Nusikaltėlių gauja terorizavo ir šaudė žmones

Vakar Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje penki kaltinamieji teisiami net pagal devyniolika nusikalstamų veikų epizodų.

Artūras Jokubauskas (gim. 1977 m.), Ričardas Mironovas (gim. 1978 m.) ir Darius Ružas (gim. 1977 m.) kaltinami tuo, kad panaudodami fizinį smurtą prievartavo didelės vertės turtą bei žiauriu elgesiu privedė žmogų prie savižudybės. Pirmiesiems dviem pareikšti ir kaltinimai tyčiniu sunkiu sveikatos sutrikdymu.

Tarp kitų kaltinimų – neteisėtas didelio kiekio sprogstamųjų medžiagų įsigijimu bei laikymu, neteisėtu šaunamųjų ginklų gaminimu, įsigijimu bei realizavimu, automobilio pagrobimu, asmens būsto neliečiamumu bei psichinės ir fizinės prievartos prieš nukentėjusįjį panaudojimu, taip pat narkotinių medžiagų platinimu.

Kartu su minėta trijule teisiamųjų suole sėdi ir Romualdas Galinis (gim. 1978 m.) bei Tadas Nacas (gim. 1982 m.).

Anksčiau tris kartus teistas A. Jokubauskas, du kartus teistas T. Nacas bei R. Mironovas teismo sprendimo laukia už grotų, o dažytoju dirbantis R. Galinis bei vienos UAB vadybininkas D. Ružas – laisvėje.

Tampė automobiliu

2001-ųjų gruodžio pabaigoje A. Jokubauskas, D. Ružas bei R. Mironovas Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, į automobilį įsisodino 33 metų amžiaus klaipėdietį Aleksandrą Vrublevskį ir nuvežė į mišką, prie Melnragės.

Ten visi trys vyrą mušė bei pareikalavo 1 000 litų. A. Vrublevskiui pasakius, kad tokių pinigų neturi, buvo pareikalauta D. Ružo vardu perrašyti neva A. Vrublevskio įsigytą bendrabučio butą.

2002 m. vasario pradžioje minėta trijulė A. Vrublevskį dar kartą nusivežė į miesto pakraštį – Kairių poligone jo pareikalauta sumokėti 12 000 JAV dolerių arba perrašyti butą.

Šįkart bauginimui naudoti ne tik kumščiai – antrankiais surakintas ir prie automobilio pririštas A. Vrublevskis buvo verčiamas maždaug kilometrą bėgti paskui mašiną.

Vėliau, vieną lyno galą permetus per medžio šaką, A. Vrublevskis pakeltas nuo žemės. Anot A. Jokubausko, nukentėjusysis nebeiškentė kankinimų bei pažadėjo sumokėti reikalaujamą sumą.

Nepaisant to, vyras dar buvo sumuštas – daužytas pagaliais ir spardytas kojomis.

Teigiama, jog tokiu žiauriu elgesiu trijulė A. Vrublevskį privedė prie savižudybės. Vyras to paties vasario 26 dieną buvo rastas pasikoręs savo bute I. Simonaitytės gatvėje.

Atkeršijo vagiui

Nusikaltėliai kartą ir patys tapo aukomis, tiesa, su tokiu statusu jie susitaikyti nenorėjo.

2003-iųjų vasarį iš Smiltelės gatvės kiemo buvo pavogtas „Volkswagen Passat”, kuris priklausė R. Galiniui, tačiau juo naudojosi A. Jokubauskas. Kitą dieną už 400 litų išpirką automobilį, kuris buvo jau be variklio, jiems grąžino Stanislovas Kubilius (gim. 1968 m.).

A. Jokubauskas ir R. Galinis siekė atgauti sumokėtus pinigus bei dingusį mašinos variklį, todėl kovą įsibrovė į S. Kubiliaus butą.

Anot kaltinamosios išvados, surišus šeimininką, R. Galinis jam trinktelėjo į galvą pistoletu, tačiau šis nuo smūgio netikėtai iššovė. Laimei, kulka tik palietė S. Kubiliaus galvą. Įsibrovėliai surado 400 litų ir, juos pasiėmę kaip kompensaciją, išėjo.

Tačiau jiems to pasirodė per maža, todėl po kelių dienų pistoletais ginkluoti A. Jokubauskas ir R. Mironovas nusprendė S. Kubiliui atkeršyti už automobilio vagystę. Vyriškis buvo nuvežtas į mišką Melnragėje ir sumuštas. A. Jokubauskas brauningo šūviu S. Kubiliui sutrupino šlaunikaulį. Taip šiam buvo padarytas sunkus kūno sužalojimas.

Ginklai, narkotikai, pinigai

Tai nebuvo vieninteliai nusikaltėlių laikyti ginklai. A. Jokubauskas prisipažino dar 1992 metais Kairių poligone iš kariškių įsigijęs dūminio parako paketą bei signalinį pistoletą. 2003 m. jis šį pistoletą perdirbo į kovinį ir laikė savo tėvų sode.

Be to, 2002 m. A. Jokubauskas Tilžės gatvės turgavietėje iš nežinomo asmens įsigijo trotilo briketą, šaunamąjį ginklą su šaudmenimis ir 60 šovinių. Ginklas ir šoviniai buvo slepiami miške, netoli Lėbartų. ten pat laikytas ir po metų D. Ružo neteisėtai įsigytas šaunamasis ginklas.

Kitokio pobūdžio nelegalias prekes mėgo R. Mironovas. Kaltinamojoje išvadoje teigiama, kad 2003 m. jis iš nenustatyto asmens, turėdamas tikslą perparduoti, įsigijo apie pusantro šimto gramų kanapių ir jų dalių, taip pat metamfetamino ir jo tablečių.

Be to, tais pačiais metais jis įsigijo ir netikrą 100 JAV dolerių banknotą ir žinodamas, jog tai – netikri pinigai.

Žaneta Skersytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.