A. Merkel ir Ž. Širakas sutarė tęsti glaudų bendradarbiavimą

Naujoji Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel) per pirmąjį oficialų vizitą į užsienį su Prancūzijos prezidentu Žaku Širaku (Jacques Chirac) trečiadienį sutarė, kad glaudus Paryžiaus ir Berlyno bendradarbiavimas yra ypač svarbus Europai.

Prie Eliziejaus rūmų kanclerę pasitikęs prezidentas Ž. Širakas demonstravo išskirtinį draugiškumą – jis pabučiavo A. Merkel ranką, o paskui, pozuodamas prieš fotografus, trumpam apkabino ją per pečius.

Po susitikimo su Ž. Širaku A. Merkel žurnalistams teigė, kad intensyvus Prancūzijos ir Vokietijos bendradarbiavimas yra svarbus ne tik šioms dviem valstybėms, bet ir visai Europai. Kanclerė taip pat pakvietė Prancūzijos prezidentą gruodžio pradžioje atvykti į Berlyną.

Tuo tarpu Ž. Širakas po pietų su A. Merkel pažymėjo, kad jis „labai jautriai” sutiko žinią, jog kanclerė pirmajam vizitui į užsienį pasirinko Paryžių. Šį sprendimą jis pavadino „draugiškumo ženklu”. Pasak prezidento, tiek jis, tiek A. Merkel mano, kad tinkamam Europos funkcionavimui yra būtina tvirta Prancūzijos – Vokietijos ašis.

Vis dėlto dalis apžvalgininkų abejoja, ar A. Merkel su Ž. Širaku palaikys tokius pat draugiškus santykius, kaip ir jos pirmtakas Gerhardas Šrioderis (Gerhard Schroeder). Jis kartu su Prancūzijos prezidentu griežtai pasmerkė Jungtinių Valstijų invaziją į Iraką ir taip gerokai atšaldė transatlantinį bendradarbiavimą.

Ekspertai neabejoja, kad A. Merkel sieks pagerinti santykius su Vašingtonu. „A. Merkel – dalykiška, rimta ir išmintinga politikė – stengsis plėtoti įvairius tarptautinius ryšius, atitinkančius naują tarptautinę tvarką, kurioje nereikia rinktis tarp Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų, o greičiau kurti sistemą, kuri apimtų abi šias valstybes”, – dienraštyje „The Washington Post” trečiadienį rašė buvęs JAV valstybės sekretorius prezidento Ričardo Niksono (Richard Nixon) administracijoje Henris Alfredas Kisindžeris (Henry Alfred Kissinger).

Vis dėlto Europą kamuojančios problemos, tokios kaip nesutarimas dėl būsimo Europos Sąjungos (ES) biudžeto, reiškia, kad Vokietija ir toliau privalės glaudžiai bendradarbiauti tiek su Prancūzija, tiek su kitomis bloko valstybėmis narėmis.

Antradienį oficialiai Bundestage prisaikdinta A. Merkel yra pirmoji moteris, užėmusi Vokietijos kanclerio postą, taip pat pirmoji vyriausybės vadovė iš pokomunistinės Rytų Vokietijos. Be to, tai pirmas kartas po beveik 30 metų pertraukos, kai šalies valdžioje kartu dirbs socialdemokratai ir krikščionys demokratai.

Tačiau tiems skaičiams ekspertai skiria gerokai mažiau dėmesio nei problemoms, kurios laukia A. Merkel. Perspėjama, kad gali iškilti daug problemų pažadėjus atgaivinti stagnacijoje esančią ekonomiką ir sumažinti 11 procentų viršijantį nedarbą.

Vaidotas Beniušis

2005-11-23 16:29

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.