Vietoj biurų kyla daugiabučiai

Įsivyravus daugiabučių statybos karštinei, komerciniai sklypai Klaipėdoje virsta gyvenamosiomis teritorijomis.

Verslininkai sutinka mokėti šimtus tūkstančių litų valdžiai, kad tik ji leistų statyti daugiaaukščius gyvenamuosius namus verslui skirtuose sklypuose. Daugiau nei pusės šiemet aukcione parduotų sklypų komercinę paskirtį bandoma pakeisti į gyvenamųjų namų statybos.

Aukcionai pavyko

2005-aisiais visi savivaldybės skelbti žemės aukcionai Klaipėdoje įvyko.

„Šiemet parduoti septyni komercinės paskirties sklypai už 9,1 mln. litų ir vienas infrastruktūros – automobilių stovėjimo aikštelei įrengti – sklypas už 6,02 mln. litų”, – sakė savivaldybės Žemėtvarkos ir teritorijų plėtros skyriaus vedėja Raimonda Gružienė.

Keičia žemės paskirtį

Iš septynių šiemet savivaldybės parduotų komercinių sklypų net keturių paskirtį bandoma pakeisti į gyvenamųjų namų statybos.

„Klaipėda” rašė, kad Minijos gatvėje 159, priešais buvusią „Progreso” gamyklą, planuojama pastatyti 20 aukštų gyvenamąjį namą. Savininkė, bendrovė „Metva”, šiemet aukcione įsigijo šį sklypą komercinei paskirčiai. Už tai, kad paskirtis būtų pakeista, bendrovė turės atlikti papildomų infrastruktūros plėtros darbų už 260 tūkst. litų. „Metva” nusprendė į miesto infrastruktūrą investuoti 300 tūkst. litų.

Žemės paskirtį numato keisti ir bendrovė „Eika”, šiemet įsigijusi komercinių sklypų Baltijos prospekte 12A, 12B, 12C, netoliese baldų salono „Minijos baldai”. „Eikai” taip pat teks padaryti papildomų infrastruktūros darbų.

„Pastaruosius dvejus metus paklausesni yra gyvenamosios statybos teritorijose esantys sklypai. Aukciono metu jų kainos išauga labiau negu komercinės paskirties sklypų”, – paaiškino R.Gružienė. Pasak jos, keičiant žemės naudojimo būdą iš komercinės į gyvenamųjų namų statybos teritoriją, už sumą, apytikriai lygią sklypų kainų skirtumui, žemės savininkai įsipareigoja atlikti infrastruktūros darbų. Darbai numatomi detaliajame plane, dažniausiai gretimose teritorijose.

„Klaipėda” rašė, kad šiemet buvo planuota parduoti aukcionuose 10 sklypų gyvenamiesiems namams statyti, tačiau savivaldybė aukcionams pateikė ir pardavė tik du.

Projektas – per metus

Savininkams, įsigijusiems sklypų iš savivaldybės, tais pačiais metais dažniausiai nepavyksta pradėti statybų.

Pasak R.Gružienės, statinių projektavimas užtrunka beveik metus.

Bendrovė „Neapolis” šiemet įsigijo sklypą šalia Lengvosios atletikos maniežo Taikos prospekte 52C. „Neapolio” direktorius Romas Grigalevičius sakė, kad sklype statys 16 aukštų biurų pastatą, sujungtą su penkių aukštų garažu. „Projektas turėtų būti paruoštas kitąmet balandį. Tada ir pradėsime statybas”, – sakė R.Grigalevičius . Anot direktoriaus, pirmuose keturiuose biuro pastato aukštuose turėtų įsikurti „Hansabankas”.

„Likusiuose aukštuose bus aukščiausios klasės verslo centras „Neapolis”. Pastate įsikurs 300 kvadratinių metrų kavinė”, – pasakojo R.Grigalevičius.

Iš šiemet aukcione parduotų sklypų statybos vyksta tik 5,66 hektaro teritorijoje Taikos prospekte 61C, kurią įsigijo bendrovė „Klaipėdos akropolis”. Ten statoma mašinų stovėjimo aikštelė.

Už sklypus – 10 milijonų

2006-aisiais planuojama parduoti 10 komercinės paskirties sklypų už maždaug 10 mln. litų.

Kitąmet savivaldybė parduos keturis sklypus Taikos prospekte. Pats didžiausias – Taikos prospekte 141 – per keturis hektarus. Už jį planuojama gauti apie 6,4 mln. litų. Taikos prospekte sklypuose 124 ir 157, pasak R.Gružienės, turėtų atsirasti degalinės.

Vedėja paaiškino, kad sklypo vieno aro kaina didėja iki tam tikros ribos. „Kai parduodamas didesnis nei vieno hektaro sklypas, tai jo vieno aro kaina mažėja”, – teigė R.Gružienė.

Ji pasakojo, kad rengiami detalieji planai neužstatytuose plotuose prie Šilutės plento, Tilžės gatvėje. Sklypų plotai bus nustatyti parengus detaliuosius planus. Komercinės paskirties sklypai suformuoti, bet aukcionams dar neparengti, prie tiesiamo P.Lideikio gatvės tęsinio, teritorijoje tarp Smiltelės gatvės ir Jūrininkų prospekto abipus Taikos prospekto, Giruliuose bei prie buvusio „Bandužių” prekybos centro.

Vigantas Danilavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.