„Dėl grožio vyrai yra priekabesni nei moterys”

Vytautui Jankūnui – tik 31-eri, o jis jau – mokslų daktaras, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistas. Naktimis operuojamų pacientų sako nesapnuojąs, mat turįs daug pomėgių, padedančių pailsėti nuo darbo. Vienas jų – medžioklė. Mėgsta raudoną sausą vyną ir prisipažįsta, jog niekada negalėtų būti vegetaras. Beje, viso pokalbio metu iš mediko išpešti frazės, jog gyventi reikia sveikai, nepavyko. „Gyventi reikia linksmai”, – sakė jis.

Vytautas vaikystėje su kiemo draugais žaidė karą, slėpynes ir galvos dėl medicinos mokslų nekvaršino. Gimė ir augo Kaune, o šeimoje buvo trečias brolis. Didžiausias autoritetas jam – mama, kuri, palikta vyro, sūnus išauklėjo ir išleido į mokslus.

Pirmaisiais gydytojo praktikos metais Vytautas rimtai svajojo apie darbą ir gyvenimą Danijoje. Net kalbą išmoko. Bet noras gyventi pagal savas taisykles parginė į Lietuvą.

Su žmona Asta, KTU verslo vadybos studente, augina du vaikelius. Bet svajoja apie gausesnę šeimą. „Reikia dar trečio – Lietuvai”, – šypteli.

Plastinės ir rekonstrukcinės operacijos – Vytauto kasdienybė. „Jei mano žmona norėtų ką nors pagražinti, mielai sutikčiau ir net pats padaryčiau. Bet jai to nereikia. Ji jauna!”

Žmogus – tobulas Dievo kūrinys. Bet, sukurdamas mus, Dievas kažkodėl paliko darbo plastikos chirurgams.

Įdomiai jūs čia… Tobulas yra tik Dievas. Negali jis mus sukurti tokius tobulus kaip ir pats. O darbo jis paliko ne tik plastikos chirurgams. Darbo turi ir kitų sričių medikai.

Kodėl iš visų medicinos sričių pasirinkote būtent šią?

Todėl, kad ji – ne tokia monotoniška ir atitinka mano charakterio būdą. Negalėčiau kasdien daryti tų pačių operacijų. Be to, man patinka, kai reikia bendradarbiauti ir su kitų šakų medikais.

O kodėl plastikos chirurgai ypač populiarūs tapo tik pastaruoju metu?

Dėl estetinės chirurgijos, kurią išpopuliarino vakarietiška kultūra. Moteriai smagu per labai trumpą laiką tapti gražesnei. Kitas dalykas – šiek tiek pagerėjusi socialinė padėtis. Kad pasigražintum, labai daug pinigų nereikia.

Įsivaizduokite, jog esate moteris. Ar dėl grožio gultumėte ant operacinio stalo?

Atleiskit, daug ką galiu įsivaizduoti, bet savęs moterimi – tikrai ne, – šypteli. – Šeimoje augau su broliais – vyriška kompanija. Todėl ir požiūris į tuos dalykus – vyriškas.

O žmonai leistumėt?

Be abejo. Juk ji – moteris. Dviejų vaikų mama. Turi teisę tai daryti.

Gal jau spėjote ir ją pagražinti?

Be kelių kosmetinių apgamų pašalinimo, jokių intervencijų nedariau. Mano žmona dar jauna.

Jauna žmona su vaikais liko Kaune, o jūs darbą Kauno medicinos universiteto klinikose iškeitėte į Klaipėdos apskrities ligoninę. Kodėl?

Na, žmona su vaikais artimiausiu metu persikels į Klaipėdą, o aš kol kas pas juos skubu kiekvieną savaitgalį. Į uostamiestį persikrausčiau, nes čia arčiau jūra, – juokiasi. – Ligoninės vyr. gydytojas Romualdas Sakalauskas sudarė labai palankias sąlygas mums, jauniems specialistams, tobulėti ir dirbti. Atvažiavęs iškart pradėjau dėstyti kolegijoje, universitete. Ko norėjau, tą gavau.

Kiek metų jau dirbate mediko darbą?

Pirmąją operaciją atlikau prieš 10 metų. Vėliau įsigijau gydytojo chirurgo bei plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo licencijas. Po to apsigyniau disertaciją ir gavau mokslo daktaro laipsnį. Dabar net nežinau, nuo ko tą stažą pradėti skaičiuoti, – juokiasi.

Toks jaunas, o jau – mokslų daktaras!

Kodėl jaunas? Man – 31-eri. Išsilavinimą jau turiu, dabar reikia tik dirbti. Dėstytojauju, nes nenoriu užmiršti, ką išmokau. Taip pat knieti sužinoti, kas naujo vyksta medicinos pasaulyje. Artimiausias tikslas – tapti docentu. Bet šalia karjeros, kitų pomėgių svarbiausia man – šeima. Jei viskas gerai bus šeimoje, seksis ir kitose srityse.

Ką moterys, norėdamos būti gražios, dažniausiai koreguoja?

Dažniausiai ateina dėl raukšlių, ausų formos, kabančio pilvuko, įvairiose kūno vietose susikaupusių riebalų ir, žinoma, dėl krūtinės, kuri yra daugumos moterų pasididžiavimas. Ne paslaptis, jog po gimdymo pasikeičia krūtinės forma ir kūno linijos.

