Šešių šalių derybos dėl Pchenjano branduolinių ambicijų baigėsi be rezultatų

Penktadienį baigėsi šešių šalių derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinių ambicijų. Baigiamajame pareiškime pažymima, kad pokalbių dalyvės sutarė vėl kuo greičiau susitikti.

Tačiau nesutarimų tarp Pchenjano ir Vašingtono išspręsti nepavyko. Derybose taip pat dalyvauja Pietų Korėja, Japonija, Rusija ir Kinija.

„Šalys susitarė penktojo šešių šalių derybų turo antrąjį susitikimą surengti pačiu artimiausiu metu”, – sakoma pareiškime.

„Pokalbių dalyviai patvirtino, kad bendrą pareiškimą įgyvendins laikydamiesi principo – įsipareigojimas už įsipareigojimą, veiksmas už veiksmą”.

Rugsėjį derybose pavyko pasiekti persilaužimą. Pchenjanas įsipareigojo nutraukti atomines programas mainais į humanitarinę ir kitokią pagalbą bei saugumo garantijas. Dabar daugiausiai ginčų kyla dėl įsipareigojimų vykdymo eilės tvarkos.

Šešių šalių derybos prasidėjo 2003 metais, Kinijai mėginant pasiekti taikų kompromisą, kai JAV apkaltino Šiaurės Korėją slapta kuriant atominį ginklą ir kai Pchenjanas pasitraukė iš Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties. Vasario mėnesį Šiaurės Korėja paskelbė jau turinti atominį ginklą.

2005-11-11 09:55

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.