Meškeriotojai siekia pakeisti žvejybos tradicijas

Klaipėdos meškeriotojai parengė planą, kaip kovoti su žvejais verslininkais ir brakonieriais Kuršių mariose. Taip siekiama iškovoti teisę ir paprastam žmogui pameškerioti. Įstatymai šiuo metu labiau gina žvejus verslininkus.

Raštai į Vilnių

Garažų ir mažųjų laivų eksploatavimo bendrija „Smiltelė” parašė prašymą Premjerui Algirdui Brazauskui, Vyriausybės strateginio planavimo komitetui, aplinkos ministrui Arūnui Kundrotui, Mėgėjiškos žūklės tarybai.

Prašyme siūloma iš viso uždrausti verslininkams žvejoti Kuršių mariose tarp Klaipėdos, Juodkrantės ir Drevernos. Šiuos plotus skirti tik žvejams mėgėjams ir vandens turizmui.

Visose Kuršių mariose iš naujo perskirstyti verslinės žvejybos plotus, panaikinti leidimus verslinei žvejybai vadinamuosiuose „neutraliuose vandenyse”.

„Neutralūs vandenys” prasideda maždaug už trijų kilometrų atstumu nuo kranto aplink visas Kuršių marias. Tarp kranto ir „neutralių vandenų” esantis plotas suskirstytas į žvejybos barus.

Siūloma verslininkams leisti žvejoti tik nustatytuose baruose.

Taip pat prašoma laisvai leisti įmerkti meškerę ir žvejybos baruose. Šiuo metu mėgėjiškos žūklės taisyklės nurodo, kad draudžiama žvejoti arčiau kaip 50 metrų atstumu nuo specialiais ženklais pažymėtų verslinės žvejybos vietų.

Inspektorių – nė kvapo

Bendrijos narių manymu, reikia uždrausti Kuršių mariose naudoti traukiamuosius tinklus, dar kitaip vadinamus „lipus”. Tai yra maždaug pusė kilometro ilgio dviejų laivų velkami aklini tinklai. Jais išgaudoma daug vertingų nesubrendusių žuvų. Būtina labiau kontroliuoti žvejybą Kuršių mariose nedarbo dienomis ir naktį, sudaryti sąlygas inspektoriams patruliuoti visą parą.

Ir galiausiai prašoma siekti ateityje visiškai atsisakyti verslinės žvejybos visuose Lietuvos vidaus vandenyse. Už grubius pažeidimus panaikinti verslinės žvejybos įmones. Taip jų po truputį natūraliai mažės.

Visų „Smiltelės” bendrijos narių vardu teikdamas prašymą jos valdybos pirmininkas Kęstutis Gelumbauskas teigė, kad nors ir priimtas Mėgėjiškos žūklės įstatymas, kuriame teikiama pirmenybė meškeriotojams, tačiau padėtis nesikeičia. Jo nuomone, šiuo metu įstatymai palankesni žvejams verslininkams, o ne meškeriotojams ar vandens turizmui.

„Mariose yra galybė tinklų ir gaudyklių, pramoniniu būdu dirbantys brakonieriai jaučiasi ypač drąsiai. Bendrijos narių valčių sraigtai nuolat įsipina į neteisėtai pastatytus tinklus. Nebėra vietos net kur meškerę užmesti. Meškeriotojai dažnai susidūrę su brakonieriais negali apie tai pranešti inspektoriams, nes nėra kam paskambinti nedarbo dienomis arba naktį. Žodį pasakęs meškeriotojas pasiunčiamas toliau”, – pasakojo K.Gelumbauskas.

Vincas Grigas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.