Peru atšaukia savo ambasadorių Japonijoje

Peru vyriausybė nusprendė atšaukti savo ambasadorių Japonijoje Luisą Makčjavelą (Luis Macchiavello). Tai ketvirtadienį pranešė Peru užsienio reikalų ministerija. Pasak žinybos, šitaip protestuojama prieš Japonijos valdžios poziciją dėl buvusio Peru prezidento Alberto Fuchimorio (Alberto Fujimori) sulaikymo Čilėje.

Savaitės pradžioje Čilės sostinėje Santjage buvo sulaikytas penkerius metus Japonijoje slapstęsis A. Fuchimoris, kurį Peru valdžia kaltina 25 žmonių nužudymu ir korupcija.

Japonijos ambasadorius Čilėje Hagimė Ogava (Hagime Ogawa) ir Čilės užsienio reikalų ministras Ignasijus Valkeris (Ignacio Walker) ketvirtadienį susitarė, kad netikėtas A. Fuchimorio atvykimas iš Japonijos į Čilę neturės įtakos dviejų šalių santykiams.

„Inžinierius A. Fuchimoris nepadarė Japonijoje jokio nusikaltimo, jis yra Japonijos pilietis ir gali palikti Japoniją kada panorėjęs”, – sakė ambasadorius.

H. Ogava paneigė pranešimus, kad esą Japonija darė Čilei spaudimą A. Fuchimorio klausimu. „Mes tik atliekame savo pareigą, kad žinotume, kas atsitiko Japonijos piliečiui”, – sakė jis. Ambasadorius pridūrė, jog A. Fuchimoris patikino tris Japonijos diplomatus, aplankiusius jį kalėjime, neturįs nusiskundimų dėl elgesio su juo.

Tuo tarpu apie 500 profsąjungų narių ketvirtadienį Limos gatvėmis nužygiavo prie Čilės ambasados pareikalauti, kad kuo greičiau būtų išduotas buvęs prezidentas. Profsąjungų lyderis Marijus Huamanas (Mario Huaman) pareiškė, kad Čilė turi išduoti A. Fuchimorį.

Trečiadienio vakare Čilės prezidentas Rikardas Lagosas (Ricardo Lagos) patikino, jog A. Fuchimorio ekstradicijos procedūra vyks griežtai laikantis Čilės įstatymų.

Pagal Čilės ir Peru ekstradicijos sutartį Lima turi du mėnesius formaliai pareikalauti išduoti A. Fuchimorį.

Ketvirtadienį į Čilę atvyko represijų, kurių buvo griebtasi A. Fuchimorio valdymo laikotarpiu, aukų artimieji.

A. Fuchimoris – japonų imigrantų sūnus – ėjo Peru prezidento pareigas 1990-2000 metais ir pabėgo iš šalies, iškilus aikštėn, kad jis yra įsivėlęs į korupcijos skandalą. Sekmadienį jis netikėtai atvyko iš Tokijo į Čilę.

Oficialioji Lima kaltina A. Fuchimorį tuo, kad dešimtojo dešimtmečio pradžioje Peru kariuomenė surengė žudynes, per kurias žuvo 25 žmonės. Atėjęs į valdžią, A. Fuchimoris buvo labai populiarus, pirmiausia todėl, kad sėkmingai kovojo su kairiaisiais partizanais.

2005-11-11 09:08

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.