Jungtinės Tautos: išsivysčiusiose šalyse šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija gali padidėti

Išsivysčiusiose šalyse dujų emisija, kuri sukelia pasaulinio klimato atšilimą, artimiausiais metais gali išaugti. Nuo 1990 metų, žlugus kai kurioms sovietinio laikotarpio pramonės šakoms, dujų išmetimas buvo sumažėjęs, rodo Jungtinių Tautų (JT) duomenys.

Palyginus su 1990 metais, šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija 40-yje išsivysčiusių šalių, įskaitant ir buvusias komunistines valstybes, iki 2003 metų sumažėjo 5,9 proc., šiek tiek viršydama siektiną tikslą, nustatytą JT Kioto protokole – iki 2008-2012 metų sumažinti dujų išmetimą 5,2 procento.

„Reikia ir toliau stengtis sumažinti emisiją”, – teigia Bonoje įsikūręs JT Konvencijos dėl klimato pasikeitimų sekretoriatas (UNFCCC) savo pranešime.

UNFCCC prognozėmis, dujų išmetimas iki 2010 metų gali išaugti ir 10,6 proc. viršyti 1990 metų lygį. Sekretoriatas pastebėjo, kad labiausiai šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija sumažėjo po to, kad dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje buvusioje Sovietų Sąjungoje ir Rytų Europoje buvo uždaryta daug aplinką teršiančių įmonių.

JT susitikime, įvyksiančiame Monrealyje, Kanadoje, lapkričio 28-29 dienomis, bus svarstomas Kioto protokolas, skirtas kovai su klimato atšilimu.

Kioto protokolas yra skirtas sumažinti vadinamąjį šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją. Šios dujos, mano dauguma mokslininkų, lemia pasaulinio klimato atšilimą ir kitus pakitimus.

Iš viso Kioto protokolu 41 išsivysčiusi šalis įsipareigoja iki 2008-2012 metų sumažinti išmetamų dujų kiekį, kad šis būtų 5,2 proc. mažesnis už buvusį 1990 metais. Lietuva įsipareigojo iki 2008-2012 metų sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją 8 proc., palyginus su 1990-aisiais.

Daugelis mokslininkų tvirtina, kad šiltnamio efektą sukeliančios dujos, išskiriamos gamyklų, fabrikų bei automobilių, didina oro temperatūrą ir gali sukelti katastrofinius klimato pasikeitimus – daugiau audrų bei potvynių.

2005-11-17 13:15

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.