Netinkama dantų priežiūra gali sukelti mirtį

Gyvūnus kamuoja tos pačios dantų ligos, kaip ir žmones, pavyzdžiui, parodontozė, kariesas. Norint išvengti rūpesčių ir gydymo išlaidų, savo augintinių dantis taip pat būtina prižiūrėti.

Veterinarijos gydytojai įspėja, kad prieš parenkant dantų priežiūros priemonę būtina pasitarti su medikais. Kiekvienam gyvūnui tinka vis kitokia priemonė.

Netinkamai parinkta dantų priežiūros priemonė gali ne tik sukelti ar paaštrinti ligą, bet ir tapti gyvūno mirties priežastimi.

Dabar reklamuojamos ir parduodamos įvairios gyvūnų burnos higienos priemonės, kurių skirtinga paskirtis ir pobūdis.

Vienos yra kramtomos, kitos – čiulpiamos. Taip pat yra ir gyvūnų burnos ertmės skalavimo skysčių bei specialių dantų pastų. Vienos priemonės yra gydomosios, o kitos skirtos profilaktinei dantų priežiūrai.

Paprastai šunims ir katėms skirtos panašios burnos priežiūros priemonės.

Gyvūnų dantų pasta būna be fluoro. Tuo ji skiriasi nuo skirtos žmonėms.

Veterinarijos gydytoja N.Jurevičienė patarė atsargiai rinktis kramtomąsias burnos priežiūros priemones, nes būtent jos sukelia daugiausiai rūpesčių.

Kramtomosios priemonės ne tik gali išklibinti kai kurių gyvūnų dantis. Atkąstas per didelis tokios priemonės gabalas gali sukelti virškinamojo trakto sutrikimų. Tai ypač pavojinga mažiems šuniukams. Didžiulis atkąstas svetimkūnio gabalas gali užstrigti gyvūnėlio skrandyje ir viskas pasibaigti netgi mirtimi.

Gydytoja sakė, kad kai kurių gyvūnų dantų priežiūrai labai tinka įvairūs čiulpiamieji preparatai: virvelės, medžiaginiai ir guminiai žaislai. Jie ne tik patenkina keturkojo poreikį čiulpti, nuvalo dantų apnašas, bet ir padeda sumažinti gyvūno seilėtekį, dėl kurio kai kurių veislių šunys ypač kenčia.

Taip pat gyvūnų, ypač katinų, dantų apnašas pašalina ir įvairūs skanumynai.

Pašnekovė teigė, kad su veterinarijos gydytoju būtina konsultuotis ne tik renkantis gyvūno dantų priežiūros priemonę. Tik gydytojas gali nustatyti, kada geriausia pasirinktą priemonę vartoti.

Paprastai siūloma dantų priežiūros priemones, ypač kramtomąsias, vartoti, kai gyvūnas yra sotus. Taip sumažėja rizika, kad gyvūnas atkąs per didelį gabalą burnos higienai skirtos graužiamosios priemonės.

Gyvūnų dantis prižiūrėti reikia, nes ant jų susikaupia apnašos. Dėl to keturkojus pradeda pulti įvairios ligos. Kartais neprižiūrėti dantys taip sugenda, kad kai kuriuos tenka net ištraukti.

Giedrė Balčiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.