Įvertins jauno vyno aromatą ir skonį

Antrus metus į jauno vyno šventę draugus kviečia „Iglus” bendrovės direktorius Arvydas Rudys. „Beujolais Nouveau” vyno buteliai šiandien vakare bus atkimšti „Romantic” restorane. Trijų rūšių jauno vyno į Panevėžį buvo atvežta vakar.

Data nekeičiama

Kievienais metais šventė jauno vyno mėgėjams prasideda trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Data niekada nekeičiama, nes tik tos dienos vakarą atkemšami pirmieji „Beujolais Nouveau” (Božolė naujojo) vyno buteliai. Kalbėdamas apie jauno vyno šventės subtilybes bendrovės direktorius A.Rudys juokavo, kad Božolė vynu, lėktuvais atgabentu iš Prancūzijos, pirmieji džiaugsis japonai. „Jie užsakė reisus, kad jaunas vynas Japoniją pasiektų būtent tą dieną, nes anksčiau vyno atkimšti negalima”, – tvirtino jis.

Tradicinė jauno vyno šventė, vis labiau populiarėjanti pasaulyje, rengiama Pietų Prancūzijos Božolė regiono kaimeliuose ir miesteliuose. Tada ragaujamas ką tik išspaustas vynuogių vynas.

Viskas prasidėjo 1395 metais. Božolė vyndariai suko galvas, kaip išpopuliarinti vyną, kol griebėsi reklamos. Jie paleido gandus apie jauną vyną, pasižyminti nepaprastai turtingu skoniu. Taip pat susitarė, kad šį vyną užeigoms tieks tam tikrą dieną – trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Taip buvo sukurta šventės laukimo atmosfera, nesikeičianti daug metų.

Ilgai laikyti negalima

Vyndariai rekomenduoja jauną vyną gerti atvėsintą iki 13 laipsnių. Tada jis bus gaivesnis ir aromatingesnis nei tiekiamas kambario temperatūros. Svarbiausia, anot vyndarių, kad laikas yra šio vyno skonio priešas: Božolė būtina suvartoti iki kitų metų gegužės.

A.Rudys keletą jauno vyno butelių išlaikė metus. „Norėjau įsitikinti, ar tikrai pakis vyno skonis. Palyginimui nusipirkau ir kelis tų metų derliaus vyno butelius. Paragavus metus išlaikyto vyno skonis priminė actą. Neveltui sakoma, kad geriausiai jauną vyną suvartoti iki Kalėdų, nes vėliau jis praranda subtilų skonį”, – sakė jis.

Išvežiojo į pusantro šimto šalių

Pasaulinė skubaus gabenimo ir logistikos lyderė DHL jau daugiau kaip 20 metų rūpinasi, kad Božolė naujasis vynas laiku pasiektų gerbėjus. Per dvi savaites DHL iš Prancūzijos į 150 pasaulio šalių pristatė 2200 tonų (daugiau kaip du milijonus butelių) jauno vyno.

Božolė vartojimo taisyklės itin griežtos: iš Europos Sąjungos vynas negali būti išgabentas anksčiau kaip lapkričio 10 dieną. Jau lapkričio 17-osios vidurnaktį visi buteliai turi būti pasiekę gavėjus įvairiose pasaulio šalyse.

Derlius geras

Šiemet Božolė vyndarių viltys pasiteisino: derlius buvo geras. Žiema buvo šalta, bet pavasaris – švelnus ir lietingas. Todėl pavyko sukaupti vandens atsargas, kurios ypač buvo svarbios, nes vasara pasitaikė sausinga.

Vynuogių rinkimas prasidėjo rugsėjo 5-10 dienomis. Derliius buvo baigtas imti rugsėjo 25 dieną. Tada rinkėjai pranešė, kad šios vynuogės buvo „derliaus žvaigždės”. Vynuogių skynimas truko 10 -15 dienų – užderėjo nedaug. Koks bus vyno skonis, pasakyti sunku. Vyndariai preliminariai sako, kad vyno spalva išraiškinga, aromatas malonus, vynas koncentruotas, puikios struktūros, taninai švelnūs ir subalansuoti. Tai tik kelios prognozės apie 2005 metų „Božolė naująjį”. Šiandien jauno vyno gerbėjai patys įsitikins, kokio skonio vyną ragaus.

Pasiteiriavus A.Rudžio, kokius patiekalus teks ragauti jauno vyno šventės dalyviams „Romantic” restorane, jis atsakė: „Tegul tai būna maža paslaptis. Manau, neteks nusivilti. Tie, kurie ateis į vakarą, galės įsitikinti: trijų rūšių jaunas vynas ir patiekalai prie jo bus nuostabūs”.

Raimonda Mikučionytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.