Europos Sąjungoje vis dažniau kalbama anglų kalba

Beveik pusė Europos Sąjungos (ES) gyventojų gali kalbėti anglų kalba, tuo tarpu Lietuvoje bendrauti angliškai gali tik 26 proc. žmonių. Tai parodė „Eurobarometro” tyrimo, kurį Europos Komisijos užsakymu atliko „TNS Polling&Social”, rezultatai. Šio tyrimo metu buvo apklausti daugiau kaip 30 tūkst. žmonių 25-e ES šalyse.

„Tyrimas parodė, kad anglų, kaip užsienio kalbos naudojimas Europos Sąjungos šalyse ir toliau auga”, – sakė „TNS Gallup” tyrimų direktorius Mindaugas Degutis. Palyginti su 2001 metų duomenimis, ES gyventojų, mokančių kalbėti angliškai šalia savo gimtosios kalbos, skaičius išaugo 2 procentiniais punktais – nuo 32 iki 34 procentų. Atsižvelgiant į tai, kad 13 proc. žmonių ES naudoja anglų kalbą kaip savo gimtąją (Jungtinėje Karalystėje, Airijoje), kalbėti anglų kalba gali beveik pusė (47 proc.) visų ES gyvenančių suaugusiųjų.

Lietuvoje daugiausiai – net 79 proc. – gyventojų moka rusų kalbą. Angliškai bendrauti gali tik 26 proc., o lenkiškai – 17 proc. gyventojų.

Anot „TNS Gallup” tyrimų direktoriaus, šie skaičiai yra visiškai suprantami. „Sovietiniais laikais beveik visi mokėjo rusų kalbą, o kitų užsienio kalbų mokyklose buvo mokoma gana paviršutiniškai. Be to, tik retas Lietuvos gyventojas tuo metu turėjo galimybę užsienio kalbos įgūdžius tobulinti bendraudamas su užsieniečiais. Tačiau tikėtina, kad situacija ateityje po truputį keisis ir Lietuvoje po poros dešimtmečių jau vyraus anglų kalba, o rusų kalbą mokės gerokai mažiau gyventojų”, – sakė M.Degutis.

Tyrimo rezultatai taip pat atskleidė, kad šiuo metu vienas iš dviejų ES piliečių kalba dar bent viena kalba be savo gimtosios . Anglų kalba yra plačiausiai naudojama užsienio kalba 16-e šalyse narėse ir ji dažniausiai minima kaip „pirmoji” užsienio kalba. Tarp kitų dažniausiai naudojamų kalbų yra vokiečių (12 proc. kaip užsienio ir 18 proc. kaip gimtoji kalba), ir prancūzų – atitinkamai 11 ir 12 procentų.

Palyginti su 2001 metais 15-e ES šalių narių atliktos apklausos rezultatais, žmonių dalis, kurie teigia galintys kalbėti kita, nei gimtąja kalba, padidėjo trimis procentiniais punktais – nuo 47 iki 50 procentų. 10 naujų šalių narių prisijungimas padidino kalbų įvairovę ES-e, ir dabar dažniausiai ES naudojamų kalbų sąraše atsidūrė ir lenkų bei rusų kalbos.

Vertinant penkių plačiausiai naudojamų užsienio kalbų mokėjimo lygį, daugiau nei pusė respondentų savo žinias įvertino „gerai” arba „labai gerai”. Atitinkamai anglų kalba – 69 proc.; ispanų – 65 proc.; vokiečių – 58 proc.; prancūzų – 55 proc.; rusų – 54 procentai. Lyginant su 2001 metais, respondentai savo kalbos įgūdžius šiemet vertina geriau. Tai labiausiai lemia ES šalių senbuvių gyventojų padidėjęs pasitikėjimas savo sugebėjimais.

Įdomu tai, kad Slovakija yra vienintelė šalis, kurioje anglų kalba neminima tarp trijų plačiausiai naudojamų kalbų. Prancūzų kalba be gimtosios kalbos geriausiai žinoma Jungtinėje Karalystėje ir Liuksemburge, o vokiečių – Čekijoje ir Vengrijoje.

Komentuodama „Eurobarometro” rezultatus, pasaulinės „TNS Polling & Social” vadovė Marita Carballo teigė, jog išaugęs žmonių judėjimas ES viduje ir imigracija į ES neturi didelės įtakos naudojamų kalbų paplitimui. „Didėjant angliakalbės žiniasklaidos kiekiui ir žmonėms vis daugiau keliaujant į užsienį, daugiau ES piliečių įgauna tiesioginės patirties apie anglų kalbos supratimo ir naudojimo privalumus. Tikėtina, kad ši proporcija artimiausiais metais ir toliau didės”, – sakė M. Carballo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.