Policininkas nepasipelnė iš vicemero nelaimės

Panevėžio vicemerą Kastytį Vainauską reketavęs miesto kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnas 31 metų Valdas Kunickas realios laisvės atėmimo bausmės išvengė, tačiau darbo jis neteks.

Vakar Panevėžio miesto apylinkės teisme V.Kunickas kartu su vienos firmos apsaugos darbuotoju 27 metų Vaidu Vencevičiumi išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį.

Nors turto prievartavimu bei jo organizavimu kaltintiems panevėžiečiams ir buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės, jų vykdymą teismas atidėjo.

V.Kunickas nuteistas 2 metų ir 10 mėnesių laisvės atėmimu, bausmės vykdymą atidedant pustrečių metų. V.Vencevičiui paskirti 2 metai nelaisvės, bausmę atidedant tokiam pat laikotarpiui.

V.Vencevičius anksčiau buvo teistas, bet dabar teistumai jau išnykę. Prieš keletą metų jam teko aiškintis teisme dėl turto prievartavimo ir kitų nusikaltimų.

Nusikaltimas sužlugdė tarnybą

Panevėžio policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos 2-ajame skyriuje tyrėju dirbęs V.Kunickas dabar yra nušalintas nuo pareigų. Įsiteisėjus nuosprendžiui, jam teks atsisveikinti su tarnyba.

Teismo sprendimu V.Kunickui dvejiems metams atimta teisė dirbti teisėtvarkos sistemoje.

Dešimt metų policijoje išdirbęs V.Kunickas neslėpė, jog tokiu poelgiu sugriovė viską, ką per savo tarnybą buvo spėjęs sukurti.

Advokato paklaustas, kaip dabar vertina savo poelgį, V.Kunickas atviravo: „Aš savo kaltės iš esmės neneigiu. Išvados žiaurios. Dešimt metų dirbau, o dabar dėl kažkokios klaidos viskas griūna”.

Vicemeras pranešė policijai

V.Kunicką ir V.Vencevičių pražudė godumas. Jų auka buvo tapęs miesto vicemeras K.Vainauskas, iš kurio kažkas pavogė 1990 metų laidos automobilį BMW 525.

Sužinoję apie šią vagystę, V.Kunickas su V.Vencevičiumi sumanė pasipelnyti ir pareikalavo iš nukentėjusiojo išpirkos už tariamą jo mašinos sugrąžinimą.

Tačiau vyrai net neįtarė, jog pinigų reikalauja iš mero pavaduotojo. K.Vainauskas nieko nelaukdamas pranešė policijai.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, jog V.Kunickas organizavo turto prievartavimą ir piktnaudžiavo tarnyba, o V.Vencevičiui šioje istorijoje atiteko turto prievartavimo vykdytojo vaidmuo.

V.Kunickas apie pavogtą automobilį pranešė savo pažįstamam V.Vencevičiui, o šis telefonu pareikalavo išpirkos iš nukentėjusiojo.

V.Vencevičius kaltu prisipažino visiškai, V.Kunickas – iš dalies.

Reikalavo pinigų ir grasino

„Panevėžio rytas” rašė, kad savo mašinos vicemeras pasigedo liepos 25-osios rytą.

Vaižganto gatvėje gyvenantis K.Vainauskas 1990 metų laidos automobilį BMW 525 nakčiai buvo palikęs šalia esančioje Katedros gatvėje. Apie pavogtą mašiną buvo pranešta policijai.

Jau kitą dieną po vagystės K.Vainauskui į mobiliojo ryšio telefoną paskambino nepažįstamas asmuo. Skambinusysis be užuolankų pasiūlė išsipirkti prarastą turtą.

Už 1990 metų laidos automobilio BMW 525 grąžinimą buvo pareikalauta 500 eurų.

Be to, vicemeras sulaukė grasinimų: jeigu nebus sumokėta išpirka, automobilis sudegs. Tačiau ir tokiu atveju pinigus neva teks atiduoti mokant po 50 eurų kas dieną. Buvo žadama susidoroti su vicemero šeima, padegti buto duris.

Supratęs, jog kalbasi su nusikaltėliu, K.Vainauskas sutiko su reikalaujamos išpirkos dydžiu, tačiau apie įvykusį pokalbį iškart pranešė policijai.

Pasinaudojo įvykių suvestine

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad mintis tokiu būdu pasipelnyti kilo V.Kunickui. Atėjęs į darbą jis peržiūrėjo nusikaltimų suvestinę, kurioje buvo užregistruoti tos paros įvykiai mieste.

V.Kunickui akis užkliuvo už vieno pranešimo apie pavogtą automobilį. Trumpame pranešime apie įvykdytą nusikaltimą buvo nurodyta nukentėjusiojo pavardė ir vieta, iš kurios dingo mašina.

Visus šiuos duomenis V.Kunickas užsirašė ant lapelio ir padavė V.Vencevičiui. Žinoma, jog šis nukentėjusiajam skambino kelis kartus. Derybos vyko dėl pinigų perdavimo būdų, susitikimo vietos.

Galiausiai buvo sutarta susitikti netoli Panevėžio, Berčiūnų vaikų stovyklos teritorijoje.

Automobilis iki šiol nerastas

V.Kunickas ir V.Vencevičius buvo sulaikyti liepos 27 dieną.

Vietoje K.Vainausko į susitikimą nuėjo policijos pareigūnas.

Nuvažiavęs į vaikų stovyklavietę, V.Kunickas liko laukti automobilyje už kelių šimtų metrų, o V.Vencevičius nuėjo paimti išpirkos.

Į voką sudėtus pinigus mašinos savininkas turėjo palikti prie geležinkelio bėgių esančių stulpelių.

Tarp V.Vencevičiaus ir nukentėjusiuoju apsimetusio policijos pareigūno vyko pokalbis. Tarpusavyje buvo bendraujama susišaukiant arba skambinant mobiliojo ryšio telefonu.

Kad nebūtų atpažintas, V.Vencevičius paimti pinigų ėjo atbulomis. Netrukus jį sulaikė pasaloje laukę pareigūnai.

Ilgai nesulaukęs grįžtančio V.Vencevičiaus, V.Kunickas bandė nuvažiuoti, bet irgi buvo sulaikytas pareigūnų.

Kas iš tiesų pavogė K.Vainausko automobilį, policijos pareigūnams nepavyko nustatyti. Dėl vagystės atliekamas atskiras ikiteisminis tyrimas. Iki šiol mašina neatrasta.

Darius Krasauskas

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.