Politikui nebe pakeliui jau su trečia partija

„Artėja savivaldybių rinkimai, su tokiu skyriumi, koks rajone yra liberalų demokratų, tikrai neišlošiu”, – „Panevėžio rytui” vakar atvirai prisipažino, kodėl nusprendė palikti Liberalų demokratų partiją, rajono tarybos narys ramygalietis ūkininkas Ričardas Ožalas.

Prieš kurį laiką Vadoklių vidurinės mokyklos direktoriui Stasiui Lisankai atsisakius skyriaus pirmininko, o pačiam R.Ožalui – pirmininko pavaduotojo posto, nauju skyriaus vadovu buvo išrinktas Papalčių žemės ūkio bendrovės direktorius Romas Kiltinavičius.

R.Ožalo manymu, prie skyriaus vairo stojo „ne tas žmogus” ir dirbo jis neefektyviai.

„Partijai sunkiausiu laikotarpiu – per prezidento apkaltą išbuvau, pamačiau, kad nieko gera toliau nevyksta, ir išėjau”, – taip savo apsisprendimą palikti jau trečią partiją „Panevėžio rytui” paaiškino buvęs konservatorius, buvęs liberalas, o dabar jau ir buvęs liberaldemokratas R.Ožalas.

Nusivylė nepatekęs į sąrašą

Tačiau toliau šnekantis pa-aiškėjo, jog nesutarimai liberalų demokratų skyriuje buvo ne vienintelė priežastis, paskatinusi politiką pasitraukti.

„Per Seimo rinkimus aš nepatekau net į 140 kandidatų sąrašą. Vadinasi, partijai aš irgi nereikalingas. Pažiūrėjau, kas ten darosi…” – nebaigė minties R.Ožalas.

Jis sakė nepritariąs ir liberalų demokratų organizuojamiems įvairiems parašų rinkimams dėl referendumų, pavyzdžiui, euro įvedimo Lietuvoje.

„Žmonės dabar išprusę ir supranta, kam tai daroma. Tai vaikiški žaidimai – lakstyk su tais popierių lapais”, – savo nusivylimo tokiais partijos veiksmais neslėpė ūkininkas.

Tebetiki R.Paksu

Tačiau nusivylęs Liberalų demokratų partija R.Ožalas išsaugojo tikėjimą jos lyderiu Rolandu Paksu.

Sekdamas paskui jį R.Ožalas prieš kelerius metus išstojo iš Konservatorių partijos ir įstojo į liberalų sąjungą, paskui metė ir šią partiją ir tapo Liberalų demokratų partijos nariu.

R.Ožalas palaikė R.Paksą per prezidento apkaltos procesą. Ramygaliečio nuomonės apie susikompromitavusį politiką nepakeitė nei Konstitucinio Teismo, nei Seimo priimti verdiktai, kad R.Paksas pažeidė šalies Konstituciją ir sulaužė prezidento priesaiką.

„Ir dabar kaip žmogumi aš juo tikiu. Jam tik informaciją klaidingą duoda apie padėtį. Ir dabar aš palaikau Paksą kaip sąžiningą žmogų”, – neabejojo nušalintojo prezidento dorumu jo komandą palikęs ramygalietis.

Taryboje jaučiasi negerbiamas

Atsisveikindamas su liberalais demokratais R.Ožalas nusprendė žengti ir dar vieną drastišką politinį žingsnį – nutraukti koalicijos su dabartine kairiųjų valdančiąja dauguma sutartį, kurią sudarė Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos, Socialdemokratų ir dešiniaisiais save laikančių Liberalų demokratų partijų nariai.

Libdemams taryboje iki šiol atstovavo R.Ožalas ir nepartinis jo sūnus Dainius Ožalas.

R.Ožalo netenkina, kad taryboje sprendimai priimami esą „buldozeriniu principu”, kad viskas priklauso „nuo viršūnės”, o tarybos nariai per mažai vieni kitus gerbia.

„Iškeli problemą, pasakai merui, kad Ramygalos seniūnas netinkamas dirbti tą darbą, nekompetentingas žmogus, o niekas neklauso, sako, jog tai Ožalų problema. Daug netvarkos miestelyje, nėra jokios Ramygalos plėtros strategijos, ne ten, kur žmonės nori, asfaltuojamos gatvės”, – piktinosi negalintis procesų paveikti buvęs Ramygalos seniūnas R.Ožalas.

Nori vadovauti komitetui

R.Ožalui atrodo, kad valdančioji koalicija jį ir sūnų ignoruoja, nepakvietė į vieną iš paskutinių koalicijos pasitarimų svarbiu rajonui klausimu.

Pats R.Ožalas, savivaldybės kanceliarijos „Panevėžio rytui” pateiktais duomenimis, iš dešimties šiemet vykusių tarybos posėdžių praleido net keturis. Nedalyvavo iš eilės dviejuose posėdžiuose kovą ir balandį, o paskui – rugsėjį ir spalį.

