Gyvenimas yra gražus kiekvieną dieną

Ar žinote, kad beveik 10 proc. Žemės gyventojų nemoka džiaugtis? Kad niekada nėra patyrę džiugesio būsenos?.. Tai galima paaiškinti įgimtu pesimizmu, fiziologine anomalija – negebėjimu smegenims gaminti džiaugsmo hormonų.

Deja, nesugebėjimas džiaugtis, būti laimingam – vis dažnesnė bėda. Negana to, kad sunaikiname šią Dievo dovaną svaigalais ar narkotikais, – užguiti buities rūpesčių bei nepriteklių, būti laimingi tiesiog pamirštame…

Mūsų būsena, – aiškina rusų psichoterapeutas Jevgenijus Tarasovas, – priklauso nuo to, kaip mes sutariame patys su savimi, su aplinkiniais, su visu pasauliu.

Džiaugsmo receptai

Jei džiaugsmo hormonų endorfinų smegenyse per maža, jų trūkumą žmogus bando kompensuoti tokiu „emociniu dopingu” kaip svaigalai ar narkotikai. Tačiau paskatinti džiaugsmo hormonų gamybą galima ir kitais būdais.

Svarbiausia, moko žmonių sielų žinovai, – išmokti džiaugtis net mažais kasdieniais dalykais.

Vaikščiodami sugerkime į save visas pasaulio spalvas, kvapus, garsus, pajuskime, ar nėra viduje įtampos, kuri trukdo patirti malonumą. Keletą kartų lėtai ir giliai įkvėpkite, leisdami užplūdusiam džiugesiui pasklisti po visą kūną. Išsaugokime savyje šiuos pojūčius, ir kai užplūs liūdesys – ištraukime juos į paviršių.

Jei džiaugsmo ir žvalumo atmosferą norite sukurti namuose, pasinaudokime eterinių aliejų aromatais. Aromaterapijos žinovė Gema Bitinienė nuotaikai kelti, depresijai vyti pirmiausia rekomenduotų stipriausius „antidepresantus” – bergamotės, ylang-ylang, greipfrutų ir jazminaičių (moterims) eterinius aliejus. Jei šių neturite – tiks visi gėlių bei citrusinių vaisių aromatai. Nedideliam kambariui aromatizuoti pakaks įlašinti 2-3 lašus į specialią aromalempą. Didesnė koncentracija netiks – gali duoti priešingą, nei tikimasi, efektą. Geriausia pasidaryti trijų aliejų kompozicijas – po 1-2 lašelius kiekvieno.

Nepamirškime kitus geros nuotaikos žadintojus – šviesias ryškias spalvas, vaikščiojimą, natūralią mitybą, meditaciją, jogos asanas, kvėpavimo pratimus.

Jei užėdė rutina ir jokie pasisėdėjimai su draugais, koncertai, saunos nebepadeda, psichologai pataria sukurti sau laikinus sunkumus. Savaitę pėsčias nueikite į darbą, pavažiuokite viešuoju transportu – kokį malonumą patirsite po to vėl sėdęs prie savos mašinos vairo!

„Gyvenimas – gražus dalykas”

Kokiais būdais pakelia sau nuotaiką tie klaipėdiečiai, kuriuos įpratome matyti besišypsančius?

„Kaip į tokį sudėtingą klausimą galima atsakyt? – juokėsi endokrinologas Antanas Navickas, bet ilgai negalvojo: – Reikia mokėti ir norėti džiaugtis gyvenimu. Labai gražų lipduką esu radęs Vokietijoj, lietuviškai skamba: „Gyvenimas yra gražus kiekvieną dieną”. Parsivežiau, prilipdžiau ligoninėj, savo kabinete, prie veidrodžio. Atvažiavo vokiečiai, labai džiaugėsi ir klausinėjo, iš kur gavau”.

„Gyvenimas yra gražus dalykas, – surimtėja pašnekovas. – Pamatei saulutę – ir džiaukis. Ar taip jau daug to gyvenimo yra? Per trumpas jis, kad kristume į depresiją. Džiaukimės tuo, ką turim, tada ir gyvenimas bus ilgesnis. Jei būsim pesimistai – greit susirgsim, negalima gyventi vien neigiamom emocijom. Reikia visur matyti pozityvą”.

