Konfliktas peržengė sveiko proto ribas

Pirmadienio naktį sostinės gyventojai galėjo likti be greitosios medicinos pagalbos.

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stotyje įvykdyta vagystė bei bandyta užlieti patalpas, kuriose sumontuota kompiuterinė įranga. Į ją patekus vandeniui būtų nebeveikęs telefonas 03.

Dėl šio įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas, o į konfliktą dėl vadovybės piktnaudžiavimo įsivėlę stoties darbuotojai kaltina vieni kitus.

Budės apsauga

Nesutarimai sostinės Greitosios medicininės pagalbos stotyje (GMPS) pasiekė tokį mastą, kai neatsižvelgiama į priemones.

Pirmadienį į darbą susirinkę stoties administracijos atstovai pastebėjo, kad išlaužtos sanitarinio mazgo durys antrajame aukšte, bandyta užtvindyti patalpas. Tik per laimingą atsitiktinumą vanduo nepateko į telekomunikacijų mazgą. Jei diversija būtų pavykusi, ligoniai būtų nebegalėję išsikviesti greitosios pagalbos. Pasigesta administratorės kompiuterio, buvo užkimšti unitazai, nulaužyti čiaupai. Administracijos teigimu, įsilaužti į patalpas pašaliniams nėra lengva, tad tikėtina, kad tai padarė savi darbuotojai.

Pasak stoties atstovo spaudai Mato Juškevičiaus, patalpoje, kurioje sumontuotos informacinės technologijos, neseniai buvo atliktas remontas. Ji apsaugota izoliacinėmis medžiagomis, todėl realiai joks teroro aktas, galintis paralyžiuoti stoties veiklą, čia nėra įmanomas.

Dėl šio įvykio Vilniaus miesto 1-asis policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą. Kol kas tebeieškoma kaltų dėl šio įvykio asmenų ir tyrėjai situacijos nekomentuoja.

Vilniaus GMPS administracijos atstovai tikina, jog tariamasi su apsaugos firma, kad ji nuo šiąnakt saugotų patalpas, organizuotų jose budėjimą.

Nebesirenka priemonių

Vilniaus GMPS profesinės darbuotojų sąjungos vadovas Tadeušas Rodzas, praėjusią savaitę inicijavęs darbuotojų protesto akciją, kurioje buvo reikalaujama vadovybės, įtariamos lėšų iššvaistymu, nušalinimo ir kitų problemų sprendimo, vakar kategoriškai neigė įtarimus, kad profsąjunga ar jos nariai galėjo turėti ką nors bendro su įsilaužimu. „Tai – šmeižtas”, – tikino T.Rodzas.

Neramumai Vilniaus GMPS prasidėjo praėjusios savaitės pabaigoje, kai atsistatydino soties vadovas Rimantas Šagždavičius. Jis tai padarė tą pačią dieną, kai jam buvo pateikti įtarimai dėl stambios pinigų sumos iššvaistymo. Jau kitą dieną jis surengė spaudos konferenciją, kurioje paskelbė apie neva stotyje klestėjusią prekybą lavonais ir ligoniams nesuteiktą pagalbą. Taip pat pareiškė atsiėmęs pareiškimą dėl atsistatydinimo.

GMPS darbuotojai vakar „Kauno dieną” tikino, jog R.Šagždavičius ir penktadienį, ir pirmadienį sukiojosi savo darbo vietoje tarsi nieko nebūtų įvykę, nors formaliai jo pareigas laikinai eiti patikėta stoties direktoriaus pavaduotojai Vandai Pumputienei.

„Pas mus ramu, dirbame, niekas nesimuša”, – vakar tikino V.Pumputienė, nepanorusi detaliau komentuoti nakties įvykių ir situacijos stotyje.

Atstovo spaudai M.Juškevičiaus teigimu, stotyje dabar dvivaldystė – vadovauja V.Pumputienė ir R.Šagždavičius”. Jis sakė, kad gyventojai dėl tokios dviprasmiškos padėties ir neaiškios situacijos nenukentės – pagalba jiems teikiama be jokių trukdžių.

Steigėjai nesijaudina

Nerimo dėl to, kas vyksta sostinės GMPS, Savivaldybės Sveikatos ir socialinės apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojo Ričardo Zacharkos balse nesijautė: „Ten negali būti dvivaldystės, stočiai vadovauja V.Pumputienė. Ji perėmė dokumentus, antspaudą, turi užtikrinti tvarką įstaigoje”.

Atrodo, didelio susirūpinimo steigėjams nesukėlė ir bandymas sutrikdyti stoties darbą. „Jei vyksta tokie dalykai kaip įsilaužimas, vandalizmas, administracijos vadovė turi imtis priemonių. Šiandien kviečiamės ją į pasitarimą, svarstysime, ką daryti toliau, kad tai nesikartotų”, – aiškino R.Zacharka.

Jo teigimu, kol Vilniaus GMPS įgyvendinamas informacinių technologijų pilotinis projektas, visi kompiuteriai, kuriuose kaupiami duomenys, dubliuojami, todėl sostinės gyventojai, ligoniai, kad ir kas nutiktų, galės prisiskambinti telefonu 03, laiku sulauks pagalbos.

Giedrė Budvytienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.