Bet ne paslaptis ir tai, jos po plastinės operacijos moters krūtinė atrodo nenatūraliai.

Tikrai ne. Implantai būna įvairiausių dydžių, formų, pločio. Tinkamai juos parinkus, krūtinė atrodys natūraliai. Žinote, vyrų požiūris yra toks: jei moki didžiulius pinigus, tai reikia, kad matytųsi. Tačiau pačios moterys mąsto kitaip. Jos dažniausiai nori tokios krūtinės, kokią turėjo prieš gimdymą. Bet jei krūtinę nusprendžia pasididinti jauna mergina ir nori, kad tą pokytį visi pastebėtų, tai ji ir atrodys, kaip jūs sakėte.

Ar tiesa, kad, įdėjus implantą, padidėja rizika susirgti krūties vėžiu?

Melas. Implantai labai populiarūs visame pasaulyje. Jei jie didintų galimybę susirgti krūties vėžiu, tai firmos, gaminančios implantus, seniai būtų bankrutavusios. Į šią medicininę technologiją daug investuota pinigų, daug atlikta bandymų. Žinote, yra ir kitas pasakymas, jog implantus reikia keisti po 10 metų. Bet juk tai – ne padangos. Todėl implantus ir stengiamasi gaminti tokius, kad jų nereikėtų keisti.

Kiek tokia operacija kainuoja?

Priklauso nuo implantų gamintojo, nuo operaciją atliekančio gydytojo, įstaigos. Kaina svyruoja nuo 6 iki 10-12 tūkstančių litų.

O kiek turėčiau sutaupyti, kad išsilyginčiau veido raukšles?

Raukšlės lyginamos ne tik operacijos būdu. Galimi botulino toksino injekcija bei hialuroninės rūgšties (Matridex) užpildai. Tačiau visi šie preparatai po tam tikro laiko „išsivaikšto”. Moterys, norinčios turėti lygų veidą, turėtų injekcijas pakartoti kelis kartus. Ši procedūra, kurios rezultatą matome po 10 dienų, kainuoja 400-600 litų (priklauso nuo injekcijų vietų skaičiaus). Botulino toksino injekcijos taip pat naudojamos ir prakaitavimui mažinti.

Ar kada pacientę atkalbėti nuo estetinės operacijos?

Praėjusią savaitę atkalbėjau dėl pilvo plastikos. Moteris norėjo nerealaus rezultato – kad panaikintume po gimdymo atsiradusias strijas. Bet to padaryti neįmanoma.

O celiulitą galite panaikinti?

Tai kosmetologų sritis. Iš organizmo riebalus galime išsiurbti. Bet jei žmogus nepaisys dietos, organizme likusios riebalų ląstelės ims didėti ir, kaip žmonės sako, riebalai „ataugs”. Riebalai ataugti negali – jie išsiurbiami, likusieji, nesilaikant dietos, išsipučia ir kompensuoja anųjų netekimą. Riebalų išsiurbimas – ne svorio metimas. Tai – kūno formų korekcija.

Jūsų pacientai neapsaugoti ir nuo komplikacijų?

Nuolat operuojantys chirurgai visada susiduria su viena kita komplikacija. Nuo kitų gydytojų mes skiriamės tuo, kad mūsų pacientai – sveiki žmonės. Jie tiesiog nori būti gražesni. Todėl labai svarbu tiksliai išsiklausinėti, ko pacientas nori ir kokio rezultato tikisi. Tada paaiškiname, ką galime padaryti ir koks gali būti blogiausias rezultatas. Tarkim, mūsų ausys iš prigimties nėra simetriškos. O pacientai vyrai, kuriems daroma šios kūno dalies korekcija, reikalauja, kad operacija būtų padaryta milimetrų tikslumu. Dėl grožio vyrai yra priekabesni nei moterys.

Žmonėms atrodo, kad medikai turėtų sveikai gyventi – tinkamai maitintis, maudytis šaltoje jūroje…

Na jau ne! Į šaltą vandenį manęs niekas neįkiš. Aš mėgstu šilumą.

Bet girdėjau, jog šaltas vanduo stangrina odą.

Kam reikia stangrintis, tas tegul ir lenda į šaltą vandenį. Aš į sveiką gyvenseną žiūriu sveikai. Jei dukra nori į „Mc’Donald’s”, tai ir nuvežame. Žinoma, kasdien ji ten nepietauja. Bet tam, kad vaikas būtų patenkintas, šypsotųsi ir dar tris dienas kalbėtų, kokią lėlę ten gavo, manau, – verta. Dėl to ji tikrai nesveikesnė nebus.

O vegetarų nesuprantu. Be mėsos ištverčiau gal pusdienį, na, gerai, – dieną. Esu medžiotojas. Valgau ir žvėrieną, kurią žmona labai skaniai paruošia.

Ką mieliau renkatės – teatrą, kiną ar naktinį klubą?

Su žmona nevengiam nueiti ir į teatrą, ir į kiną, ir į restoraną. Tačiau dabar mūsų vaikai maži, nėra jų kam palikti. Bet jei proga pasitaiko, išsprunkam. O dėl klubų… Aš juk – vyras! Ir dar nesenas. Draugai pakviečia biliardą pažaisti, išgerti alaus. Nemanau, kad tai blogai. Bet štai šokančio manęs nepamatysit – nemėgstu.

Auksė Bogužaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.