Statybinį laužą – ne į pakeles, o perdirbimui

Klaipėdos rajone, Doviluose, įsikūrusi UAB „Jareda” šiuo metu nestokoja užsakymų iš statybinių organizacijų, kurios pageidauja greitai nugriauti senus pastatus, išvežti jų laužą, kad galėtų jų vieton statyti šiuolaikiškus pastatus.

„Jareda” turi įsigijusi visą šiems darbams reikalingą šiuolaikišką, efektyviai dirbančią techniką. Tarp jų – ir Lietuvoje galingiausią statybinio laužo perdirbimo ir rūšiavimo agregatą EXTEC C-12.

Atlieka aplinkosauginę funkciją

Daugybė senų nenaudojamų pastatų miestuose ir kaimuose, statybinės šiukšlės pakelėse ir jų sankaupos įmonėse – tokia šiandienos realybė. Nors statybinis laužas priimamas į sąvartynus, tačiau neretai pasukama lengviausiu keliu – atliekos kaupiamos ar išpilamos kur nors pamiškėje, dešimtmečiams užteršiant gamtą. Tuo tarpu statybinės atliekos, perdirbtos į antrines žaliavas, vėl gali pasitarnauti statybose, ypač kaip gruntas naujiems keliams.

Esant paklausai, atsiranda ir pasiūla – statybinio laužo perdirbėjai. „Jareda” statybines griovimo atliekas jau perdirba nuo vasaros, kai iš Didžiosios Britanijos parsigabeno naują 1,5 mln. litų kainavusį agregatą EXTEC C-12. Tikimasi, kad dalį lėšų pavyks susigrąžinti iš Europos Sąjungos paramos fondų, kadangi įsigyta mašina atliks svarbią aplinkosauginę funkciją – atliekų perdirbimą. Tokie agregatai Europoje plačiai pritaikomi ir kitose srityse, jie dirba ir itin sudėtingomis sąlygomis kalnų karjeruose.

Akmenis traiško lyg riešutus

Kai 46 tonas sverianti mašina buvo išbandyta „Jaredos” teritorijoje Doviluose, vietos žmonės ilgai stebėjosi šiuo technikos stebuklu – kaip tokia mašina gali važiuoti be vairuotojo.

Pasak „Jaredos” direktoriaus Eduardo Jurjono, mobilus agregatas yra valdomas nuotolinio valdymo pultu, jis nepriklausomas nuo elektros energijos šaltinio, dirba be triukšmo ir dulkių, yra labai ekonomiškas. Prie jo dirba du žmonės, kurie stebi, kad į smulkintuvą nepatektų medžio ar kitų atliekų, nustumia išrūšiuotą metalą.

Bendrovės teritorijoje riogso didelės krūvos statybinio laužo, atvežto iš Klaipėdos miesto. Ekskavatorius pakrauna jį į agregatą EXTEC, kuris susmulkina laužą, iš jo magnetinės juostos pagalba išskiria metalą. Galutinė produkcija – švari betono skalda, be juodžemio priemaišų, kurias agregatas išstumia atskiru konvejeriu, byra į vieną krūvą. Ypač efektingai, per keliolika sekundžių, smulkintuvas sutrina didžiulius akmenis – net žiežirbos lekia.

„Per valandą agregatas gali perdirbti iki 200 tonų statybos atliekų. Per dieną mašina iš gelžbetonio luitų gali atskirti ir išrūšiuoti 4 tonas metalo. Noriu pabrėžti tai, kad priimame gelžbetonio atliekas su metalais. Atliekas priimame nemokamai, galime patys jas ir atsivežti pagal susitarimą su klientais. Užsakymus priimame iš visos Klaipėdos apskrities. Betono skaldą, priklausomai nuo sudėties, parduodame po 15-25 litus už toną”,- sakė „Jaredos” direktorius Eduardas Jurjonas.

Tiems, kas neturi pajėgų nusigriauti senus pastatus ar jų liekanas, „Jareda” taip pat gali padėti.

Griauna senus pastatus

Dažna įmonė savo teritorijoje turi nebenaudojamų ūkinių pastatų, garažų, kurie be naudos užima vietą.

„Galime nugriauti vieno dviejų aukštų ir aukštesnius pastatus bei išvežti atliekas”, – sakė E. Jurjonas.

Bendrovės turima technika dirba itin efektyviai – nedidelis namas nugriaunamas per 1,5-2 valandas. Specialios, tris tonas sveriančios žirklės, sumontuotos ant ekskavatoriaus, „sukarpo” ir griauna senus pastatus lyg kortų namelius. Nugriovus pastatus, ekskavatoriaus žirklės pakeičiamos specialiais semtuvais ir griovimo atliekos tvarkingai supilamos į sunkvežimius. Technika dirba švariai, tyliai ir greitai, todėl ypač patogi naudoti miestuose. Juolab kad nereikia rūpintis ir tuo, kur dėti griovimo atliekas – jas išsiveš pati griovimo darbus atliekanti bendrovė.

„Jareda” kviečia įmones, organizacijas, gyventojus pasinaudoti bendrovės paslaugomis. Bendrovės adresas: Lašupio g. 2, Dovilai, Klaipėdos rajonas, tel.8-46 444122, faks. 8-46 444120, el.paštas: jareda@takas.lt .

Užs. Nr. 700

Jolanta Beniušytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.