Kaip tinkamai įsirengti vandens telkinį

Niekas nesukurs tokios teigiamos emocinės nuotaikos sodyboje kaip vandens telkinys.

Tačiau ne kiekvienas namo užmiestyje savininkas gali pasigirti, kad jo sklypas yra arti upės ar kokio kito, nors ir mažučio, vandens telkinio. Su tuo, žinoma, galima taikstytis, bet galima ir įsirengti dirbtiną tvenkinį.

Ištobulintos technologijos ir šiuolaikinės medžiagos leidžia padaryti visa, ko tik širdis geidžia. Jei įsirengiant tvenkinį, kaskadą, upelį ar fontaną, jūs atsižvelgsite į kai kuriuos niuansus, sėkmė garantuota.

Išorinis vaizdas

Vandens telkinio sklype paskirtis – padidinti bendrą architektūrinio ansamblio įspūdį, tad prie jo telkinys turi derėti stiliumi ir būti proporcingas sklypui bei esamiems architektūriniams elementams.

Prieš pradėdami statybas, nuspręskite, kokia bus jūsų vandens telkinio paskirtis: tik dekoratyvus, papuoštas akmenimis ir augalais, dekoratyvus, bet pritaikytas veistis įvairiaspalvėms žuvytėms ar funkcionalus, gan didelis ir gilus, tinkamas maudynėms.

Egzistuoja kai kurie stilistiniai atitikmenys. Pavyzdžiui, klasikinei sodybai labiau tiks fontanai ir kaskados. Jei planuojate vandens telkinį įrengti arti namo arba norite, kad jis būtų parterio puošmena, akcentu turėtų būti žmogaus kūrinys: tvenkinys arba baseinas su griežtos geometrinės formos pakrantės kontūru (skulptūrinis fontanas, kaskada su lygiaplotėmis pakopomis ir t.t.).

Peizažinio stiliaus vietovaizdžiui idealiai tiks laisvų kontūrų tvenkiniai ir kriokliai. Tolygūs kontūrai ir netaisyklingos formos tinka romantiškam sodui.

Vandens telkinys turėtų įsikomponuoti į bendrą vaizdą, būti tarsi jo organiškas tęsinys. Pagrindinė taisyklė – šaltinis, upelis ar tvenkinys turi atrodyti taip, kad priverstų įtikėti, jog jis visada būtent čia ir buvo. Pavyzdžiui, jei nedideliame lygiame sklype norėsite įrengti 5 metrų krioklį arba kalnų upelį, šios taisyklės laikytis bus sunku.

Taip pat reiktų prisiminti, kad gamtai svetimas tvarkingumas. Tad, jei dekoravimui naudosite akmenis, pageidautina, kad jie būtų nevienodų dydžių, o uoliena atitiktų to rajono geologijai. Žodžiu, tokie dirbtino vietovaizdžio elementai, kaip kriokliai ir upeliai, tiks sklypams su daubomis ir šlaitais. Pavyzdžiui, kaskadai reikia, kad būtų reljefas, priešingu atveju jį tenka sugalvoti ir pastatyti, o tai jau papildomos lėšos.

Apšvietimas

Iš anksto reiktų pagalvoti apie vandens telkinio apšvietimą, nes vandens augalams reikia šviesos nė kiek nemažiau nei žemės augalams. Prieblandoje pasodinę, pavyzdžiui, vandens lelijas jūs rizikuojate taip niekada ir neišvysti jų išsiskleidusių. Geriausia tvenkinį įrengti gerai apšviestoje vietoje, kur tiesioginiai saulės spinduliai į vandenį kristų ne daugiau kaip šešias valandas per dieną. Dažnai rekomenduojama jį įrengti prie pat pietinės namo sienos.

Kad tvenkinį apsaugotumėte nuo vėjų, pasodinkite medžių. Sodinti reikia kiek atokiau, kad vasarą aukšti augalai neužstotų saulės, o rudenį į vandenį neprikristų lapų. Dar specialistai rekomenduoja saulėtose vietose įrengti tvenkinius, o pavėsingose – upelius.

