Butų priežiūra pereina į privačias rankas

Viena koja įžengusi į Kauno mokyklas, „Rubicon group” nusitaikė ir į miesto daugiabučių administravimą

Kauno miesto savivaldybės administracija pradėjo daugiabučių namų administravimo konkursus. Trys jau baigėsi, žinoma, kad vieną iš jų laimėjo „Rubicon group” įmonė.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad kita šio koncerno įmonė pakviesta į derybas dėl miesto švietimo įstaigų ūkio priežiūros ir koncesijos sutarties sudarymo.

Nėra garsiojo pavadinimo

Jau išrinktos įmonės, kurios administruos Aleksoto, Petrašiūnų ir Vilijampolės seniūnijų namus. Dirbti Aleksote pretendavo tik viena įmonė, Petrašiūnuose – trys, Vilijampolėje – keturios. Konkurso komisijos nariai teigia, kad jie negali atskleisti konkurso nugalėtojų, kol nepasirašytos sutartys.

„Kauno dienos” žiniomis, Aleksoto namus administruos Alytaus UAB „Žaidas”. Kaune kol kas nežinoma bendrovė priklauso „Rubicon group”.

„Žaidas” įkurtas 1992 metais, bendrovė užsiima pastatų priežiūra, remontuoja inžinerinius tinklus, atlieka statybos darbus, taip pat nuomoja patalpas.

„Panemunės butų ūkio” direktorius Gediminas Juškevičius sakė, kad Aleksotas – pats blogiausias rajonas būsto administratoriams. „Ten miręs reikalas. Mes nedalyvavome ir dėl to, kad neturime ten patalpų”, – sakė G.Juškevičius.

Komisijos pirmininkas, Miesto ūkio departamento direktorius Petras Morkūnas taip pat pripažino, kad Aleksotas – vienas prastesnių rajonų. „Gerai, kad atsirado nors vienas dalyvis. Per pirmąjį konkursą iš viso nebuvo norinčiųjų dirbti Aleksote”, – sakė jis.

P.Morkūno teigimu, iki šiol įvykusiuose konkursuose dalyvavo tik viena „Rubicon group” įmonė. „Manote, kad „Žaidas” yra „Rubicon” įmonė? Yra kažkokių kalbų, bet ten nėra žodžio „Rubicon”. Kaip iš tikrųjų yra, aš nežinau. Žmonės visko prisigalvoja, aš dokumentų nemačiau ir man tai neįdomu. Svarbu, kad atsirado organizacija, kuri dirbs Aleksote. Jeigu blogai dirbs – nutrauksime sutartį. Jeigu gerai – džiaugsimės ir sveikinsime”, – sakė P.Morkūnas.

Savivaldybės įmonė eliminuota

Kol kas konkursuose nedalyvauja „Santakos butų ūkis”. Direktorius Algirdas Vagulis sakė, kad įmonei netikėtai buvo užkirstas kelias.

„Mūsų turimas Aplinkos ministerijos išduotas atestatas baigiasi lapkričio 27 dieną. Konkurso sąlygose atsirado reikalavimas, kad atestatas turi galioti mažiausiai tris mėnesius. Dabar jau turiu naują atestatą, kuris galioja 5 metus, tačiau kol jį gavau, užtruko pusantro mėnesio. Todėl mes buvome išeliminuoti iš pirmųjų konkursų. Kodėl taip yra – galiu tik spėlioti”, – sakė A.Vagulis.

Pagrindinė kova – dėl Šilainių ir Eigulių

Petrašiūnuose administruoti namus pretenduoja „Panemunės butų ūkis” ir „Kauno savivaldybės butų ūkio įmonė” bei viena privati bendrovė. Vilijampolėje geriausią finansinį pasiūlymą pateikė „Panemunės butų ūkis”. Antra buvo AB „Rubicon City Service”, trečia – „Kauno savivaldybės butų ūkio įmonė”, ketvirta – UAB „Būsto administravimo agentūra”.

Konkursuose gali dalyvauti ne tik akcinės bendrovės, bet ir savivaldybės įmonės, biudžetinės ir viešosios įstaigos, turinčios Aplinkos ministerijos išduotą atestatą, suteikiantį teisę vykdyti daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų priežiūros administravimą.

Dabar paskelbtas konkursas Šančių seniūnijos daugiabučių namų priežiūros administravimo įmonei atrinkti. Paskui eilė ateis Panemunės, Centro, Dainavos, Žaliakalnio, Gričiupio, Eigulių, Šilainių seniūnijoms. Paskutiniai konkursai vyks jau kitų metų pavasarį.

„Santakos butų ūkio” direktorius A.Vagulis mano, kad pagrindinė kova prasidės, kai bus paskelbti konkursai dėl Šilainių ir Eigulių namų administravimo.

Reorganizuoti buvo būtina

Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus administravimo poskyrio vedėjas Algimantas Andriulevičius sakė, kad sutartys su nugalėtojais dar nepasirašytos.

„Duotas 10 dienų terminas, per kurį galima apskųsti rezultatus. To konkurso reikėjo, nes Civilinis kodeksas atskyrė administravimą nuo priežiūros. Butų ūkio įmonės iki šiol vykdė abu dalykus, t.y. pačios tvarkė dokumentaciją ir vykdė nuolatinę techninę priežiūrą. Nauji įstatymai įpareigojo surengti konkursus ir rinkoje pirkti paslaugas”, – paaiškino jis.

