Lenkija siekia mažinti priklausomybę nuo Rusijos dujų

Per artimiausius ketverius metus Lenkija ketina surasti mažiausiai vieną naują gamtinių dujų tiekėją, norėdama sumažinti savo priklausomybę nuo Rusijos dujų tiekėjos.

„Situacija pernelyg sudėtinga, sektoriui kyla rimta grėsmė, kad tiekimas gali būti nutrauktas”, – pareiškė naujasis ekonomikos ministras Piotras Vozniakas (Piotr Wozniak), kurį cituoja Lenkijos PAP naujienų agentūra.

Naujų gamtinių dujų tiekėjų paieška tapo prioritetiniu uždaviniu po to, kai Rusija ir Vokietija paskelbė apie planus tiesti vamzdyną Baltijos jūros dugnu, jungiantį abi šalis, bet aplenkiantį Lenkiją, Estiją, Latviją ir Lietuvą.

Visos keturios Europos Sąjungos naujokės ryžtingai protestavo prieš šį žingsnį, tvirtindamos, kad jų energetikos saugumui iškils pavojus.

Lenkijos energetikos sektoriaus analitikų teigimu, dujas tiekiant tiesiogiai iš Rusijos į Vokietiją Baltijos jūros dugnu, kyla pavojus, kad Rusija gali bet kada nutraukti dujų teikimą „Yamal” dujotiekiu Lenkijai ir Vakarų Europai.

Lenkijos premjeras Kazimežas Marcinkevičius (Kazimierz Marcinkiewicz), kaip tikimasi, Baltijos jūros dujotiekio klausimą aptars su naująja Vokietijos kanclere Angela Merkel (Angela Merkel) per jos pirmąjį vizitą Varšuvoje gruodžio 2 dieną.

Vokietijos ir Rusijos privačių bendrovių sprendimas tiesti dujotiekį Baltijos jūros dugnu buvo priimtas dar šiais metais, jam pritarė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis (Gerhard Schroeder).

2005-11-23 16:07

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.