Vėl pelnėsi sukčiai

Į telefoninių sukčių užmestus apgaulės tinklus vėl įsipainioja naivūs klaipėdiečiai.

Nepaisant nuolatinių pranešimų žiniasklaidoje, žmonės vis dar patiki telefonu sukčiaujančių nusikaltėlių pasakaitėmis. Šalyje siautėjantys sukčiai užvakar apgavo 39 metų klaipėdietę. Moteris prarado 540 litų.

Siuntinėja daugeliui

„Sveikiname! Jūsų numeris tapo laimingas, „Ogmina” Jums dovanoja mobilųjį telefoną „Nokia 9300″ bei 1000 litų čekį. Dėl prizų kreiptis šiuo numeriu.”

Tokias ir panašias trumpąsias žinutes pastarąją savaitę gavo daugybė klaipėdiečių. Žmonės, laikraščiuose jau skaitę apie tokiu būdu iš žmonių viliojamus pinigus, sveikinimo žinutes tiesiog ištrina iš telefono. Naivesni klaipėdiečiai patiki „gerąja žinia”.

Kai kurie, paskambinę nurodytu numeriu, supranta buvę apgauti. Naivesni žmonės nenustemba, kai jų paprašo įsigyti išankstinių telefono mokėjimo kortelių ir padiktuoti jų kodus. Per porą pastarųjų metų tokiu būdu iš žmonių buvo išvilioti tūkstančiai litų.

Sugundė namų kinas

Užvakar į sukčių pinkles pakliuvo klaipėdietė V.D., gyvenanti Šiaulių gatvėje. Gavusi žinutę, kad laimėjo namų kino sistemą, moteris paskambino nurodytu numeriu ir buvo apgauta.

„Ogminos” centro atstovu prisistatęs vyras apgaulės būdu iš jos išviliojo „Labas” papildymo kortelių už 540 litų.

Dažniausiai sukčiai veikia pagal tą patį planą – žmogus mobiliojo ryšio telefonu gauna žinutę, esą jo numeris tapo laimingas ir jam skirtas prizas. Pranešime nurodomas telefono numeris, kuriuo prizo laimėtojas turi registruotis. Paskambinęs nurodytu numeriu, žmogus sužino, kad, norėdamas atsiimti prizą, jis turi nupirkti mobiliojo ryšio telefono sąskaitų papildymo kortelių ir padiktuoti jų kodus. Žmogus praranda pinigus, o sukčius pasipildo telefono sąskaitą.

Pareigūnu teigimu, SMS žinutės apie prizus 90 proc. atvejų atkeliauja iš kalėjimo. Tačiau kol kas vis atidėliojamas sprendimas specialia aparatūra slopinti iš įkalinimo įstaigų sklindančius telefonų signalus.

Žurnaliste suabejojo

Vakar telefoniniams sukčiams skambino ir dienraščio „Klaipėda” žurnalistė.

Tik po kelių minučių laukimo telefonu atsiliepęs vyriškis žvaliu balsu prisistatė esąs „UAB „Ogminos” centro vadybininkas”. Išgirdęs prašymą paaiškinti apie laimėjimą, vyriškis ėmė neva tikrinti duomenų bazę. Fone girdėjosi spaudomos kompiuterio klaviatūros garsas.

Po kelių sekundžių vyriškis griežtu tonu paprašė perskambinti iš savojo telefono, nes į telefono numerį, kuriuo dabar skambinama, jokia žinutė nebuvo išsiųsta. Dar po kelių minučių, paskambinus iš to paties numerio, į kurį iš tiesų buvo atsiųsta žinutė, atsiliepė tas pats vyras. Jis prisiminė, kad prieš kelias minutes dėl laimėjimo jam skambino moteris. Tačiau netikėtai vyriškis padėjo ragelį. Prisiskambinti daugiau jam nepavyko.

Patiki vienas iš 60

Vasarą vieną sukčių grupuotę išaiškinę ir sulaikę sostinės policijos pareigūnai teigė, kad sukčiai, viliojantys pinigus mobiliųjų telefonų skambučiais arba trumposiomis žinutėmis, apmulkina vidutiniškai vieną iš šešiasdešimties pasirinktų aukų.

Sukčių gaujoms surasti patiklų žmogų nėra lengva. Sulaikytos gaujos telefoninių pokalbių išklotinės parodė, kad aferistai skambindavo maždaug 50-60 žmonių, kol surasdavo tą, kuris patikėdavo jų klasta.

Reda Baltinaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.