Daugiabutį suniokojęs sprogimas – mįslė visoms tarnyboms

Vakar po vidurnakčio M.Riomerio, A. ir J.Gravrogkų bei K.Baršausko gatvių daugiabučių kvartalą sudrebinęs sprogimas deformavo M.Riomerio gatvės 8-ąjį keturaukštį.

Vakar rytą įvykio vietoje apsilankę Kauno miesto savivaldybės ekstremalių situacijų valdymo centro koordinavimo grupės nariai ketina daugiabutį sutvirtinti metalinėmis juostomis. Baiminamasi, kad, laikui bėgant, jis nepradėtų griūti. Sprogimo, kurio epicentras buvo viename antrojo aukšto bute, metu apie porą milimetrų pasislinko šoninės namo sienos.

Versijų, kas sukėlė sprogimą, spektras – nuo prielaidos, kad buto nuomininkas galėjo gamintis sprogmenį, iki įtarimo, kad vyriškis bandė žudytis.

Sąsajos su „Karigės” „X failais”

Nukentėjusysis – vienos pakaunės UAB, besiverčiančios plastikinių konstrukcijų langų ir durų bei aliuminio konstrukcijų gamyba, vyr. vadybininkas dėl veido, kaklo ir plaštakų pirmojo bei antrojo laipsnio nudegimų paguldytas į Kauno medicinos universiteto klinikas.

Kai kuriems Ekstremalių situacijų valdymo centro koordinavimo grupės nariams šis įvykis dėl jo užmintų mįslių primena „x failus”, su kuriais teko susidurti narpliojant tragedijos „Karigėje” aplinkybes.

Nors nukentėjusysis perša versiją, kad sprogo gamtinės dujos (neva, jis užmigo palikęs ant viryklės verdantį arbatinį), dujininkai šią prielaidą linkę atmesti.

Pagal vyriškio patirtus nudegimus, realiausia versija, kad kažkokia mįslinga cheminė medžiaga sprogo tuo metu, kai jis šią laikė rankose. Iš karto po sprogimo laiptinėje pasklido salstelėjęs verdamo marmelado kvapas. Tebetvyrojo jis ir vakar.

Bandant nustatyti sprogusių chemikalų kilmę, Visuomenės sveikatos centre užsakyta ekspresanalizė.

Vidurnakčio košmaras

Pirmieji apie šį mįslingą įvykį sužinojo Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojai, iškvietę sprogimo vieton policiją ir ugniagesius. Medikams skambino persigandę ir nesuprantantys, kas įvyko, sprogimo nuniokoto buto kaimynai.

Viena jų vakar dienraščiui pasakojo, kad apie pusę pirmos nakties jų šeima dar tik rengėsi gultis. Staiga namą sudrebino galingas trenksmas. (Pasak liudytojų, nuo jo ėmė kaukti net prie Panemunės pėsčiųjų tilto stovėjusių automobilių signalizacijos.) Trenksmą lydėjo stiklo duženų lietus ir liepsnos pašvaistė, nusidriekusi Petrašiūnų link, nors gaisro sprogimas nesukėlė.

Pasak pašnekovės, beveik tuo pačiu metu atsidarė visi jų buto langai. Prie vieno jų stovi mažylio lovytė. Laimė langas neišdužo, nes duženos būtų pabirusios tiesiai ant jau miegoti paguldyto vaiko.

Išsigandę daugiabučio gyventojai pamanę, kad tai, kas vyksta, kažkaip susiję su viena specifinių sveikatos problemų turinčia jų kaimyne. Tačiau, išbėgus į laiptinę, paaiškėjo, kad sprogimo epicentras – viename antrojo aukšto bute, kurį prieš kelias savaites išsinuomojo iš pažiūros rami ir tvarkinga jaunų žmonių pora, auginanti apie trejų metų mažylę. Laiptinėje mėtėsi sprogimo bangos išverstos šio buto durys.

Pasaka-nepasaka apie neeilinį arbatinuką

Greitosios medikai neslepia išdrįsę įeiti į sprogimo išverstą butą tik po policijos. Viename jo kambarių, ant lovos, rastas šoko ištiktas apdegęs vyriškis.

Visas butas atrodė kaip po žemės drebėjimo. Su visais rėmais buvo išlėkusios ir vieno kambario durys, o vidinė buto siena, kurioje jos buvo įstatytos, buvo apgriuvusi.

Pagal sprogimo nuniokotą butą nuomojusio Sigito Norkaus pateiktą versiją, įvykio metu jis miegojo – virtuvėje, ant kėdės. Tiesiog aštuntą vakaro įjungė ant viryklės arbatinį, tačiau buvo toks pavargęs, kad nebesulaukė, kada šis užvirs, – užmigo. Pagal trisdešimt penkerių metų nukentėjusiojo versiją, jį pažadino galingas sprogimas. Tik tada paaiškėjo, kad miegota daugiau kaip keturias valandas.

Į tuo netikinčių pareigūnų klausimą, kas tuomet išjungė dujas (atskubėjus į sprogimo apgriautą butą, jos rastos užsuktos), be to, vandens dar buvo trečdalis arbatinio, tai taip pat paneigia versiją, jog jis virė keturias valandas, S.Norkus atsakė, kad dujas užsuko pats – prižadintas sprogimo.

Tačiau įvykio vietą apžiūrėję pareigūnai labiau linksta prie versijos, jog sprogimo epicentras buvo vonios-tualeto patalpoje. Įtarimą sukėlė ant jos lentynos aptiktas apdegęs tualetinio popieriaus rulonėlis. Kitas, buvęs šalia, aprūkęs. Ir tai, anot šios versijos šalininkų, vieninteliai apdegę daiktai rasti sprogimo nuniokotame bute.

