Etikos sargai pasiūlė nubausti R. Juknevičienę administracine tvarka

Seimo opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos narė Rasa Juknevičienė, nedeklaruodama savo vyro verslo santykių 2000- 2004 metais yra pažeidusi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatą, įpareigojančią deklaruoti savo ir savo šeimos narių turtinius interesus, darbo ir verslo santykius.

Tai nustatė trečiadienį posėdžiavusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Pasak jos pirmininko Algirdo Monkevičiaus, tai yra įpareigojanti nuostata, kurios pažeidimas užtraukia administracinę atsakomybę nuo 500 litų iki 1000 litų.

„Šitą informaciją perduosime Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK), kuri turės surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolą ir paskirti nuobaudą nuo 500 litų iki 1000 litų”, – sakė A. Monkevičius.

Anot jo, Seimo Etikos ir procedūrų komisija kol kas neturi faktinių duomenų, leidžiančių teigti, kad Seimo narė R. Juknevičienė, nedeklaruodama savo vyro verslo santykių, būtų sukėlusi interesų konfliktą. A. Monkevičiaus teigimu, etikos sargai, norėdami gauti patikimus duomenis, taip pat nutarė kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją, kad ji patikrintų, ar buvo sumokėti mokesčiai nuo tam tikrų pajamų. Seimo Etikos ir procedūrų komisija per dvi savaites tikisi gauti atsakymą iš Valstybinės mokesčių inspekcijos.

Komentuodama etikos sargų verdiktą R. Juknevičienė sakė, jog jai labai svarbus buvo jų sprendimas, kad interesų konflikto nebuvo. „Komisija tai konstatavo, bent jau šiuo metu jie teigia, kad tokių duomenų neturi. Tai, kad buvo netikslumų mano deklaracijose, tai aš tą nuo pat pradžių sakiau ir neslėpiau”, – sakė žurnalistams R. Juknevičienė.

Ji vėl pabrėžė, kad jos vyras Zenonas Juknevičius negavo jokių pinigų nei iš „Williams”, nei iš „A. Abišala ir partneriai”.

Dienraščiui „Respublika” paskelbus informaciją, kad vienos iš konservatorių lyderių R. Juknevičienės vyras Zenonas Juknevičius yra gavęs pajamų iš konsultacijų „Williams”, lapkričio 15 d. Seimo Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcija kreipėsi į parlamentinę Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama išsiaiškinti, ar opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos narė R. Juknevičienė nepažeidė privačių interesų deklaravimo tvarkos bei parlamentaro etikos principų.

Seimo Socialdemokratų partijos frakcija taip pat kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama išsiaiškinti, ar Seimo narės R. Juknevičienės šeima tinkamai deklaravo pajamas bei sumokėjo mokesčius.

Dėl galimo Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos narės Rasos Juknevičienės viešųjų ir privačių interesų konflikto parlamentarų grupė lapkričio 23-iąją kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

Kaip Eltai sakė kreipimąsi inicijavęs Seimo Mišrios parlamentarų grupės narys Petras Gražulis, parlamentarai prašo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos ištirti, ar Seimo narė R. Juknevičienė, nuslėpdama savo ryšius su įmone, konsultavusia bendrovę „Williams” akcinės bendrovės „Mažeikių nafta” privatizavimo metu, ir nenusišalindama Seime svarstant ir priimant įstatymus, suteikusius išskirtines sąlygas bendrovei „Williams”, nepažeidė LR viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo.

Seimo narė R. Juknevičienė irgi prašė Seimo etikos sargų išsiaiškinti, ar jos interesų konfliktu svarstant „Mažeikių naftos” klausimus galėjo būti situacija, kai jos vyras Zenonas Juknevičius nebuvo gavęs jokio užmokesčio iš ūkinės bendrijos „A. Abišala ir partneriai” ir neturėjo jokių ryšių nei su „Mažeikių nafta”, nei su kompanija „Williams”, o pagal tuo metu galiojusius įstatymus turėjo deklaruoti bendrijos (faktiškai A. Abišalos) uždirbtas pajamas kaip ūkinės bendrijos narys.

Jadvyga Bieliavska

2005-11-23 16:24

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.