Į ligoninę nenuvežtas kūdikis įžiebė tėvų ir medikų ginčą

Klaipėdietė Ilona Putrienė, praėjusio penktadienio vakarą savo keturių mėnesių sunkios būklės sūnui iškvietusi greitosios pagalbos medikus, iš pastarųjų sulaukė patarimo kūdikį gydyti namie – esą jų vaikas nebus priimtas į ligoninę. Greitosios dispečeriai teigia, jų pagalbos atsisakė patys tėvai.

„Vaikui buvo 39,7 laipsniai temperatūros, jis sunkiai kvėpavo, o greitosios pagalbos gydytoja aiškino, jog jo būklė nėra kritiška. Būtinąją pagalbą suteikusi medikė tikino, kad mūsų nepriims į tokiems ligoniams gydyti skirtą skyrių, nes jis perpildytas, – vakar „Vakarų ekspresui” pasakojo I. Putrienė.

I. Putrienė įsitikinusi, kad jos sūnų nuo mirties išgelbėjo tik Klaipėdos pirminės sveikatos priežiūros centre dirbanti gydytoja Natalija Guščina.

Pasak mamos, gydytoja dukart buvo atvykusi pas vaiką. Pirmąkart ji kūdikį apžiūrėjo prieš išsikviečiant greitąją pagalbą.

„N. Guščina, nustačiusi, jog vaiko plaučiuose yra karkalų, išrašė siuntimą į Vaikų ligoninę ir prisakė kuo greičiau kviestis greitosios pagalbos ekipažą.

– Vėliau paskambinusi ir sužinojusi, jog mažylis taip ir liko namuose, gydytoja apie vienuoliktą valandą vakaro atskubėjo pas mus”, – pasakojo I. Putrienė.

Teiginiai nesutampa

„Mūsų stočiai buvo skambinta dukart. Pirmasis iškvietimas gautas 18.10 val. Dispečerė mamai patarė išsikviesti apylinkės gydytoją, kol atvyks greitoji”, – „Vakarų ekspresui” aiškino Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis, išklausęs kompiuteryje įrašytą pokalbį telefonu tarp I. Putrienės ir atsiliepusios dispečerės.

Jis pakomentavo išrašą iš vaiko ligos kortelės. „Joje rašoma, kad greitosios medikams nuvykus nurodytu adresu, apylinkės gydytoja jau buvo atėjusi. Greitosios gydytojai nebuvo pateiktas siuntimas guldyti kūdikį į ligoninę. Vaikas buvo apžiūrėtas, jam suteikta būtinoji pagalba.

Kadangi kūdikis karščiavo – termometro stulpelis rodė 38,7 laipsnio, jam buvo skirti temperatūrą mažinantys vaistai”.

Pasak R. Juodviršio, antrą kartą į šiuo namus stoties medikai buvo kviečiami 18.38 val.

„Dispečerei paaiškinus, kad šiuo metu visi ekipažai išvykę pagal kitus iškvietimus, todėl medikai atvyksiantys tik per pusvalandį, atsisakyta mūsų pagalbos. Skambinęs vyriškis mandagiai padėkojo ir pasakė, jog jų vaikas stiprus – išsikapstys.

Netikiu, kad greitosios gydytoja būtų atsisakiusi sunkios būklės vaiką vežti į ligoninę. Kadangi kai kurie tėvų teiginiai nesutampa su mūsų išvadomis, papildomai aiškinsiuos šią situaciją,” – žadėjo R. Juodviršis.

Sprendžia ne greitosios medikai

Pasak Klaipėdos vaikų ligoninės II Pediatrijos skyriaus, kuriame gydomi sergantieji peršalimo ligomis, vedėjos Danė Pečkienės, tai, ar reikia guldyti karščiuojančius vaikus į ligoninę, ar ne, sprendžia ne greitosios pagalbos medikai, o pediatrai ir stacionarioje gydymo įstaigoje dirbantys specialistai.

„Karščiuojančius kūdikius be jokių išlygų guldome į ligoninę, nes jų organizmo reakcija neprognozuoja – laiku nesuteikus pagalbos, gali prireikti ir intensyvaus terapinio gydymo”, – teigė skyriaus vedėja.

Šiame skyriuje išties nebėra laisvų vietų. Nenorint rizikuoti kūdikių, užsikrėtusių viršutinių kvėpavimo takų infekcija, sveikata, skyriuje statomos papildomos lovos.

Pavyzdžiui, vakar į II Pediatrijos skyrių dėl sunkios ligos eigos paguldyta 14 pacientų. Pasak jo vedėjos Danės Pečkienės, penkiems iš šių vaikų dėl gripo sukeltų komplikacijų – plaučių uždegimo ir neurologinio pobūdžio sutrikimų – prireikė rimto gydymo.

„Šiandien 30 vietų skyriuje gydomi 32 pacientai. Tai, jog nebėra laisvų lovų – ne priežastis nepriimti sunkiai sergančio vaiko, ypač kūdikio”, – vakar situaciją komentavo pediatrė D. Pečkienė.

Jūratė Mazajeva

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.