Artėjantys rinkimai tirpdo ir sąžinę

Miesto politikai nepraleidžia progos už valdiškus pinigus pasirūpinti ne tik rinkėjų, bet ir savo asmenine gerove.

Pro miesto tarybos filtrą politikai ir aukšti valdininkai visokiais būdais bando prakišti projektus, kurie būtų naudingi pirmiausia jiems patiems.

Prašė įdomių dalykų

Labai nedaug trūko, kad gatvei, kurioje gyvena savivaldybės administracijos direktorius miesto socialliberalų vadovas Visvaldas Matkevičius, būtų skirta nemaža suma vandens nuotakų sistemai nutiesti.

O „Aukštaitijos vandenų” bendrovės generalinis direktorius Rimantas Liepa, kažkada keistai iš konservatoriaus atvirtęs į socialdemokratus, vakar prašė kolegų tarybos narių palaiminti tiesaus kelio nuo jo gyvenamojo rajono iki „Babilono” tiesimą.

Tačiau pirmasis variantas į tarybą nepraslydo, nes prieš savaitę jam pasipriešino Ūkio ir aplinkosaugos komitetas, o vėliau – ir pats V.Matkevičius.

Antrasis prašymas taip pat baigėsi kuriozu. Supratusi, kad R.Liepa su savo prašymu ją apmovė, frakcija savo siūlymą tarybai atsiėmė pati.

Naktį sukeitė raštus

Miesto tarybos nariai vakar svarstė lėšų skyrimą būtiniausiems miesto priežiūros ir remonto darbams. Tačiau atsirado painiava dėl dokumentų pateikimo elektroniniu būdu.

Ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Ramūnas Vyžintas pareiškė, kad dar iš vakaro internete jis rado pateiktą vieną lėšų skyrimo variantą, o jau kitą rytą prieš prasidedant posėdžiui – kitą.

„Kažkas per naktį nemiegojo ir sukeitė tuos raštus”, – spėjo R.Vyžintas.

Kokie tai buvo variantai, R.Vyžintas posėdyje plačiau neaiškino.

Tuomet meras V.Matuzas pareiškė, kad čia tik techninė klaida, tiesiog darbuotojai kelias dienas pavėlavo sukeisti tuos variantus, ir už nesklandumą atsiprašė.

Pasipriešino komitetas

Tačiau vėliau „Panevėžio rytas” išsiaiškino, kad po neva nekalta technine klaida galėjo slėptis ir itin svarbūs dalykai.

Ankstesniame variante, kuris buvo panaikintas prieš pat tarybos posėdį, buvo įtraukti vandens nuotakų tiesimo darbai Uliūnų gatvėje, kurioje gyvena ir administracijos direktorius V.Matkevičius.

Šiems darbams savivaldybė buvo pasirengusi skirti 50 tūkstančių litų, tereikėjo tik tarybos palaiminimo.

Kaip vėliau išsiaiškino žurnalistė, pirmasis šios gatvės gražinimui pasipriešino Ūkio ir aplinkosaugos komitetas. Jo posėdis vyko užpraėjusio trečiadienio pavakarę.

Ūkio komitetas, kaip teigė R.Vyžintas, nemanė, kad šis darbas – pirmo būtinumo.

„Tuo metu, kai miestui taip reikia pinigų gatvėms valyti, neracionalu yra daryti nuotakus gatvelėje, kurioje yra tik keli namai”, – aiškino R.Vyžintas.

Todėl po šio posėdžio tarybai šalia parengto sprendimo su Uliūnų gatve turėjo būti pateiktas ir komiteto siūlymas neįtraukti į planą šios gatvės darbų.

Tikino nieko nežinojęs

Tačiau tarybai buvo pateiktas dar kitoks variantas – jau visiškai be Uliūnų gatvės.

Šį rebusą žurnalistei paaiškino jau pats V.Matkevičius.

Administracijos direktorius pareiškė, kad užpraėjusį ketvirtadienį vykusiame tarybos kolegijos posėdyje jis pats pasipriešino šios gatvės remonto darbams ir kolegija Uliūnų gatvę iš sąrašo bemat išbraukė.

„Kadangi šiuo klausimu susidaro mano viešųjų ir privačių interesų konfliktas, aš ir pareikalavau jį išbraukti”, – aiškino V.Matkevičius.

Administracijos direktorius tikino, kad apie tai, jog jo gatvės lietaus nuotakų darbams ketinama skirti 50 tūkst. litų, jis iki pat kolegijos posėdžio tikrai nežinojęs.

Ūkio ir aplinkosaugos komitete svarstant klausimą dalyvavo ir V.Matkevičiaus partijos bičiulis bei šiaip geras draugas Vidas Balakauskas, tačiau administracijos direktorius vėlgi tikino, kad ir šis po posėdžio jam nieko nepasakęs.

„Man tos lietaus kanalizacijos tikrai nereikia. Aš ją turiu, nes mano namas yra ant dviejų gatvių – Gėlainių ir Uliūnų sankryžos. Didžioji Gėlainių gatvė jau seniai turi lietaus nuotakų tinklus ir aš gyvenu ramiai. Ten blogiau yra kitiems namams, esantiems toliau nuo mano namų, nes atsiranda loma, kurioje per lietų nutiesus asfaltą kaupsis vanduo”, – aiškino V.Matkevičius.

Jei taip, tai kodėl jis išsigando, kad bus apkaltintas interesų konfliktu?

„Mano namų adresas yra Uliūnų gatvė. Todėl aš ir negaliu dėti parašo ant tokio sprendimo”, – dėstė V.Matkevičius.