Anot jo, tai nereiškia, kad miesto butų ūkio įmonės žlugs. „Jos gali ir privalo dalyvauti konkursuose. Jeigu nelaimės – tada galėsime ir kalbėti. Jeigu laimės – turės daugiau funkcijų, tačiau negalės patys savo teritorijoje vykdyti priežiūros, o privalės paslaugas pirkti rinkoje”, – sakė A.Andriulevičius.

Bendrabučius jau prižiūri privati bendrovė

Administravimo poskyrio vyr. specialistas Rūtenis Bartkus pridūrė, kad Lietuvoje jau nėra tokio tipo butų ūkio įmonių kaip Kaune.

„Pas mus dirbo dvi didelės monopolinės Savivaldybės įmonės, pasidalijusios miestą per pusę. „Kauno savivaldybės butų ūkio įmonė” prižiūrėjo buvusius žinybinius namus. Jeigu šios įmonės pralaimės administravimo konkursus, jos dar galės teikti nuolatinę techninę priežiūrą, jei laimėtų administratorių paskelbtus konkursus”, – sakė R.Bartkus.

P.Morkūnas taip pat mano, kad Savivaldybės butų ūkio įmonės aktyviai dalyvaus techninės priežiūros konkursuose. „Šios įmonės gali dalyvauti ir administravimo, ir priežiūros konkursuose”, – sakė jis.

Daugiabučių namų priežiūra Kaune privačiai bendrovei pirmą kartą buvo perduoda 2003 metais, kai konkursą laimėjo UAB „Būsto administravimo agentūra”. Bendrovė administruoja 53 bendrabučio tipo namus.

„Ši įmonė perėmė pačius blogiausius bendrabučius, kuriuose gyvena socialiai remtini žmonės. Padėtis po truputį pradeda keičiasi. Reikia džiaugtis, kad atsirado įmonė, sutikusi perimti šį darbą”, – sakė R.Bartkus.

Ankstesnis bandymas nepasitvirtino

„Panemunės butų ūkio” direktorius G.Juškevičius sakė, kad buvo priversti dalyvauti Vilijampolės konkurse. „Kitaip įmonė gali žlugti. Konkursą laimi pasiūliusieji mažiausią kainą. Dabar patvirtintas aukščiausias tarifas – 8,8 cento už kv. m. Mes pasiūlėme 7,7 cento už kv. m ir laimėjome”, – sakė jis.

Ar po šios reorganizacijos pagerės gyventojų aptarnavimas? „Tai išbandyta dar sovietiniais laikais ir nepasitvirtino. Tuomet veikė gamybinio butų ūkio valdybos ir remonto įmonės. Bet pamatyta, kad tai nepatogu gyventojams. Žmogui bus tik prasčiau, nes administratorius nieko negalės pažadėti, pavyzdžiui, dėl remonto”, – mano G.Juškevičius.

Meras teigia nesikišąs

Kauno meras Arvydas Gabaravičius sakė, kad nieko nežino apie namų administravimo konkursų eigą. „Tame procese nedalyvauju”, – teigė jis.

Tuo tarpu kai kurie politikai vėl šneka, kad „Rubicon” įmonėms sudaromos patogios sąlygos gauti užsakymų Kaune.

Dideles aistras kelia miesto švietimo įstaigų tvarkymo ir priežiūros koncesijos konkursas. Jau paskelbta, kad iš dviejų dalyvių geresnes sąlygas pasiūlė AB „Rubicon City Service”, kuri pakviesta į derybas dėl sutarties sudarymo.

„Vilniaus ir Kauno dvimiestis tam ir reikalingas, kad padėtų vienai įmonei ateiti į Kauną”, – juokaujama politikos užkulisiuose. A.Garbaravičius yra liberalcentristų partijos narys, o minėtai partijai vadovauja Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Į mokyklas investuotų 180 mln. litų

„Rubicon City Service” (RCS) atskleidė, kiek ketina investuoti į Kauno švietimo įstaigas, jeigu laimės koncesijos konkursą. Šiuo metu Kauno savivaldybė mokyklų priežiūrai skiria 60 mln. litų per metus. RCS pageidautų 57 mln. litų koncesijos mokesčio ir 10,5 mln. litų investicijų grąžos mokesčio.

„Per pirmus trejus metus įsipareigojame investuoti ne mažiau kaip 146,1 mln. litų nuosavų lėšų. Per šį laiką apšiltinsime ir perdažysime visų Kauno mokyklų fasadus, pakeisime visus mokyklų langus plastikiniais, pakeisime švietimo įstaigų duris, renovuosime stogus. Per 25 metus bendrovės investicijos siektų ne mažiau 179,1 mln. litų”, – sakė RCS direktorius Žilvinas Lapinskas.

RCS numato senus šilumos punktus pakeisti automatizuotais, subalansuoti šilumos tiekimo sistemas ir užtikrinti reikiamą oro temperatūrą ir apšvietimo lygį klasėse. Bendrovė taip pat siūlosi prižiūrėti ir atnaujinti pasenusius sanitarinių mazgų kanalizacijos ir vandentiekio vamzdžius, elektros ūkį, vėdinimo sistemas ir t.t. RCS numato užtikrinti valymo, mokyklų apsaugos ir kitas paslaugas.

Dainoras Lukas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.