Nusprendęs pasitraukti iš valdančiosios koalicijos, R.Ožalas neketina atsisveikinti su koalicijos jam patikėtu tarybos Savivaldos ir teisėsaugos komiteto pirmininko postu.

Pavadino politine prostitute

Ir toliau rajono gyvenime norintis aktyviai dalyvauti R.Ožalas būtų linkęs likti ne partiniu, o tik kurios nors partijos rėmėju.

Save dešiniuoju laikantis ramygalietis kiaulių augintojas pats nenorėtų prašytis priimamas į kurią nors partiją. Jam mieliau būtų sulaukti kvietimo.

Iš visų rajono taryboje atstovaujamų partijų R.Ožalui būtų priimtiniausia sugrįžti į kažkada jo paliktą Tėvynės sąjungą, su kuria jis ir pradėjo savo politinę karjerą.

Dirbti petys į petį su konservatoriais R.Ožalui nekliudytų daugiau kaip prieš dvejus metus įvykęs konfliktas su konservatore tarybos nare Violeta Grigiene.

„Nepyk, Ričardai, bet tu esi politinė prostitutė”, – 2003-iųjų birželį ant savivaldybės laiptų jam pasakė konservatorė ir buvo R.Ožalo apskųsta Etikos komisijai.

„Nieko baisaus, reikia diplomatijos turėti, atleidau, nė nebuvau labai supykęs, – nuolankumu dabar nustebina R.Ožalas. – Taip negalima elgtis, moteris supranta. Mes susitaikėm ir aš nematyčiau problemų kartu dirbti”.

Kartu su R.Ožalu iš libdemų rėmėjų gretų bei valdančiosios koalicijos ketina pasitraukti ir nepartinis jo sūnus D.Ožalas, dirbantis Aukštaitijos televizijoje.

D.Ožalas irgi pagarsėjo nestabilumu – buvo jaunasis konservatorius, šliejosi prie liberalų, paskui prie libdemų.

Pasitraukti privertė ambicijos

Liberalų demokratų skyriaus pirmininkas R.Kiltinavičius įsitikinęs, jog R.Ožalą pasitraukti iš partijos paskatino asmeninės ambicijos.

„Jei jo idėjų, kad ir klaidingų, kiti neįvertina – viskas. Nenoriu tiksliau pasakyti, ką turiu omenyje, nes tai skyriaus vidaus reikalas”, – norėjo išlikti taktiškas rajono libdemų vadas.

R.Kiltinavičiui atrodytų normalu, jei kuo nepatenkintas skyriaus narys ateitų su pirmininku ramiai apie tai pasikalbėti, būtų kantrus, neišsišokantis.

„Bet jis ne toks. Kiekvienas savo sveikatos sutrikimų nenori viešinti. Tokio charakterio jisai žmogus, tas Ričardas Ožalas”, – „Panevėžio rytui” sakė R.Kiltinavičius.

Politikas įsitikinęs, jog R.Ožalo praradimas partijai nesutrukdys per rinkimus įrodyti žmonėms, kad jų interesai libdemams rūpi.

Pasak R.Kiltinavičiaus, R.Ožalas apie išėjimą iš partijos pranešė tik telefonu ir partijos nario bilieto dar negrąžino. Tačiau pats R.Ožalas „Panevėžio rytui” sakė tai padaręs dar spalio 14 dieną.

Merui patinka stabilesni žmonės

„Aišku, mums šiek tiek nemalonu, kad iš penkiolikos valdančiosios daugumos narių liks trylika. Kuo Ožalams neįtikome, nežinau. Aš asmeniškai iš jų nesulaukiau nei priekaištų, nei pasiūlymų pagerinti tarybos darbą”, – neslėpė nuostabos rajono meras Povilas Žagunis, tik vakar rytą iš žurnalistų išgirdęs apie R.Ožalo nusiteikimą pasitraukti iš koalicijos.

Oficialaus prašymo nutraukti koalicinę sutartį tarybos ir valdančiosios koalicijos pirmininkas kol kas nėra gavęs.

P.Žagunis nemano, kad nutraukęs koalicijos sutartį R.Ožalas galės išsaugoti Savivaldos ir teisėsaugos komiteto pirmininko pareigas.

Jeigu perbėgimais iš vienos partijos į kitą, iš dešiniosios koalicijos į kairiąją ir vėl atgal garsėjantis R.Ožalas panorėtų pasiprašyti priimamas į populiariausią rajone Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungą, P.Žagunio nuomonė neturėtų lemiamos reikšmės.

Ar priimti R.Ožalą pas valstiečius, spręstų partijos skyrius.