Dydis

Vandens telkiniai pagal dydžius sutartinai skirstomi į nedidelius (plotas mažesnis kaip 5 kv. m, gylis apie 0,7 m), vidutinius (plotas – iki 20 kv. m, gylis – apie 1 m) ir didelius (plotas – per 20 kv. m, gylis – 1-2 m).

Dauguma specialistų mano, kad požiūris „kuo giliau – tuo geriau” dekoratyviniam tvenkiniui netinka. Visų pirma, didelis plotas reikalauja didelių sąnaudų. Antra, daugelio vandens augalų vegetatyvinė sistema yra 50-90 cm. Jei tvenkinys bus gilesnis, tai reikės įrengti specialius padėklus. Be to, giliame tvenkinyje negalėsite pasigrožėti dekoratyvinėmis žuvelėmis – giliau jų paprasčiausiai nesimatys.

Seklūs tvenkiniai turi tik vieną trūkumą – artėjant žiemai, vandenį reikia išsemti, nes įšalas gali suardyti dugną. Tuo tarpu tiems, kurių gylis daugiau kaip 80 cm, to daryti nebūtina.

Vandens kokybė

Atvirame vandens telkinyje stovintis vanduo bėgant laikui tampa drumzlinas ir pradeda žydėti. Todėl įrengiant tvenkinį neturėtumėte taupyti vandens valymo įrenginiams, kurių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Šiuolaikiniai filtrai ir biologiniai priedai puikiai išvalo vandenį nuo mikroorganizmų – vanduo nežydi, o žuvelės ir augalai bujoja.

Kad sukurtų optimalias gyvybines sąlygas, specialistai filtravimo sistemą parenka konkrečiam vandens telkiniui pagal jo duomenis (plotą, išsidėstymą, augmeniją). Specialūs biologiniai filtrai laikomi viena efektyviausių priemonių kovoti su vandens telkinių tarša, nes trukdo augti dumbliams. Kokio dydžio ir kiek reikės filtrų įprastai paskaičiuojama taip: 1 kg filtruojančios medžiagos/1 kub. m vandens. Keisti tokius filtrus reikia kas 3-6 mėnesius.

Vandeniui skaidrinti taip pat naudojamos specialios durpės. Jos neturi cheminių priemaišų, mažina rūgštingumą, minkština vandenį, trukdo augti dumbliams. Vandenį valyti galima ne tik cheminėmis ir biologinėmis filtravimo sistemomis, bet ir naudojant ultravioletinius spindulius, kurie sunaikina mažas dumblių daleles ir jų sėklas.

Yra ir mechaninis vandens telkinio dugno ir sienų valymo būdas – „povandeninis siurblys”. 5-8 metrų prietaiso žarna prijungiama prie greta tvenkinio pastatyto siurblio. Purvo dalelės, dumbliai, mirusių augalų liekanos per reguliuojamą tūtą patenka į atliekų talpą.

Drenažas

Prieš pradedant vidutinio ir didelio tvenkinio statybos darbus, kad išvengtumėte nereikalingų sąnaudų, vertėtų atlikti inžinerinius-geologinius tyrimus. Labai svarbu nustatyti gruntinių vandenų lygį. Jei jis aukščiau nei 2 metrai, aplink tvenkinį įrengiamas drenažas. To nepadarius, greičiausiai, vietoj gražaus tvenkinio turėsite balą. Drenažas padės ir tuo atveju, jei pakiltų tvenkinyje vandens lygis ar truputėli pasižeistų jo hermetiškumas.

Dekoratyvus apšvietimas – sudėtingiausias, reikalaujantis laikytis griežtų techninių reikalavimų, darbas. Tačiau šią priemonę panaudojus tinkamai, galima pasiekti nuostabių efektų. Povandeninio apšvietimo sistema gan brangi ir ją gali įrengti tik profesionalai.

Kokia patraukli jums beatrodytų viena ar kita idėja, apart subjektyvių jausmų, vadovaukitės objektyviais veiksniais. Įsirengiant vandens telkinį, visoms techninėms problemoms spręsti pasitelkite profesionalus.

Rima Bruzgulytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kaip tinkamai įsirengti vandens telkinį"

  1. oi

    briedas kazkoks 😕

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.