Marijampolės teatro premjera – nacionalinis įvykis

Marijampolės municipalinis teatras kitą antradienį, lapkričio 22 d., Klaipėdos dramos teatro scenoje pristatys naujausią savo spektaklį – lietuvių literatūros klasiko Juozo Grušo dramą „Eduardo Dargio nusikaltimas”.

Pokario metais antitarybine paskelbta pjesė „Eduardo Dargio nusikaltimas” ilgą laiką buvo laikoma dingusia ir atrasta betvarkant rašytojo archyvus. Stalininiais laikais parašytoje pjesėje J. Grušas gilinosi į žmogaus moralės ir prigimties problemas. Pagrindinis herojus Dargis – prokuroras. Negailestinga realybė privertė jį rinktis tarp sąžinės ir savisaugos, moralės ir nusikaltimo, o to pasirinkimo kaina buvo kito žmogaus gyvybė.

Tarybinės lietuvių literatūros procesą reguliavę budrūs komunistų partijos sargybiniai su Rašytojų sąjungos pirmininku Jonu Šimkumi priešakyje apšaukė pjesę antitarybine. Kūriniui buvo užtrenktos teatrų ir leidyklų durys. Juozas Grušas pateko į didelę nemalonę, kuri galėjo baigtis ir tremtimi, jei ne Stalino mirtis.

Žiūrovai pamatę spektaklį supras, kodėl šis veikalas nepaskelbtas sovietmečiu, ir įsitikins, kad meninės ir intelektualinės galios nesensta.

Spektaklį „Edurado Dargio nusikaltimas” Marijampolės municipaliniame dramos teatre režisavo teatro vadovas, režisierius Romualdas Kučiauskas. Vaidmenis sukūrė šeši profesionalūs aktoriai Algirdas Pintukas, Doloresa Kazragytė, Henrikas Savickis, Vilija Grigaitytė, Asta Mačiulytė, Lina Kaladytė. Spektaklio dailininkė Marija Rubavičiūtė detalėmis ir kostiumais pabrėžė slogaus laikmečio atmosferą.

Spektalio „Eduardo Dargio nusikaltimas” premjera Marijampolėje, pristatyta per Lietuvos nacionalinės dramaturgijos festivalį, sulaukė tiek publikos, tiek teatralų pripažinimo. „Mano manymu, šis spektaklis taps įvykiu ne tik Suvalkijos, bet visos Lietuvos teatriniame gyvenime” – įsitikinęs pagrindinį prokuroro vaidmenį sukūręs aktorius Algirdas Pintukas.

Jurga Petronytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Marijampolės teatro premjera – nacionalinis įvykis"

  1. M.B.

    Puikiai pastatyta pjesė, įdomūs aktoriniai darbai, džiugu, kad Marijampolėje dirba geras režisierius, kuris labai rūpinasi teatro profesionalumu ir jo augimu bei aktorių ugdymu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.