Darbdavys palaiko pavaldinio versiją

Į įvykio vietą iš Vilniaus buvo iškviesti ir Antiteroristinių operacijų rinktinės pareigūnai. Griuvėsiais virtusio buto apžiūra truko iki antros nakties. Daugiabučio gyventojams nuraminti, konstatuota, kad jokių galimo sprogmens nuolaužų neaptikta.

Dar manyta, kad sprogimą, susikaupus pavojingai mįslingos medžiagos koncentracijai, galėjo sukelti cigaretė, S.Norkui užsirūkius. Tačiau, bendrovės, kurioje jis dirba, direktorius paneigė, kad vienas geriausių bendrovės vadybininkų (taip apibūdintas S.Norkus) rūko.

Pašnekovas džiaugėsi, kad jo darbuotojas per kažkokį stebuklą liko gyvas, o taip pat, kad nelaimės metu jo žmona su dukrele nakvojo kitame bute.

Pašnekovas teigė taip pat apžiūrėjęs įvykio vietą ir net neabejojantis S.Norkaus versija, kurią šis jam papasakojo apsilankius Klinikose. Pirminiais duomenimis, S.Norkus ir darbdaviui pasakojo tą patį, ką pareigūnams.

Darbdavys sako tuo tikįs, nes radęs virtuvėje apdegusią galinę šaldytuvo sieną. Jo įsitikinimu, esant geram vėdinimui, dujos galėjo kauptis virtuvėje ir kelias valandas, o sprogimą sukėlė žiežirba, persijungiant šaldytuvui. „Nesuprantu tik vieno, kaip S.Norkus liko gyvas, praleidęs tiek laiko vos ne dujų kameroje”, – pats sau prieštaravo pašnekovas.

Dujininkų kontrargumentai

Tačiau sprogimo, kurį galėjo sukelti gamtinių dujų nutekėjimas, versiją 99 proc. linkę atmesti dujų specialistai. Šiam įvykiui tirti AB „Lietuvos dujos” Kauno filiale vakar buvo sudaryta komisija.

Komisijos tyrimo rezultatus dienraščiui komentavo bendrovės avarinės tarnybos viršininkas Andrius Pocius. Specialisto teigimu, pagal atliktus paskaičiavimus, išmatavus bendrąjį buto plotą, nustatyta, kad esant užfiksuotam jo langų nesandarumui, kad įvyktų minimalus sprogimas, dujos turėjo kauptis apie penkias šešias valandas. Tačiau pagal išgriovimo mastus – ne mažiau dešimties valandų.

Be to, liūdna patirtis teigia, kad, sprogus dujoms, padariniai turėjo būti dar baisesni. Sprogimo sudrebintam keturaukščiui pasisekė tik tiek, kad jis – vadinamosios „chruščiovinės” statybos, t.y. tvirtesnis už vėliau statytus blokinius daugiabučius.

Be to, dujininkų teigimu, sprogus dujoms, kitaip atrodytų ir viryklė, ir į butą atvesti dujų vamzdžiai. Jau nekalbant apie tai, kur būtų atsidūręs menamame sprogimo epicentre buvęs arbatinukas. A.Pociaus patikinimu, nei sprogimą pergyvenusio daugiabučio, nei jo nuniokoto buto dujų sistema nepažeista.

Prielaidų liūne

Visuomenės sveikatos centro specialistai vakar iki pavakarės taip pat neatsakė į klausimą, koks cheminis mišinys galėjo sudrebinti daugiabutį. „Kebliausia bus, jeigu paaiškės, kad mums tai – nežinoma medžiaga”, – dar tebevykstant tyrimams neslėpė Visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotoja Ona Gedgaudienė, akcentuodama ir tai, kad mėginiai įvykio vietoje paimti tik ryte, kai visą naktį patalpa buvo be langų, tuo pačiu pripažindama ir galimą jų tyrimų rezultato paklaidos dydį.

Baigiantis darbo dienai, O.Gedgaudienės prielaidos pasitvirtino: „Paimtuose mėginiuose nei metano, nei anglies dioksido, nei amoniako, nei tolueno, nei sieros vandenilio, nei benzino, nei chloro vandenilio, nei fosgeno, kurį naudoja kariškiai, nerasta, o anglies monoksidas (smalkės) neviršijo leistinos normos”.

Dainavos policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo. Prisipažindami, kad kol kas yra įklimpę visų galimų versijų liūne, teisėsaugininkai tegalėjo pasakyti tiek, kad S.Norkus jų akiratyje lig šiol nebuvęs.

Turimais duomenimis, S.Norkus rengėsi daryti išsinuomotame bute remontą. Neatmetama, kad sprogimas gali turėti ryšį ir su jam kauptomis medžiagomis.

Šiandien Kauno savivaldybėje šaukiamas skubus Ekstremalių situacijų valdymo centro posėdis. Kaip vakar „Kauno dienai” teigė šio centro sekretorius Jonas Griškevičius, svarbiausia kuo skubiau atstatyti ir sutvirtinti nuniokotą namą, tuo pačiu nuraminant įsiaudrinusius jo gyventojus. Pastarųjų butuose taip pat suskilinėjo lubos bei sienos.

Pasak pašnekovo, pinigai šiai neatidėliotinai pagalbai bus paimti arba iš Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus, arba iš Vyriausybės rezervo fondo. Vakar buvo užsibrėžta per dieną įstiklinti visus keturis sprogimo nuniokoto buto bei laiptinės langus ir įstatyti sprogimo bangos išverstas šio buto duris.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.