A. Pinočetui pateikti kaltinimai dėl mokesčių vengimo ir paso klastojimo

Buvusiam Čilės diktatoriui Augustui Pinočetui (Augusto Pinochet) trečiadienį buvo pareikšti kaltinimai dėl mokesčių vengimo, paso klastojimo ir kitų nusikaltimų, susijusių su 27 mln. JAV dolerių, pervestų į netikrais vardais užregistruotas banko sąskaitas.

Kaltinimus pateikė teisėjas ir prokuroras Karlosas Kerda (Carlos Cerda), kuris A. Pinočetui taip pat paskyrė namų areštą iki teismo pradžios, pranešė teismo pareigūnai.

A. Pinočetui, kuriam penktadienį sukaks 90 metų, per pastaruosius penkerius metus buvo iškeltos dvi bylos dėl nusikaltimų prieš žmoniją. Tačiau šiuos kaltinimus teismas atmetė, teigdamas, kad dėl silpnaprotystės jis negali stoti prieš teismą.

Neseniai A. Pinočetui buvo atlikti medicininiai tyrimai, bandant išsiaiškinti, ar jis galės stoti prieš teismą. Kol kas neaišku, ar buvusio Čilės diktatoriaus gynyba sugebės atmesti teismo kaltinimus dėl kaltinamojo sveikatos būklės.

Anksčiau šiais metais A. Pinočetas sumokėjo 2 mln. dolerių mokesčių priemoką ir neigia padaręs ką nors neteisėta.

Apie A. Pinočeto sąskaitas užsienio bankuose buvo išsiaiškinta pernai, kai JAV Senatas atliko tyrimą dėl galimo pinigų plovimo Jungtinių Valstijų bankuose. Netrukus po to Čilės teismas pradėjo tyrimą dėl buvusio diktatoriaus pajamų ir aptiko daugiau nei šimtą sąskaitų kelių valstybių bankuose, kurios buvo atidarytos skirtingais vardais.

Teisėjas K. Kerda taip pat tiria A. Pinočeto pinigų grobstymo bylą ir bando išsiaiškinti, ar tie pinigai nebuvo „padėkos pinigai” iš Europos ginklų gamintojų. Šie kaltinimai nebuvo įtraukti į teismo ieškinį.

A. Pinočetas, 1973 metais vadovavęs kariniam perversmui, po kurio prasidėjo 17 metų trukusi jo diktatūra, spalį prarado buvusio Čilės lyderio privilegiją – teismo neliečiamybę.

Per jo valdymo laikotarpį dėl politinio smurto žuvo daugiau nei 3 tūkst. žmonių, o dešimtys tūkstančių buvo kankinti ar ištremti.

2005-11-23 17:34

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.