Po revoliucijos praėjus dvejiems metams, Gruzija atsigauna lėtai

Gruzijai trečiadienį minint antrąsias „rožių” revoliucijos metines, apžvalgininkai tvirtina, kad jos laukia dar daug išbandymų pereinant iš sunkumų kamuojamos posovietinės valstybės į klestinčią demokratinę šalį.

Visuotiniams protestams, kurie 2003 metų lapkritį privertė pasitraukti iš prezidento posto Eduardą Ševardnadzę, vadovavusiam prezidentui Michailui Saakašviliui iš dalies pavyko įgyvendinti savo pažadus imtis reformų ir pritraukti užsienio investuotojus.

Be to, priešingai nei posovietinėje Ukrainoje, kurioje revoliucija įvyko metais vėliau, M. Saakašviliui pavyko užtikrinti vyriausybės stabilumą.

Tačiau apžvalgininkai pernelyg džiūgauti nėra linkę. Jie perspėja, kad šioje penkis milijonus gyventojų turinčioje Kaukazo valstybėje vis dar yra daugybė problemų, įskaitant paplitusį skurdą ir nedarbą.

„Per pastaruosius dvejus metus teigiamų permainų buvo visose srityse – vienos reformos buvo sėkmingesnės, kitos – mažiau sėkmingos. Tačiau didžiausi sunkumai dar laukia ateityje”, – sakė Aleksandras Rondelis, Gruzijos strateginių ir tarptautinių studijų fondo vadovas.

Ir nors M. Saakašvilis visuomenėje vis dar turi nemažą paramą, ekspertai teigia, kad prezidentui ir jo komandai trūksta patirties ir profesionalumo.

Šių metų pradžioje M. Saakašvilis skaudžiai išgyveno talentingo premjero ir artimo bendražygio Zurabo Žvanijos, kuris sugebėdavo sutramdyti kartais karšto būdo 37 metų prezidentą, žūtį.

Kadaise sąlyginai turtinga Gruzijos ekonomika niekuomet visiškai neatsigavo nuo korupcijos atneštos žalos ir nepareigingumo praktikos, kuri įsivyravo po nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos paskelbimo 1991-aisiais.

Vos įžengęs į prezidentūrą, M. Saakašvilis nurodė imtis griežtų priemonių prieš paplitusį vengimą mokėti mokesčius ir kyšininkavimą. Mokesčių surinkimas Gruzijoje iš tiesų pagerėjo, o anksčiau itin atsargūs tarptautiniai kreditoriai ir donorai ėmė pasitikėti šalimi ir per trejus metus pažadėjo jai maždaug milijardą dolerių užsienio pagalbos.

„Su „rožių” revoliucija viskas pasikeitė labai greitai”, – pažymėjo Rojus Sautvertas (Roy Southworth), Pasaulio banko atstovas Gruzijoje.

Ekspertai taip pat giria pažangą tvarkant biudžetą ir kuriant tinkamą verslo aplinką.

Vis dėlto eiliniai gruzinai didelių gyvenimo pokyčių nepastebėjo. Nedarbo lygis siekia beveik 60 procentų ir nėra ženklų, kad jis artimiausiu metu mažės. Be to, nors vyriausybė pensijas beveik padvigubino, jų vidurkis dabar siekia tik 28 larius (apie 46 litus).

Vaidotas Beniušis

2005-11-23 16:10

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.