Liūdesio versle – aršios kovos

Siekis įsitvirtinti vadinamajame lavonų versle skatina kurti abejotino teisėtumo sąjungas.

Klaipėdos morge šiuo metu iš peties darbuojasi net dvi įmonės. Tačiau tik viena iš jų yra pasirašiusi sutartį su savivaldybe. Ja Valdo Čeponio individuali įmonė įpareigota į morgą iš įvykio vietų atvežti velionius. Tačiau aplink morgą dėl neaiškių priežasčių sukiojasi ir Liudo Statkaus individualios įmonės darbuotojai. Jie pirmieji artimųjų netekusiems žmonės siūlo suteikti laidojimo paslaugas.

Tas pats telefonas

Savivaldybė privalo skelbti konkursą mirusiųjų pervežimo iš įvykio vietos paslaugai pirkti.

Jį yra laimėjusi V.Čeponio individuali įmonė, nes pasiūlė mažiausią kainą. Sutartis, kuri galioja trejus metus, buvo pasirašyta pernai gegužę. Ja remiantis, savivaldybė V.Čeponio įmonei už kiekvieną parą sumoka 152,9 lito. Per metus išeina beveik 56 tūkst. litų.

V.Čeponio įmonė šį savivaldybės konkursą laimėjo jau ne pirmą kartą.

Natūralu, jog šios įmonės darbuotojai ar jos savininkas V.Čeponis pirmasis pasitinka artimųjų kūnų į morgą atsiimti atvykusius klaipėdiečius. Jiems jis siūlo suteikti ir laidojimo paslaugas.

Tačiau morgą užkariavo dar viena – L.Statkaus individuali įmonė. Informacijos tarnybų duomenų bazėse yra tas pats abiejų įmonių telefono numeris. Anksčiau jis priklausė Teismo medicinos instituto Klaipėdos ekspertiniam skyriui. „Buvo laikai, kai mūsų finansinė padėtis buvo labai bloga. Tada šį numerį perleidome V.Čeponio įmonei”, – sakė skyriaus vedėjas Diomenas Vitkus.

Vaidenosi užsakymai

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė tikino pirmą kartą išgirdusi apie tai, jog šalia morgo sukiojasi dar viena įmonė. „Panašu, jog kažkas bando prisiplakti prie konkursą laimėjusios V.Čeponio įmonės. Galbūt šios įmonės susivienijo, siekdamos užimti kuo didesnę Klaipėdos laidojimo verslo dalį”, – kalbėjo I.Šakalienė.

V.Čeponis nebuvo itin linkęs atsakyti į klausimus: „Kas čia įdomu? Nieko tokio, kad tandemas yra. Dirbu savo darbą ir nusiskundimų nesulaukiu”.

Tai, jog L.Statkaus įmonė taip pat turi sąsajų su morgu, jo nuomone, nieko blogo.

„Jūs jo ir paklauskite, kodėl įmonės telefonas toks pat”, – ragino V.Čeponis.

Tačiau nurodytas pašnekovas buvo nekalbus. Jis leido nedviprasmiškai suprasti, jog žurnalistai neturėtų domėtis susidariusia situacija. „Jūs parduodate ar perkate?” – pasivaidenus, jog rengiamas straipsnis yra kažkieno užsakytas, klausė L.Statkus.

Jo verslo partneris net įvardijo bendrovę, kuri, anot jo, gali būti suinteresuota tokiu rašiniu. Tai esą Vilniaus įmonės „Aterna” Klaipėdos filialas.

V.Čeponis negailėjo patarimų. Anot jo, žurnalistai verčiau pasidomėtų, kaip laidojimo namai gali bendrauti su bažnyčiomis.

Ant paklodės nedėstys

Tačiau galiausiai V.Čeponis pripažino, jog įmonės imasi bendros veiklos, norėdamos būti pranašesnės už konkurentus. Juo labiau, kad Liudas Statkus – jo vaikystės draugas.

Be to, V.Čeponio įmonė pradėjo teikti naują paslaugą – parvežti lietuvių palaikus iš užsienio. Galbūt L.Statkus yra verslininko vietininkas Klaipėdos morge? Pašnekovas šio teiginio nei patvirtino, nei paneigė. „Ant paklodės aš visko jums neišdėstysiu, nes tai gali atsisukti prieš mane”, – argumentavo verslininkas.

V.Čeponis bandė įrodyti, jog Klaipėdoje tarp laidojimo paslaugas teikiančių bendrovių konkurencijos nėra. „Mieste veikia šešios įmonės. Jei nors viena užsidarytų, kitoms būtų labai sunku. Jos nespėtų visiems artimųjų netekusiems žmonėms suteikti paslaugų”, – patikino V.Čeponis.

Mirties liudininkai

Vis dėlto liūdnajame versle vyksta arši konkurencija. Juo labiau kad per metus jame sukasi keli milijonai litų.

Dėl šios priežasties ir Klaipėdoje gali klestėti vadinamasis lavonų „biznis”, kai medikai laidojimo paslaugas teikiančioms bendrovėms už tam tikrą atlygį perduodą informaciją.

Tokios galimybės neatmetė ir Teismo medicinos instituto pavaduotojas ekspertizei Janušas Rybalka. Jo teigimu, greitosios medicinos pagalbos darbuotojai vieni pirmųjų sužino apie žmogaus mirtį, todėl tokią informaciją gali parduoti įmonėms.

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis teigė, jog tarpininkų gali būti labai daug – morgo darbuotojai, policijos pareigūnai, medikai. „Žinoma, teoriškai galimybė apie parduodamą informaciją egzistuoja. Tačiau mūsų stotis su laidojimo bendrovėmis nėra sudariusi jokių sutarčių. Žmonių skundų nesu sulaukęs”, – tvirtino R.Juodviršis.

Jis teigė, jog savo darbuotojams dar kartą priminė, jog tokios informacijos sklaida yra įstatymo pažeidimas.

Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis patikino, kad jo vadovaujamoje ligoninėje tokių pažeidimų nėra daroma.

Virginija Spurytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.