Priminimas savarankiškai dirbantiems asmenims

Labai dažnai pasitaiko atvejų, kai savarankiškai dirbantys asmenys, kurie privalomai draudžiami valstybiniu socialiniu draudimu kaip dirbantys pagal darbo sutartį, gauna valstybinio socialinio draudimo senatvės ar netekto darbingumo (invalidumo) pensiją, yra įsitikinę, kad jiems, dėl anksčiau išvardintų priežasčių mokėti socialinio draudimo įmokų į Fondo biudžetą nereikia.

Dažniausiai šie asmenys į „Sodros” teritorinį skyrių neatvyksta, surasti juos ne visada pavyksta. Tokiais atvejais susidariusios skolos išieškojimas perduodamas antstoliams. Skolininkams tenka sumokėti ne tik įsiskolinimo sumą „Sodrai”, bet ir vykdymo išlaidas antstoliams. Dėl to kyla nepasitenkinimas, savarankiškai dirbantieji asmenys patiria nemažus nuostolius, kadangi nesilaiko įstatymuose nustatytos socialinio draudimo įmokų mokėjimo tvarkos. Nors apie tai Klaipėdos skyrius spaudoje nuolat informuoja, tačiau šie asmenys dažnai į „Sodrą” kreipiasi tiktai gavę antstolio raginimą.

Primename, kad savarankiškai dirbantiems asmenims – individualių įmonių savininkams, tikrųjų ūkinių bendrijų ir komanditinių ūkinių bendrijų tikriesiems nariams, prievolė mokėti 50 proc. bazinės pensijos dydžio valstybinio socialinio draudimo įmokas bazinei pensijai ir 15 proc. nuo valstybiniam socialiniam draudimui deklaruojamų pajamų sumos (kuri negali būti mažesnė negu 12 minimalių mėnesinių algų) papildomai pensijos daliai gauti atsiranda tuo atveju, kai šie asmenys, užpildę metinę pelno mokesčio deklaraciją, apskaičiuoja, kad pajamų metinė suma (iš apmokestinamojo pelno, apskaičiuoto pagal Lietuvos Respublikos pelno mokesčio įstatymą, atėmus mokestinių metų pelno mokesčio sumą) yra lygi arba viršija 12 MMA.

Socialinio draudimo įmokos bazinei pensijai ir papildomai pensijos daliai gauti privalėjo būti sumokėtos iki metinės pelno mokesčio deklaracijos pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai termino paskutinės dienos (už 2004 metus – iki 2005 m. spalio 3 d.).

Atkreipiame dėmesį į tai, kad ir tais atvejais, kai savarankiškai dirbantis asmuo yra draudžiamas valstybiniu socialiniu draudimu kaip dirbantis pagal darbo sutartį ar gauna valstybinio socialinio draudimo senatvės ar netekto darbingumo (invalidumo) pensiją, tačiau, jeigu pajamų metinė suma, apskaičiuota iš apmokestinamojo pelno atėmus mokestinių metų pelno mokesčio sumą lygi arba viršija 12 MMA, jis privalo mokėti socialinio draudimo įmokas bazinei pensijai ir papildomai pensijos daliai gauti.

Raginame savarankiškai dirbančius asmenis, kurie pagal Valstybinei mokesčių inspekcijai pateiktą metinę pelno mokesčio deklaraciją apskaičiavo, kad jų pajamų metinė suma lygi arba didesnė už 12 MMA (už 2004 m.- 5800 Lt), bet iki šiol nesumokėjo jiems priklausančių mokėti socialinio draudimo įmokų (už 2004 m. socialinio draudimo įmokos bazinei pensijai – 1002 Lt, papildomai pensijos daliai gauti – ne mažiau kaip 870 Lt), nedelsiant jas sumokėti. Pavėluotai sumokėjus socialinio draudimo įmokas Mokesčių administravimo įstatymo nustatyta tvarka skaičiuojami delspinigiai. Nesumokėjus skolos geruoju, ji bus išieškota priverstine tvarka, tai yra skolos išieškojimas bus perduotas antstoliams.

Užs. Nr.52

Zita Gasiūnienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.