakinamą penkiaaukščio laiptinę ji pateko tik padedama sesers kaimynų. Ir tai vienas iš įrodymų, kad kažin ar sutuoktiniai, rasti nebegyvi neužrakintame savo bute, galėjo tapti kokių nors mįslingų įsibrovėlių aukomis.

Velionių kaimynai vakar dienraščiui pasakojo, kad Baužiai nebendravo ne tik su jais, bet apskritai nieko neįsileisdavo į savo namus. „Vyriškis kartkartėmis dar eidavo į parduotuvę, o ji apskritai nekėlė kojos iš namų”, – tikino anonimais panorę likti velionių kaimynai.

Blogiausias įtarimas atmestas

Kad vyriškis pasitraukė iš gyvenimo savo noru, įvykio vietą apžiūrėjusiems teisėsaugininkams abejonių nekėlė. Tačiau jo žmonos mirtis atrodė mįslingai.

Neatmetant pačių blogiausių įtarimų, ikiteisminis tyrimas dėl sutuoktinių mirties priežasčių patikėtas Vyriausiojo policijos komisariato Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriui.

Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, vakar atliktas V.Baužienės palaikų skrodimas patvirtino pirminės apžiūros metu konstatuotą faktą, kad išorinių smurto žymių ant jos kūno nėra.

Preliminariais duomenimis, moters mirtis nebuvo smurtinė. Tačiau oficialaus atsakymo į tiek kaimynų, tiek teisėsaugininkų keltas prielaidas – gal ją ištiko širdies smūgis, o gal daugiadienės, kaip sprendžiama pagal įvykio vietos apžiūrą, išgertuvės baigėsi apsinuodijimu, dar nėra.

Pasak velionių kaimynų, į alkoholio liūną vis labiau klimpę sutuoktiniai šį kartą girtavo nuo Vėlinių. Dar tiksliau: tai prasidėjo likus savaitei iki Visų Šventųjų.

Gynėsi nuo depresijos ne tuo būdu

Tačiau nė vienas vakar dienraščio kalbintas velionių kaimynas negalėjo pasakyti apie šio mįslingo įvykio kaltininkus nieko blogo. „Jie buvo nelaimingi žmonės, todėl tokie savotiški”, – teigė pašnekovai.

Kaimynai mano, kad vaikų neturėjusius sutuoktinius slėgė vienatvė. Be to, jie priklausė vadinamajai priešpensinio amžiaus kartai, šiandien skaudžiausiai išgyvenančiai mūsų visuomenėje vykstančias metamorfozes.

„Anksčiau Baužienė, atrodo, dirbo viename Kauno technikume buhaltere, – teigė viena iš pašnekovių. – Baužys dirbo statybose. Tačiau paskutiniuoju metu abu neturėjo darbo ir pamažu įjunko į alkoholį kaip į vienintelį išsigelbėjimo nuo užgriuvusios depresijos būdą”.

Kaimynų teigimu, sutuoktiniai gyveno iš atsitiktinių remonto darbų. „O meistras jis buvo geras”, – tvirtino ta pašnekovų dalis, kurių butuose jis yra dirbęs. „Tačiau vos gaudavo pinigus, apie du tris mėnesius girtaudavo, visiškai atsiskyrę nuo žmonių, kol įsikišdavo kas nors iš artimųjų. Po to vėl kelis mėnesius laikydavosi pastariesiems duotų pažadų nebegerti”, – neslėpė kiti pašnekovai.

Bet visi jie tvirtino, kad tai, kas vyko už tylenių Baužių buto durų, niekam netrukdė: nė karto neteko girdėti nei triukšmo, nei barnių, nei kitų dažnų orgijų finalui būdingų dalykų, todėl niekas iš kaimynų ir neleido sau velionių apibūdinti nepagarbiu žodžiu: „Girtuokliai”.

Bijojo vienatvės?

Kaimynų manymu, mirus žmonai, vyras tiesiog neįsivaizdavo be jos tolesnio savo gyvenimo. Vedamas tokių minčių, greičiausiai ir nusipjovė lygintuvo, žinodamas, kad šio jam niekada jau neprireiks, laidą.

Iš mirties karalyste virtusio sutuoktinių buto teisėsaugininkai išsivežė penkis tuščius butelius su įvairių alkoholinių gėrimų etiketėmis. Viltasi, kad jų ekspertizė taip pat kažkuo padės tyrimui. Šis radinys, pirminiais duomenimis, aptiktas tame pačiame kambaryje, kur ir lavonai.

Kol kas neatsakyta ir į klausimą, kiek dienų penkiaaukštis gyveno nieko neįtardamas apie tragediją. Vieni kaimynai teigia paskutinį kartą atsiskyrėlius matę šio mėnesio pradžioje, kiti – prieš savaitę. Tačiau ir pastarieji mano, kad velionės sesuo pavėlavo tik porą dienų. Nors, šios teigimu, sutuoktinių telefonu niekas neatsiliepė savaitę, mirtis jų bute ėmė šeimininkauti visai neseniai. Lavonai aptikti dar nesant jokių apie tokias nelaimes kaimynus perspėjančių požymių.

Gavus oficialią skrodimo išvadą, jog moters mirtis – ne smurtinė, pradėtas ikiteisminis tyrimas turėtų būti nutrauktas.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.