Sąlytis su amžinybe

„Man labiausiai padeda sąlytis su gamta, – savo džiaugsmo receptą išdavė vidinio tobulėjimo centro „Reiyukai” prezidentas Aivaras Engelaitis, mokantis žmones kovos menų ir taiči, kiniškos sveikatingumo sistemos. – Saulėtekis, sniegas, čiulbantis paukštis… Kai pamatai ar išgirsti tai važiuodamas į darbą, užuot galvojęs apie laukiančius darbus, pajunti sąlytį su amžinybe. Problemos toje amžinybėje tarsi ištirpsta, pamatai, kokios niekingos yra visos tavo problemos. Tam net laiko nereikia, gali bet kur būdamas tai pajausti”.

Depresuojantiems Aivaras patartų nesusitapatinti su savo norais, nemanyti, kad ką nors įgydamas būsi laimingas. „Nereikia galvoti, kad įvykis bus geras arba blogas, tu nežinai, kaip kas galop pasisuks. Gal tai, kas atrodo bloga, atvers naujas galimybes, o tai, kas atrodo gera, vėliau ką nors sužlugdys”, – savo išmintim ekspromtu dalijosi pašnekovas.

Reikia išmokti

Klubo „Kelias į save” vadovas Arūnas Jonuškis sakė darąs viską, kad nuo pat ryto sukurtų sau gerą nuotaiką. Tam padeda mankšta, joga, cigun, kvėpavimo pratimai, meditacija.

„Turi išmokti save įveikti, – įtikinėja jis. – Žmogus turi gerai jaustis. Juk net gyvūnai jaučiasi gerai visą laiką. Ir žmogus kaip vaikas turi atsikelti su gera nuotaika. Jei tos nuotaikos nėra – tai rodo rimtas sveikatos ir gyvenimo problemas. Džiaugtis reikia išmokti, tai menas”.

Arūnas sako pastebėjęs, jog daugelis prislėgti dėl to, kad dirba nemėgstamą darbą. „Tėvai kala vaikams į galvą: eik į šiltą vietą, ten, kur daug uždirbsi”, ir žmogus dirba ne tai, kas patinka, dirba be meilės… O vaikus moko mokytojai, kurie patys nejaučia meilės ir gyvenimo džiaugsmo”, – samprotavo jogas.

Nėra kada liūdėti

Masažuotoja Liudmila Talanova sako tiesiog neturinti kada liūdėti: gulasi vėlai, keliasi anksti. „Bendrauju su tais žmonėmis, iš kurių galiu pasimokyti, kuriuos, kaip ir mane, domina visokie netradiciniai dalykai. Mankštinuosi, bėgioju, masažuoju, skaniai pavalgau”, – savo pomėgius vardijo Liudmila.

Sekmadieniais ji važiuoja į gamtą, į sauną, eina į bažnyčią. „Smagu gyventi. Būna, kad pavargstu, bet nėra kada liūdėti”, – tikino ji.

O psichologas Vidas Karvelis neturėjo laiko postringauti. „Neleidžiu aš blogai nuotaikai atsirasti, tai jau per daugelį metų išsiugdytas įgūdis, psichologinė higiena. Jei atsiranda bent menkiausi blogos nuotaikos požymiai – nukreipiu dėmesį į ką nors kitą, kad ją pakelčiau”, – trumpai atsakė jis.

Genovaitė Privedienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Gyvenimas yra gražus kiekvieną dieną"

  1. vika

    😉 na taip, visi mes norime gražiai gyventi, kad neužpultų jokie stresai, depresijos. Kartais taip ir būna, bet kai susiserga tavo vaikas, tėvas, mama, išduoda tave draugas – ar siaip baisiai nesiseka darbe- tai ką gyvenimas yra grazus? Būtume idiotai jei kasdien džiauktumės bet kuo, reikia ir streų ir depresijų, kad suprastum koks gyvenimas yra gražus. 🙂

  2. rolas

    Manau gyvenime buna ir juodu dienu ir baltu ,o kitos pilkos 🙂 bet buna ir spalvotu dienu 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.