Jau šiurpina sprogdintojai

Pirmieji švenčių pranašai – petardas sprogdinantys paaugliai – jau pradėjo šiurpinti gyventojus.

Masinė pirotechnikos priemonių prekyba, kaip ir praėjusiais metais, prasidės tik gruodžio 20 dieną. Tačiau vaikai jau dabar nesunkiai įsigyja sproginėjančių „žaisliukų”. Policijos pareigūnų teigimu, miesto turgavietėse klesti prekyba iš Kinijos atvežtomis petardomis. Be to, vaikai patys įsigudrina pasidaryti sprogmenų. Juos sprogdindami paaugliai ne tik trikdo ramybę, bet ir neretai patys susižaloja.

Pernai miesto tarybos sprendimu buvo sugriežtinta leidimų prekiauti pirotechnikos priemonėmis išdavimo tvarka. Ji galioja ir šiemet. Šiuos leidimus norintys gauti verslininkai savivaldybei turi pristatyti priešgaisrinės tarnybos pažymą, jog prekybai skirtos patalpos yra saugios. Taip pat būtina pateikti ir pažymą iš policijos komisariato. Leidimas prekiauti pirotechnikos priemonėmis galioja nuo gruodžio 20-osios iki sausio 5 dienos.

Savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus specialistė Vida Ramašauskaitė teigė, jog, sugriežtinus tvarką, norinčiųjų prekiauti pirotechnikos priemonėmis sumažėjo. Pernai buvo išduota tik 10 tokių leidimų, užpernai jų buvo 14. Anot V.Ramašauskaitės, šiemet į savivaldybę dar nesikreipė nė vienas verslininkas, norintis prekiauti petardomis.

Mieste veikia keturios įmonės, kurios turi leidimus pirotechnikos priemonėmis prekiauti visus metus. Vienos iš jų savininkė Janina Gedrimienė tikino, kad paaugliai į parduotuvę nebeužsuka. Nė vienas nepilnametis nebandė įsigyti petardų nei šiemet, nei praėjusiais metais. „Paaugliai jau suprato, jog sprogmenų taip lengvai nebeįsigis. Be to, mūsų parduotuvėje pigiausia petarda kainuoja apie 100 litų, tad nepilnamečių tikrai nebesulaukiame”, – sakė J.Gedrimienė.

Tačiau, jos žodžiais, sprogdinti mėgstantiems paaugliams rojumi tapo miesto turgavietės, kur vis daugėja nelegalių prekeivių. „Manau, jog nemažai tokių sprogdintojų „žaisliukus” pasigamina patys. Prisiperka parduotuvėse šaltųjų ugnelių ir randa būdų, kaip jas perdirbti”, – pasakojo J.Gedrimienė.

Klaipėdos VPK Licencijavimo poskyrio specialistas Remigijus Matijošaitis taip pat pripažino turgavietėse pastebėjęs prekeivių petardomis. „Paaugliams labai padeda ir suaugusieji, kurie nuperka sprogmenų”, – ironizavo pareigūnas.

Tačiau R.Matijošaitis bei Nepilnamečių reikalų pareigūnų veiklos poskyrio viršininkė Violeta Girtavičienė pripažino, jog sugriežtinus leidimų prekiauti pirotechnikos priemonėmis išdavimo tvarką petardas sprogdinančių paauglių sumažėjo.

Šiemet, anot V.Girtavičienės, dėl tokio netinkamo nepilnamečių elgesio skundų dar nesulaukta.

Virginija Spurytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.