Seimas keis iki trečdalio nuteistiesiems bausmę sutrumpinančią įstatymo nuostatą

Seimas nusprendė nagrinėti siūlymą panaikinti galimybę nuteistiesiems pripažinti tėvystę ir taip sutrumpinti bausmės atlikimo laiką iki trečdalio.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė Bausmių vykdymo kodekso pataisoms, kuriomis siekiama patobulinti lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų sąlygas, kad už sunkius ir labai sunkius tyčinius nusikaltimus nuteisti asmenys, turintys vaikų iki septynerių metų arba du ir daugiau nepilnamečių vaikų, negalėtų pasinaudoti tėvystės pripažinimo teise bausmės atlikimo laikui sutrumpinti.

Pagal dabar galiojančius įstatymus už sunkius nusikaltimus nuteistieji asmenys, pripažinusieji savo tėvystę, iš įkalinimo įstaigų gali išeiti praėjus tik trečdaliui jiems skirtos bausmės laiko.

Anot pataisų iniciatoriaus Vidmanto Žiemelio, šią kodekso pataisą paskatino padažnėję atvejai, kai nuteisti už sunkius ir labai sunkius tyčinius nusikaltimus asmenys iš įkalinimo įstaigų paleidžiami atlikus trečdalį skirtos laisvės atėmimo bausmės, nes pripažino savo tėvystę.

Iš 98 pasinaudojusių šia įstatymo nuostata ir anksčiau laiko į laisvę išėjusių asmenų, pasak parlamentaro, 7 buvo teisti už nužudymus ir tai nėra mažai.

V. Žiemelio tvirtinimu, vien pataisius normą problema nebus išspręsta, tačiau bent jau bus jai užkirstas kelias.

Parlamentaro Algirdo Monkevičiaus manymu, šiuo metu nuteistieji, pasinaudoję galimybe įsivaikinti vaikus ir taip sutrumpinę savo bausmės laiką, luošina vaikus psichologiškai, todėl reikėtų taisyti Civilinį kodeksą.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas Seime šiam klausimui išspręsti yra sudaręs darbo grupę, kuriai, anot Seimo nario, priklauso atstovai ne tik iš teisėsaugos institucijų, bet ir iš kitų suinteresuotų žinybų.
2005-11-10 17:07

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.