Produktai gabenami higieniškiau

Per metus laiko, kai mobili brigada pradėjo nuolat tikrinti vežamus krovinius, pažeidimų sumažėjo perpus

Vakar kelyje Kaunas – Alytus patikrinta 19 automobilių, vežančių maistą, 5 iš jų rasta pažeidimų, o dar šią vasarą pažeidėjų būdavo beveik pusė.

„Šiandien tikriname tik tuos, kurie veža maisto produktus, vadinasi, tai turėtų būti specifiniai automobiliai”, – paaiškina mobiliosios muitinės grupės vyresnysis Alvydas Juškelis.

Negalima vežti bet kaip

„Gelsvos” įmonei priklausančias prekes iš Alytaus į Marijampolę gabenantis vairuotojas nekalbus. Jis sako, kad esąs samdomas darbuotojas ir kiekvienas be reikalo pasakytas žodis gali jam pačiam atsirūgti. Vyriškis klausosi priekaištų, kad jo vairuojamame automobilyje pažeistas prekių kaimynystės principas – drauge su higienos priemonėmis vežami maisto produktai – saldainiai, vaisvandeniai, oro gaivikliai. Vyras tik kartkartėmis priduria – „įpakuoti”.

Išsamesnis pokalbis šia tema šiandien laukia įmonės atstovo Kauno apskrities valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje. 80 litų bauda vakar kelyje nubaustas UAB „Sistem” vairuotojas – viename automobilyje vežė atvėsintą kiaulieną ir mėsos gaminius „Kauno mėsinei”.

UAB „Pieno ūkis” vairuotojas iš Druskininkų vežė grąžinamus „Mūsų” pieno produktus. Muitininkas Gediminas Povilas Vaitekūnas jau galvojo, kad vaikinas „įkliuvo”, nes nevartotinų produktų pervežti negalima, jie turi būti sunaikinami.

Išgelbėjo Kauno apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas Linijus Valiuška – patikrinęs dėžių turinį jis nustatė, kad vežamų produktų galiojimo terminas yra nepasibaigęs. Grąžinami tos dienos gaminiai su pažeista pakuote, o tai yra leidžiama. Vaikinas, vežiojantis produktus į Druskininkus jau penkerius metus ir pirmąsyk sustabdytas patikrinimui kelyje, lengviau atsidūsta.

Pažeidimų neaptikta, patikrinus automobilį su žuvies kroviniu bei Alytaus „Jurvidgintos” vežamus sausainius. „Tik kitą kartą pakelkite dėžes aukščiau”, – pataria maisto produktų inspektorius. Nėra priekaištų ir įmonės „Mentora” kroviniui bei daugeliui kitų.

Stabdomas automobilis su latviškais numeriais. Jį vairuojantis Antanas Jurevičius plačiai šypsosi. „Mane stabdė jau gal dešimt kartų: vežioju po Lietuvą cigaretes. Ypač dažnai muitininkai laukia prie Klaipėdos ir Šiaulių”, – sako vyriškis, kurio iki šiol nė karto nenubaudė – nebuvę už ką.

Automobilis su lenkiškais numeriais vežasi iš Išlaužo gyvų karpių krovinį. Žuvys pliuškenasi dideliame plastikiniame inde, visi dokumentai yra, todėl muitininkai linki gero kelio.

Jungtinė brigada

Specialiame muitininkų automobilyje – ne tik jie, bet ir Kauno apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas Linijus Valiuška bei mokesčių inspekcijos inspektorius Andrejus Medvedevas.

Kompleksiškai patikrinus sustabdytą transportą – automobilio, vairuotojo ir krovinio dokumentus bei krovinį, siekiama išguiti visų rūšių pažeidimus.

Muitininkai tvirtina, kad per metus laiko, kai pradėti patikrinimai keliuose, pažeidėjų sumažėjo beveik dvigubai. Maisto produktų vežimo kontrolė sustiprinta tik šią vasarą. Nuo birželio vidurio kartu su Muitinės departamentu keliuose tikrinama, kaip pervežami maisto produktai.

„Aš kelyje stoviu nuo liepos pradžios, kiekvieną savaitę bent porą kartų. Pats stebiuosi, kaip greitai keičiasi situacija. Visi bijo baudų ir stengiasi klaidų nekartoti”, – sako L.Valiuška.

„Vieną dieną vairuotojui skyrėme 100 litų baudą, o kitą dieną vėl jį sustabdėme. Ir pažeidimų nebebuvo. Vairuotojas tiesiai pasakė, kad firma ne tokia turtinga, kad kasdien baudas mokėtų”, – dalijasi įspūdžiais tikrintojai.

Kauno apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Rinkos priežiūros skyriaus vedėja Virginija Grigaravičiūtė sako, kad kol kas daugiau kaip pusė maisto produktų pervežimų vyksta nesilaikant nustatytos tvarkos. Tačiau padėtis akivaizdžiai keičiasi į gerąją pusę.

Anksčiau kontroliuoti buvo sunkiau

Anksčiau taip pat stebėta, kaip pervežami maisto produktai, tačiau tai padaryti buvo galima tik tuomet, jeigu tikrinant parduotuvę ar kitą įstaigą atvykdavo ekspeditorius su kroviniu.

Kauno apskrities keliuose nuo liepos iki spalio buvo patikrintos 207 įvairius maisto produktus ir žaliavas vežusios transporto priemonės. Iš jų 54 proc. pažeidė maisto transportavimui keliamus reikalavimus. Dažnai maisto produktai buvo pervežami kartu su žalia atvėsinta mėsa. Pasak specialistų, dėl tokio higienos normų nepaisymo galima susirgti salmonelioze, kitomis ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis. Taip pat dažnai pervežant maisto produktus nesilaikoma nustatytos temperatūros.

„Greitai gendantį maistą galima laikyti ne aukštesnėje kaip 4 laipsnių temperatūroje. Tačiau pasitaikė transporto priemonių, kur pieno produktai buvo pervežami 15 laipsnių ir aukštesnėje temperatūroje. Prie tokios temperatūros sutrumpėja gamintojo nurodytas realizacijos terminas, gali pradėti daugintis bakterijos”, – komentuoja V.Grigaravičiūtė.

Ne visos maisto produktus pervežančios mašinos turi higienos pasus, o beveik pusė ekspeditorių – nepasitikrinę sveikatos.

Už nustatytus pažeidimus per keturis mėnesius nubausta 112 atsakingų darbuotojų, jiems skirta baudų už 3 tūkst. 250 Lt. Už maisto produktų transportavimo pakartotinius pažeidimus nubausta UAB „Grimeda”, UAB „Natanga” , UAB „Rida”.

Daiva Valevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.