Specialistas siūlo valgyti lietuvišką paukštieną

Europoje pasirodžiusios pavojingos ligos – paukščių gripo – Lietuvoje nenustatyta. Tai patvirtina Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje (NVL) atlikti kritusių laukinių ir naminių paukščių tyrimai. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Panevėžio skyriaus viršininkas Valdemaras Kontautas PB tvirtino, kad panevėžiečiai ramiai gali valgyti lietuvišką paukštieną. „Šalies paukštynuose auginami paukščiai – sveiki”.

NVL vadovas Jonas Milius teigia, kad pastarąsias dvi savaites dėl paukščių gripo ištirta daugiau kaip 400 nugaišusių laukinių ir naminių sparnuočių. „Ventės rage veikia migruojančių paukščių veterinarinio stebėjimo postas. Tirti imami praskrendančių paukščių kraujo mėginiai. Kol kas visi tyrimų rezultatai dėl šios ligos buvo neigiami”, – aiškino laboratorijos vadovas.

Pasak J.Miliaus, gerai, kad žmonės praneša apie nugaišusius paukščius ir kviečiasi veterinarijos specialistus. „Galiu nuraminti Pakruojo rajono gyventojus. Praėjusią savaitę ten rasta nugaišusi gulbė paukščių gripu nesirgo. Tai nustatyta laboratorijoje atlikus tyrimą. Paukščių gripas nenustatytas ir iš Pakruojo miestelio atvežtiems tirti nugaišusiems naminiams paukščiams”.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Kazimieras Lukauskas sako, kad šalies paukštynuose auginami paukščiai yra sveiki. „Jie neturi kontakto su laukiniais sparnuočiais. Todėl lietuvišką paukštieną žmonės gali pirkti be jokių abejonių”, – kalbėjo tarnybos direktorius.

Tą patį tvirtino ir VMVT Panevėžio skyriaus vadovas V.Kontautas. „Panevėžiečiai nesibaimindami gali pirkti lietuvišką paukštieną. Pavojaus užsikrėsti nėra. Visi nugaišusių paukščius atvejai aiškinami. Atlikti tyrimai NVL buvo neigiami”.

Pasak V.Kontauto, labai gerai, kad žmonės apie nugaišusius paukščius informuoja tarnybos specialistus. „Per savaitę tarnybos specialistai po du tris kartus į sostinės laboratoriją veža nugaišusius paukščius. Neseniai iš Panevėžio į Vilnių vežėm juodvarnį, o iš Biržų – nugaišusią gulbę. Atlikus tyrimo paaiškėjo, kad paukščiai pavojinga liga neužsikrėtę”, – sakė VMVT skyriaus viršininkas.

V.Kontautas tvirtino, kad paukščių gripo tikėtis galima pavasarį. „Gąsdinti nereikėtų, bet grįžtantys paukščiai iš Pietų gali parskristi užsikrėtę. Baimintis labai nevertėtų, nes migruojančius paukščius stebi veterinarijos stebėjimo postų specialistai”.

Veterinarijos specialistai tvirtina, kad šalyje paukščių gripas pirmiausia pavojingas patiems sparnuočiams. Todėl VMVT itin sugriežtino valstybės sienų kontrolę, kad užkirstų kelią gyviems paukščiams ir paukštienos produktams įvežti. Keliaujantiesiems ne iš Europos Sąjungos šalių neleidžiama įsivežti jokio gyvūninės kilmės maisto.

Taip pat neleidžiama organizuoti paukščių parodų, mugių, pasirodymų, kur gali būti demonstruojami paukščiai. Prekiauti egzotiniais ir naminiais paukščiais galima tik specializuotose parduotuvėse. Turguose gyvais paukščiais, tarp jų ir balandžiais, prekiauti kategoriškai draudžiama.

Raimonda Mikučionytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.