Gyvena ir liberalcentristas

Tačiau administracijos direktorius leido suprasti, kad toje pačioje Uliūnų gatvėje gyvena ir liberalcentristas, kuriam itin aktuali ši problema, nes jo namas yra būtent ties ta nelemta loma.

„Taip, toje gatvėje gyvena mūsų partietis Valdas Šimoliūnas. Tačiau jis man jau seniai sakė, kad jam tos lietaus nuotakos visai nerūpi. V.Šimoliūnas aiškino, jog ten nieko baisaus nėra, tereikia keletą mašinų skaldos papilti”, – atsakė R.Vyžintas.

Administracijos direktorius aiškino, kad visa Uliūnų gatvės istorija prasidėjo nuo tada, kai jos gyventojai kreipėsi į savivaldybę prašydami nutiesti asfaltą. Jie sutiko pusę kainos dengti patys.

Tada esą specialistai ir išaiškinę, kad ten būtinas ir lietaus nuotakų sistemos tiesimas. Gyventojams jau net nereikėję rašyti antro prašymo savivaldybei dėl jų tiesimo – pats Miesto ūkio skyrius tuo ėmęs rūpintis ir įtraukęs į būtiniausių darbų sąrašą.

V.Matkevičius teigė, kad visas šis nesusipratimas esą atsirado tik todėl, jog pastaruoju metu serga Miesto ūkio skyriaus vedėjas Gediminas Juozaitis.

„Jis man būtų pasakęs, kad rengiamasi įtraukti į sąrašą ir mano gatvę, aš būčiau iš karto jam neleidęs to daryti. O paprasti darbuotojai, rengę klausimą tarybai, man nesusiprotėjo to pasakyti”, – aiškino V.Matkevičius.

Išrėžė ilgą kalbą

R.Liepos prašymas nutiesti kelio atkarpą gerokai nustebino ir netgi prajuokino tarybos narius.

Su savo prašymu politikas pasirodė iššokęs kaip Pilypas iš kanapių. Klausimas dėl gatvių tiesimo atrodė visiems jau seniai išsiaiškintas.

Kalbėdamas miesto tarybos posėdyje R.Liepa tiesiai nepasakė, kad tas kelias eis kaip tik pro jo namus, esančius vadinamajame antrajame Molainių mikrorajone ir ves tiesiai į naująjį prekybos ir pramogų centrą.

Todėl posėdyje net daugelis politikų tikriausiai taip ir nesuprato, kodėl taip netikėtai R.Liepa išėjo į tribūną ir išrėžė ilgą kalbą.

Išaiškėjo prie žemėlapio

Kadangi politikas kalbėjo labai neaiškiai, iš pradžių buvo net neįmanoma suprasti, ko jis nori. Galop išaiškėjo, kad socialdemokratų frakcija siūlo į parengtą sprendimą dėl V.Alanto gatvės asfaltavimo ekspromtu įtraukti dar vienos atkarpos tiesimą.

Ši kelio atkarpa sujungtų Savitiškio gatvę su J.Tilvyčio gatve maždaug toje vietoje, kur kelyje į Upytę baigiasi miesto ribos.

Nors R.Liepa tvirtino pateikęs siūlymą frakcijos vardu, tačiau jį iš frakcijos atvirai palaikė tik Vytautas Steponas Buterlevičius.

R.Liepos noru pasipiktino Ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas R.Vyžintas. Nors jis taip pat per posėdį garsiai nepasakė savo spėlionių apie tai, kad R.Liepa rūpinasi tik savo šeimos gerove, tačiau išreiškė nuomonę, kad tokia atkarpa niekam nereikalinga.

Vėliau, kai per pertrauką žurnalistų paprašyti politikai dar kartą priėjo prie žemėlapio pažiūrėti, kurgi išties būtų ta pageidaujamoji atkarpa, nelabai toli nuo R.Liepos gyvenantis R.Vyžintas jau atvirai pareiškė, kad „Aukštaitijos vandenų” generalinis direktorius nori važinėti į „Babiloną” tiesiai, o ne aplink per miestą.

Jei būtų nutiesta ši kelio atkarpa, R.Liepa sutaupytų automobiliui kuro bent 5 kilometrams kaskart važiuodamas į „Babiloną”. Jam nereikėtų iš Molainių antrojo mikrorajono daryti didžiulio lanko per miestą.

Pinigų net nebeskaičiavo

Miestui to kelio ruožo tiesimas gal ir nedaug atsieitų, nes visai tai gatvių rekonstrukcijai tikimasi gauti lėšų iš Europos Sąjungos. Vakar kaip tik dėl to šis klausimas ir buvo svarstytas taryboje.

Tačiau vien jau ekspromtu parengti papildomą projektą Europos Sąjungos fondui reikėtų nemažai pinigų, o ir tų miesto biudžete nėra.

Tačiau vėliau, po posėdžio pertraukos, šio klausimo svar-styti nebereikėjo.

Susidarius kuriozinei situacijai, frakcija siūlymą atsiėmė.

Kuriozas yra tas, kad per pertrauką socialdemokratai išsiaiškino, jog nesusikalbėjo.

Ir V.S.Buterlevičius, ir frakcijos vadovu vakar tapęs Povilas Vadopolas teigė manę, jog R.Liepa siūlė visai kitokį variantą, o kai pamatė, kokį, už galvos susiėmė.

„Aš R.Liepos lobizmo nepalaikiau”, – teigė V.S.Buterlevičius.

„Aš tik iš jūsų išgirdau, kad R.Liepos namas yra tame rajone”, – prisipažino P.Vadopolas.

R.Liepa žurnalistei teigė atmetąs visus kaltinimus. Politikas aiškino, jog jis siekė naudos tik miestui ir nepelnytai, anot jo, valdžios pamirštam Molainių mikrorajonui.

Limina Kepalaitė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.