Aistras dėl pajūrio žemės numaldė viešumas

Į dienos šviesą ištemptas konfliktas dėl planų keisti žemės paskirtį itin vertingoje vietovėje šalia senojo Palangos plento ėmė gesti.

Atsakingi Klaipėdos rajono savivaldybės valdininkai „Vakarų ekspresui” vakar tvirtino, esą bus atsižvelgta į Pajūrio regioninio parko (PRP) pretenzijas ir atsisakyta ankstesnių ketinimų parko teritorijoje įteisinti galimas naujas statybas.

Reikėjo viešumo

PRP direkcijos vadovybė dar gegužės mėnesį buvo raštiškai pateikusi pretenziją dėl ketinimų parko teritorijoje, Šaipių kraštovaizdžio draustinyje, keisti žemės paskirtį iš žemės ūkio į komercinės paskirties.

Gamtosaugininkai apeliavo į tai, kad statybų įteisinimas teritorijoje šalia senojo Palangos plento yra negalimas, nes tai prieštarauja PRP planavimo schemos sprendiniams.

Įtardami aukštas pareigas Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje einančių valdininkų interesus, gamtosaugininkai stebėjosi, kodėl mėnesių mėnesiais buvo nepaisoma jų reikalavimų.

Apie konfliktą teigė nieko nežinantys arba jo neįžvelgiantys tiek Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos darbuotojai, tiek uostamiesčio valdininkai.

Tačiau šiai istorijai iškilus viešumon, pasipylė pažadai paisyti PRP pretenzijų bei svarstymai, kodėl buvo palikta klaida Klaipėdos rajono bendrajame plane.

Paskirties nekeis

Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos Vidos Vytienės, į PRP pareikštas pretenzijas esą bus privalu atsižvelgti.

„Supraskite, kad bendrojo plano sprendiniai yra derinami, jau šeštą kartą mes gludinsime dokumentą. Atsižvelgdami į Regioninio parko direkcijos pastabą mes nepritarsime žemės paskirties keitimui šalia senojo Palangos plento”, – „Vakarų ekspresui” sakė valdininkė.

Ji teigė nežinanti, kodėl ir kas siekė, kad žemės paskirtis būtų pakeista ir svarstė, kad klaida bendrajame plane galėjo įsivelti netyčia.

„Ten, kur yra parko teritorijos apsauginė zona, buvo pažymėta komercinės paskirties žemė, mat pagal įstatymus buferinėje zonoje 50 metrų nuo kelio galima statyba. Tačiau ten yra parko zona, draustinis, todėl reikia vadovautis saugomos teritorijos planavimo schemos sprendiniais”, – sakė V. Vytienė.

Ji vakar turėjo susitikti su PRP direktoriumi Dariumi Niciumi ir aptarti susiklosčiusią situaciją.

„Vakarų ekspresui” valdininkė negalėjo paaiškinti, kas ir kokių interesų galėjo turėti žemės sklypuose šalia senojo Palangos plento.

Meras atlyžo

Dėl minėto bendrojo plano sprendinių Klaipėdos rajono savivaldybėje ketinta surengti neeilinį rajono Tarybos posėdį.

„Šiuo metu laukiame Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos pasiūlymų dėl rajono bendrojo plano sprendinių. Jei pavyks suderinti pozicijas iki gruodžio, šauksime neeilinį Tarybos posėdį, jei ne – klausimai bus sprendžiami gruodžio pradžioje bendrąja tvarka”, – mūsų dienraščiui sakė Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas.

Jis tikino, kad „vardan ramybės ir neleidžiant pūsti muilo burbulo ten, kur jo nėra”, bus atsižvelgta į PRP pretenzijas.

Konfliktu tarp PRP ir Klaipėdos rajono bendrojo plano rengėjų domėjosi ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovė Rūta Baškytė.

„Čia buvo arba specialistų neatsakomybė, arba nekompetencija. Įstatymo interpretacijų negali būti”, – „Vakarų ekspresui” sakė valstybės tarnautoja.

Denisas Nikitenka

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.