Porceliano šviesa po tamsiais galerijos skliautais

Metalo galerijoje „Lietuvos aidas-M” lapkričio 25 d., penktadienį, atidaroma kaulinio porceliano paroda. Porceliano darbai buvo sukurti vasarą „Jiesios” keramikos gamykloje, jau penkioliktąjį kartą Kaune vykusiame tarptautiniame simpoziume. Šįkart simpoziumas turėjo plačią, pačius netikėčiausius požiūrius skatinančią temą „Idėjos”.
Šis simpoziumas turi pakankamai seną istoriją: „Jiesioje” pradėti daryti unikalūs kaulinio porceliano eksperimentai, o paskui ir tiražuojami dirbiniai jau nuo 1979 m.. Per pastarąjį dešimtmetį patyrusi įvairių ekonominių sunkumų, nūdien „Jiesios” gamykla pradeda atsigauti. Iš tiesų tai – džiugus reiškinys, kadangi saviti, specifiniai kaulinio porceliano darbai yra retenybė ne tik mūsų krašte, bet ir apskritai pasaulyje. Būtent „Jiesios” kūrybinėje bazėje buvo pradėti rengti ir pirmieji kaulinio porceliano seminarai.
Šiais metais vykusiame simpoziume porcelianines idėjas kūrė daug menininkų iš įvairių pasaulio šaliu: be šeimininkų lietuvių, dalyvavo autoriai iš Prancūzijos, Suomijos, Rusijos, Estijos, Latvijos.
Porcelianas – trapi ir balta medžiaga. Būtent šias savybes daugiausia ir eksploatuoja autoriai. Antra vertus, stengiamasi ypač akcentuoti porcelianinio objekto santykį su supančia erdve, pabrėžti jo pažeidžiamumą, o drauge – dekoratyvumą. Porcelianas leidžia kurti ir ažūrines kompozicijas, kaip suomių menininkės Riittos Talonpoikos darbuose, ir ironiškas skulptūrines grupes, kuriomis kiekvieną kartą stebina publiką Audrius Janušonis.
Šiuos kūrinius ir bus galima išvysti galerijoje „Lietuvos aidas-M’ nuo lapkričio 25 d. Galėtų kilti tik vienas klausimas – o kodėl porcelianas eksponuojamas metalogalerijoje? Atsakymai yra du: pirma, todėl, kad porcelianas puikiai dera su metalu, o antra – jog tamsūs, paslaptingi galerijos skliautai puikiai, kaip niekas kitas išryškina trapų porceliano baltumą.

XV tarptautinio kaulinio porceliano simpoziumo „Idėjos” paroda vyks lapkričio 25-gruodžio 13 d. galerijoje „Lietuvos aidas-M” , šv. Ignoto 5, Vilnius.
Galerija dirba: antradieniais – penktadieniais 12-18 val., šeštadienį 12-16 val.
Parodos atidarymas lapkričio 25 d. penktadienį, 17. val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.