Anesteziologui padeda pompa

Pacientas po operacijos atsikelia ir pats nulipa nuo operacinio stalo. Praėjus vos porai valandų po narkozės noriai valgo, nes jo visiškai nepykina.

Daugeliui operacijas patyrusių pacientų ir netgi medikų tai skamba neįtikėtinai, tačiau toks yra šiandienos anesteziologijos tikslas. Jo siekti padeda vis modernesni ir mažesniais kiekiais narkozei naudojami vaistai bei aparatūra.

Viena iš jų – vos prieš metus išsivysčiusių Europos šalių klinikose pradėta naudoti anestezijos pompa, kuri pati tiksliai apskaičiuoja ir kiekvienam pacientui parenka individualias nuskausminamųjų ir migdomųjų vaistų dozes. Mūsų šalyje kol kas tokiu prietaisu nesinaudoja nė viena klinika, tačiau jau už keleto mėnesių tokia pompa bus ir kai kuriose uostamiesčio ligoninėse.

Po operacijos – valgyti

Pastaraisiais metais medicinoje vis daugiau dėmesio skiriama ne tik operacijos atlikimo technikai, bet ir nuskausminimui.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Chirurgijos klinikos vadovas med. dr. Artūras Razbadauskas „Klaipėdai” sakė, kad chirurgai stengiasi operuoti kuo mažesniais pjūviais, o anesteziologai nuskausminti kuo mažesniu medikamentų kiekiu, pasirenkant kuo tikslesnes nuskausminimo ribas. Šiuolaikinėje anesteziologijoje naudojama vis daugiau ir įvairesnių vaistų, kurie neapsunkina pooperacinės paciento būklės, vis rečiau naudojama inkubacinė narkozė ir jei tik įmanoma, atsisakoma operuoto ligonio mitybos per zondą.

Šiandien stengiamasi parinkti labai tikslią, konkrečią narkozę, kad po operacijos žmogų kuo mažiau pykintų, kad jis kuo greičiau galėtų pradėti pats valgyti.

Visavertė mityba yra lyg vaistai, padedantys po operacijos greičiau sveikti, atgauti jėgas bei gydantys žaizdas.

Išvargina vėmimas

Pasak A.Razbadausko, normalu, kai žmogus po operacijos pabunda operacinėje ir neretai pats nulipa nuo operacinio stalo.

Kad ir kaip anesteziologai stengiasi parinkti tinkamiausius narkozės medikamentus ir mažiausias jų dozes, pasak Jūrininkų ligoninės Anesteziologijos ir intensyvios terapijos skyriaus vadovo Nerijaus Klimo, apie 10 proc. ligonių po operacijos patiria nemalonių pojūčių ir vemia. Dėl pykinimo ir vėmimo jis negali laiku ir tinkamai pradėti maitintis, kartu netenka skysčių.

Yra pastebėta, kad moterys vemia dažniau nei vyrai, o jaunesni žmonės – dažniau nei vyresni. Rūkalius pooperacinis pykinimas ir vėmimas vargina rečiau.

Vaistai – kaip Europoje

Mažiau vaistų ir mažiau pašalinio jų poveikio – toks yra šiandienos anesteziologijos tikslas, kurio pasiekti gali padėti modernūs medikamentai ir aparatūra.

N.Klimas sakė, kad šiuo metu ligoninėje naudojami tie patys medikamentai, kaip ir europinėse klinikose. Tai patvirtino ir ligoninėje keletą dienų dirbęs Norvegijos Oslo universiteto ligoninės anesteziologas Magnaras Austratas (Magnar Austtraat).

Svečias su kolegomis iš Jūrininkų ligoninės dalijosi patirtimi ir pristatė naujos kartos anesteziologinę pompą, kuri sukurta ir Europos klinikose pradėta naudoti vos prieš metus. Kol kas nė viena mūsų šalies ligoninė tokios pompos neturi.

N.Klimas teigė, kad Jūrininkų ligoninės anesteziologai šį prietaisą jau naudos už keleto mėnesių.

Greitį reguliuoja pati

Sužavėtas naujojo aparato galimybių gydytojas pasakojo, kad naujasis prietaisas ne tik palengvina anesteziologo darbą, bet tiesiog dirba už jį.

Į perfuzorių anesteziologui pakanka įvesti duomenis apie paciento amžių, ūgį, svorį bei pagal operacijos skausmingumą ir apimtis nustatyti, kokią vaisto koncentraciją norima pasiekti operuojamojo smegenyse.

Modernioji aparatūra pati suskaičiuoja medikamento stūmimo į organizmą greitį, kuriuo būtų pasiektas ir nuolatos palaikomas norimas paciento nejautros ir miego lygis.

Perdozuoti neįmanoma

Perfuzorius, arba pompa, kuris dozuotai stumia medikamentą į paciento organizmą, medicinoje ir anesteziologijoje nėra naujiena. Tokią pompą turi visos ligoninių operacinės. Tačiau pasak N.Klimo naujiena yra tai, kad pati pompa nusistato ir keičia vaisto stūmimo greitį operacijos metu. Medikui pakanka nustatyti tik, kokios vaisto koncentracijos smegenyse reikia, o pompa pati reguliuoja medikamento stūmimo greitį.

N.Klimas sakė, kad šitokia pompos savybė garantuoja, jog operacijos metu nebus perdozuota medikamentų, pacientas po operacijos pabus lengvai ir žymiai rečiau pasitaikys nemalonių pojūčių po narkozės.

Iki šiol naudotoms paprastesnės modifikacijos pompoms buvo reikalinga didesnė gydytojo anesteziologo priežiūra. Jis tiesiog negalėdavo nuleisti akių nuo aparatūros parodymų.

Naujoji pompa tiks atliekant bet kurią operaciją, netgi tokias sudėtingas ir skausmingas kaip širdies.

Jolanta Juškevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.