Gripuojantys pacientai kol kas netiriami

Šiemet Lietuvoje pirmąkart bus pradėta europinius reikalavimus atitinkanti gripo ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijų epidemiologinė priežiūra. Nauja tai, kad gripo diagnozei patvirtinti bus atliekami virusologiniai tyrimai.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro (ULPKC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė, paklausta, kodėl pas mus iki šiol nebuvo tiriami gripuojantys pacientai, teigė, jog virusologiniai tyrimai gripo štamams nustatyti buvo daromi ir anksčiau.

Skirtumas tas, aiškino specialistė, jog tokie tyrimai buvo pavieniai, todėl šalies gyventojai apie juos ir nežinojo.

Epidemiologė akcentavo, kad masiškas sergančiųjų ištyrimas susijęs su galima gripo pandemija.

Nepaisant to, jog kol kas fiksuojami tik pavieniai gripo atvejai, daugelyje Europos šalių vadinamieji virusologiniai gripo tyrimai atliekami jau ne vienerius metus. Teigiama, kad šiuo tyrimu ne tik patvirtinama diagnozė, bet ir sužinoma, kokie gripo virusai cirkuliuoja.

Virusologiniai tyrimai ypač svarbūs Pasaulinei sveikatos organizacijai prognozuojant labiausiai paplitusias gripo padermes – mat tuo remiantis kiekvienais metais yra numatoma vakcinos antigeninė sudėtis.

ULPKC visuomenės sveikatos specialistė Gražina Mirinavičiūtė patikino, kad Lietuvoje skubėti daryti virusologinius tyrimus dar ne laikas.

„Praėjusią savaitę Lietuvoje buvo nustatyti tik penki gripo atvejai – visi Klaipėdoje, – sakė ULPKC specialistė. – O virusologiniai tyrimai paprastai atliekami, kai yra daug sergančiųjų.

Negaliu pasakyti, kiek turėtų būti gripuojančiųjų – dešimt ar šimtas. Šeimos gydytojams ir pediatrams palikta teisė patiems spręsti, kada ir kuriam pacientui daryti virusologinius tyrimus.

Gydymo taktika nuo to nepasikeis – gripas ir ūmios viršutinės kvėpavimo takų infekcijos yra gydomos panašiai. Tad pacientams, kuriems siaučiant gripui, nebus atliktas minėtasis tyrimas, nederėtų baimintis.”

„Gripo diagnozavimas laboratorijoje pas mus yra naujas dalykas, nors virusologinius tyrimus gripo štamui nustatyti atliekame seniai, – dienraščiui sakė Lietuvos AIDS centro laboratorijos vedėjas Algirdas Griškevičius.

– Pernai tyrimai gripo diagnozei patvirtinti buvo skiriami tik vilniečiams, o šiemet yra prieinami visos Lietuvos gyventojams.”

Pasak A. Griškevičiaus, epidemiologinė priežiūros sistema papildyta virusologiniais tyrimais dėl 2005-2006-ųjų sezoną prognozuojamos gripo pandemijos.

Laboratorijos vedėjas „Vakarų ekspresui” sakė, kad pernai vilniečiai gydytojai labai nedaug gripuojančių pacientų skyrė virusologinį tyrimą.

„Spėju, jog analogiška situacija bus ir šiemet, – kalbėjo A. Griškevičius. – Šiemet iš pirminės sveikatos priežiūros centrų, kuriuose dirba šeimos gydytojai ir pediatrai, kol kas nesame gavę nė vieno mėginio virusologiniam ištyrimui.”

Laboratorijos vedėjas ragina gydytojus skirti savo pacientams minėtuosius tyrimus, tačiau sykiu primena, jog sergantiesiems turi pasireikšti visi gripui būdingi klinikiniai požymiai.

Užsikrėtusiesiems gripo virusu kūno temperatūra šokteli iki 38 ir daugiau laipsnių, skauda galvą, gelia sąnarius, laužo kaulus. Pacientai, kuriems pasireikš šie simptomai, galės išsireikalauti šeimos gydytojo, jog jiems būtų atlikti virusologiniai tyrimai.

Bandiniai, pažymi laboratorijos gydytojas, turi būti paimti per pirmąsias dienas, kai žmogus susirgo – mat vėliau viruso organizme mažėja.

Jūratė Mazajeva

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.