Kam Klaipėdos universitetui reikalingi laivai?

Klaipėdos universitetas (KU) šiuo metu turi du laivus. Ar jie bus būtinybė, ar papildoma finansinė našta, parodys laikas.

Prieš mėnesį į vandenį nuleistai universiteto jachtai „Odisėja” teks laukti kitų metų, kad galbūt galėtų dalyvauti regatose. „Galbūt”, nes dar nežinia, kokiose regatose ir už kokius pinigus ji dalyvaus.

Praeityje buvusi garsi jachta „Žilvinas” prieš metus buvo pervadinta „Odisėja”. Tuo stengtasi atsikratyti praeities šleifo. Prieš septynerius metus „Žilvinas” buvo patekęs į kontrabandos istoriją. Parplukdyta iš Švedijos jachta atiduota universitetui.

KU ūkio direktorius Aleksandras Urbonavičius sakė, kad kurį laiką iki praėjusių metų pavasario jachta nenaudojama stovėjo krante, kol buvo pradėta remontuoti AB „Laivitė”.

Kiek kainavo jachtos remontas, A. Urbonavičius nenorėjo kalbėti, paaiškinęs, kad „dar nesuvedė visų galų”.

Ilgamečiu jachtos „Žilvinas” kapitonu buvo Gvidas Misiūnas. Dabar šias pareigas perėmė Sergejus Malekovas. Kodėl pasikeitė kapitonai, ūkio dalies direktorius paaiškino lakoniškai: esą žmonės visada keičiasi. Tik vėliau jis prasitarė, kad už nedidelį atlyginimą ne kiekvienas sutinka dirbti.

Pirmas ir paskutinis plaukimas

Pirmasis plaukiojimas suremontuota jachta „Odisėja” nebuvo sėkmingas. Prieš porą savaičių susiruošę išbandyti jachtą universiteto darbuotojai netoli tenuplaukė. Koją esą pakišo po remonto išlindę nesklandumai, kai kuriuos dalykus nuspręsta patobulinti.

„Vakarų ekspresą” buvo pasiekusios kalbos, kad „Odisėja” po remonto, dar tebebūdama „Laivitės” teritorijoje, dėl netinkamos priežiūros skendo. Esą vandens jachtoje buvę iki juosmens. Jachta „Odisėja” į kelionę plaukęs A. Urbonavičius tikino nieko apie tai nežinąs. Beje, ši jachta kartu su kitu universitetui priklausančiu greitaeigiu kateriuku „Puta” dabar stovi Pilies uostelyje.

„Šiemet jachta nebebus naudojama. Iki kito navigacinio sezono bus sprendžiama, ką su ja daryti”, – sakė ūkio dalies direktorius.

A. Urbonavičius patikino, kad praeityje garsi jachta ir toliau garsins Lietuvą dalyvaudama įvairiose regatose. Tik… „Pinigų, norint dalyvauti regatose, reikia daug, o universitetas turi mažai”, – sakė jis. Viliamasi, kad šią problemą padės išspręsti rėmėjai.

Ateitį lems pinigai

Prieš porą metų katerį „Puta” universitetas gavo dovanų iš kariškių. Tikimasi jį pritaikyti povandeninio pasaulio tyrinėjimams. Tiesa, šie darbai gali ir užtrukti. Nors kateriukas 3-4 kartus per metus naudojamas. Paskutinį kartą visai neseniai su juo už Kiaulės nugaros plaukė ichtiologai.

Greitai abu laivelius ketinama iškelti į krantą, tik dar neaišku, kur jie bus laikomi. Kam bus naudojami abu laiveliai, dar tiksliai nežinoma. Planai dėl jų ateities turėtų būti kuriami šią žiemą. Ar universitetas pajėgus juos išlaikyti? „Žiūrint, kam naudosime. Priklauso nuo to, ko mums reikia. Kai žinosime, kam reikia, tada bus aišku ir kiek reikia pinigų… Kalba eina ne apie kelis tūkstančius, o šimtus tūkstančių”, – sakė A. Urbonavičius.

Nepaisant to, direktoriaus nuomone, laivas universitetui yra „reikalingas daiktas, nes laivyba negali užsiimti nei kauniečiai, nei vilniečiai”.

Sandra Lukošiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.