„Bet mano asmeninė nuostata tokia – aš esu už stabilesnius žmones”, – neslėpė savo nuomonės apie perbėgėlius P.Žagunis.

Socdemai gali tik užjausti

Ar priimti R.Ožalą į Socialdemokratų partiją, irgi spręstų ne vienas žmogus, o skyriaus taryba.

„Matot, žmogus nepataiko visą laiką – įstoja vis ne į tą partiją. Mes galim tik užjausti, kad jam taip atsitinka. Bet ne R.Ožalas vienas toks, yra tokių ir daugiau.

Jei žmogus asmeninius interesus pradeda kelti aukščiau visų, tai ir mums toks žmogus nelabai tinka”, – sakė rajono socdemų lyderis, rajono vicemeras Vytautas Rapolas Gritėnas, paklaustas, ar nenorėtų pakviesti nepartiniu tapusio politiko į savo partijos gretas.

R.Ožalo pasitraukimas iš valdančiosios koalicijos V.R.Gritėno labai neliūdina, nes ir abiem Ožalams pasitraukus joje liktų 13 narių, o opozicija turėtų 12 balsų.

Patyrusiam politikui V.R.Gritėnui keistas pats R.Ožalo pasitraukimo iš koalicijos būdas – dar nenutraukus sutarties, patvirtintos paties parašu, apie tai pranešti per spaudą.

„Gal taip jis pradeda rinkimų kampaniją?” – svarstė vicemeras.

Konservatoriai prisimena išdavystę

Tėvynės sąjungos rajono skyriaus pirmininko pavaduotojo Algirdo Budrio manymu, politinius ėjimus reikėtų pradėti ne nuo pasisakymų spaudoje, o nuo tiesioginių kontaktų su politikais skyriuose.

Politikų blaškymąsi, lakstymą iš partijos į partiją A.Budrys vertina neigiamai, įžvelgia naudos ieškojimą.

„Dabar taip išskėstomis rankomis priimti R.Ožalą atgal į mūsų partiją būčiau nelinkęs. Jis mus paliko pačiu sunkiausiu, kritišku metu, po nesėkmės rinkimuose. Mūsų gretos išsigrynino, liko tikri, idėjiniai žmonės, ištvėrę krizę, ne naudos ieškotojai. Žinoma, mąstant strategiškai, reikėtų sakyti kitaip”, – atvirai savo poziciją dėstė A.Budrys.

Pasak konservatoriaus, tuo metu, kai R.Ožalas perbėgo į liberalų sąjungą, ši buvo labai populiari.

„Aš nepritariu, kad politika yra nešvarus dalykas ir joje galima elgtis pagal tą nuostatą”, – mano A.Budrys.

Nesutampa su R.Ožalo ir A.Budrio požiūris į nušalintąjį prezidentą.

„Aš Paksą vertinu kaip Tėvynės išdaviką, susijusį su rusų specialiosiomis tarnybomis, rusų karinės pramonės atstovu Jurijumi Borisovu, visokiomis smailytėmis”, – sakė konservatorius.

Krikdemai į aukštus postus turi savų

Krikščionių demokratų rajono skyriaus pirmininkei Angelei Pranaitytei R.Ožalo pasitraukimas iš libdemų gretų vakar buvo visiška naujiena.

Jeigu R.Ožalas pasibelstų į krikščionių demokratų būstinės duris ir pateiktų prašymą priimti į partiją, jo prašymą svarstytų ir spręstų, kaip pasielgti, skyriaus valdyba.

Paklausta, kokia būtų asmeninė nuomonė dėl R.Ožalo, moteris jos neslėpė.

„Mes vengiame žmonių, kurie eina iš partijos į partiją, taip siekdami karjeros. Mes siekiame stabilumo. Pas mus yra pakankamai stabilių, dirbančių žmonių, kurie irgi nori siekti karjeros, yra sąžiningi, protingi ir gali užimti tam tikrus postus”, – žurnalistei sakė A.Pranaitytė.

Liberalcentristai priimtų su džiaugsmu

Tuo tarpu Liberalų ir centro partijos skyriaus pirmininko Jono Katino visiškai netrikdo R.Ožalo politinis nestabilumas.

Atvirkščiai, J.Katiną labai džiugina, kad opozicija sustiprės iki dvylikos narių.

„Taryboje sprendimai nebegalės būti priimami buldozeriniu principu”, – kartojo R.Ožalo žodžius liberalcentristas.

Jau po kelių dienų vyksiančiame skyriaus tarybos posėdyje J.Katinas pasiūlys savo partiečiams pakviesti į savo gretas abu Ožalus – tėvą ir sūnų.

„Jeigu tik jie norės – prašom”, – draugiškai tiesia rankas tarpusavio nesutarimų draskomos ir ant skilimo ribos atsidūrusios Liberalų ir centro partijos rajono lyderis.

Daiva Rasimavičiūtė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.