Politikai viešumui mauna apynasrį

Posėdžiai – už uždarų durų

Į skandalingas istorijas nuolat įsiveliantys Darbo partijos atstovai parlamente nenori, kad apie jų nuodėmes būtų kalbama viešai.

Septyni šiai frakcijai priklausantys parlamentarai pateikė Seimo statuto pataisas, kuriomis siūloma rengti tik uždarus Etikos ir procedūrų komisijos posėdžius.

Tokiam siūlymui vakar pritarė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Politikų norams aiškintis užsidarius nuo visuomenės priešinosi tiktai šio komiteto narės Aldona Staponkienė ir Nijolė Steiblienė.

A.Staponkienė taip pat yra Etikos ir procedūrų komisijos narė.

Seimo Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų frakcijos vadovė įsitikinusi, kad komisijos posėdžiai turi būti atviri: „Visuomenė turi viską išgirsti iš pirmų lūpų, be suinteresuotų politikų interpretacijų”.

Svarstymai netektų prasmės

Žinia apie Seimo Darbo partijos frakcijos narių iniciatyvą vakar pribloškė Etikos ir procedūrų komisijos pirmininką Algirdą Monkevičių.

„Gaila, kad iniciatoriai net nebandė paklausti, ką apie tai mano komisijos nariai”, – apgailestavo etikos sargų vadovas.

A.Monkevičius įsitikinęs, kad tai – klaidingas kelias: „Nereikėtų keisti dabartinės tvarkos, kuri numato, jog Seimo komitetų ir komisijų posėdžiai yra atviri.

Išskirti vieną instituciją, kuri savo veiklą grindžia būtent viešumu, būtų neteisinga.

Šitokia išimtinė norma prieštarautų visose demokratinėse šalyse galiojančiai praktikai”.

Parlamentaras neabejoja, kad galimybę rengti viešus posėdžius praradusi komisija taptų bedantė.

„Uždėdami kokią nors paslapties skraistę mes iškreipsime šios komisijos esmę. Juk viešu svarstymu siekiama parodyti, kad nusižengusių Seimo narių poelgiai yra įvertinami.

Visuomenė turi matyti, kad komisija vertina sveikai ir nieko neslepia.

Jei tik bandysime ką nors nuslėpti, iš karto kils įtarimų, jog vyksta kažkokie susitarimai bei spaudimai”, – kalbėjo A.Monkevičius.

Netektų pagrindinio ginklo

Užmojus posėdžiauti slapta nuo visuomenės dar griežčiau vakar įvertino buvęs šios komisijos vadovas Algimantas Salamakinas.

Socialdemokratas pripažino, kad tokių iniciatyvų buvo ir praėjusios kadencijos Seime.

„Kai kas labai norėtų, kad taip būtų. Bet tik viešumas yra Etikos ir procedūrų komisijos ginklas. Daugiau ginklų mes neturime. Jeigu būtų nuspręsta rengti tik uždarus posėdžius, kam jie būtų reikalingi? Tokią komisiją tuomet iš viso reikėtų naikinti”, – pareiškė A.Salamakinas.

Parlamentaras aiškino, kad jeigu komisijos posėdyje svarstomi kokie nors asmeniniai politiko reikalai, yra numatyta, jog posėdį galima rengti uždarą. Tokių atvejų yra buvę ne vienas.

A.Salamakinas neabejoja, kad tokiais siūlymais siekiama apriboti komisijos veiklą: „Seimui populiarumo bei žmonių pasitikėjimo šitoks žingsnis tikrai nepridės.

Politikams galioja visai kitokios taisyklės. Nuo viešumo jie nepabėgs”.

Politikams trūko argumentų

Uždarų Etikos ir procedūrų komisijos posėdžių pageidaujantys Seimo Darbo partijos frakcijos nariai vakar nesugebėjo argumentuotai apginti savo siūlymų. Kai kurie jų net mėgino atsiriboti nuo šios iniciatyvos.

Vienas pataisos sumanytojų, Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Saulius Bucevičius aiškino, kad dabar informacija iš šios komisijos posėdžių esą yra pateikiama dar nepriėmus sprendimų. Tačiau šio argumento politikas negalėjo pagrįsti konkrečiais pavyzdžiais.

Kitas pataisų autorius – Vytautas Draugelis sakė, esą parlamentarams nepatogu aiškintis prieš visą Lietuvą.

Bet išsprūdusi mintis apie politikams kylančius nepatogumus suglumino ir patį Darbo partijos narį: „Žinoma, nieko neatsitiks, jei ši pataisa bus atmesta. Aš nežinau, ar ji tikrai reikalinga. Stiprių argumentų neturiu. Seime esu naujokas, gal ir suklydau”, – negalėdamas apginti siūlymo rengti tik uždarus komisijos posėdžius blaškėsi politikas.

Tuo tarpu siūlymą rengti vien uždarus komisijos posėdžius savo parašu parėmęs Seimo Darbo partijos frakcijos narys Juozas Jaruševičius vakar išsigynė esąs vienas jos iniciatorių.

„Taip buvo nuspręsta frakcijoje. O mano nuomonė yra kitokia. Aš tam nepritariu. Turėjau pasirašyti ant to lapo”, – apgailestavo Seimo narys.

Bandoma suvesti sąskaitas?

J.Jaruševičius „Lietuvos rytui” pripažino, kad pagrindinė pasiūlymo rengti uždarus komisijos posėdžius autorė buvo Seimo Darbo partijos frakcijos narė Vilma Martinkaitienė, kuri šioje komisijoje – dažna viešnia.

Šiai parlamentarei etikos sargams teko aiškintis dėl kelionės į Vokietiją, kur ji buvo susitikusi su atliekų verslo interesų Lietuvoje turinčios firmos atstovais.

Komisija nutarė, kad V.Martinkaitienė supainiojo viešuosius ir privačius interesus, jai buvo rekomenduota nusišalinti sprendžiant atliekų tvarkymo reikalus.

Etikos sargams teko narplioti ir Darbo partijos atstovės incidentą su Palangos policininkais. Prie vairo neblaivi sučiupta V.Martinkaitienė pareigūnams teigė esanti bedarbė. Tačiau melavusi parlamentarė atsipirko įspėjimu.

Atsitvers nuo smalsių žvilgsnių

Bandymų statyti barjerus viešumui šiame Seime būta ir daugiau.

Parlamente kurpiami planai neįleisti žiniasklaidos atstovų į planuojamą statyti naują Seimo plenarinių posėdžių salę.

Parlamentarams ketinama sukurti specialias uždaras teritorijas, po kurias galės vaikščioti tik jie. Žurnalistai į tokias teritorijas patektų tik tuo atveju, jeigu to pageidautų patys politikai.

Antai planuojamoje įrengti naujoje kavinėje turėtų būti pastatyta stiklinė pertvara su koduotu užraktu, kurios vienoje pusėje sėdėtų politikai bei valdininkai, kitoje – žurnalistai.

Tadas Ignatavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.