Boksininkų laukia Kinijos ringas

Šiandien į Kiniją išvyksta Lietuvos bokso rinktinė, kuri Mianjano mieste dalyvaus 13-ajame pasaulio čempionate. Lapkričio 13-21 dienomis vyksiančiose varžybose kovos šeši mūsų šalies odinės pirštinės meistrai – keturi kauniečiai ir du vilniečiai.

Rinktinėje – dviejų miestų atstovai

Sičuano provincijoje įsikūrusios Mianjano sporto gimnazijos arenoje, talpinančioje daugiau nei 6000 žiūrovų, jėgas išmėgins boksininkai iš 81 šalies.

Lietuvai atstovaus kauniečiai Marius Narkevičius (svorio kategorija iki 57 kg), Donatas Bondorovas (iki 75 kg), Daugirdas Šemiota (iki 81 kg) ir Vitalijus Subačius (iki 91 kg) bei vilniečiai Darius Jasevičius (iki 69 kg) ir Jaroslavas Jakšto (daugiau nei 91 kg).

Rinktinei vadovaus vyriausiasis treneris Stanislavas Mižigurskis bei treneris Vladimiras Bajevas. Delegacijoje taip pat yra tarptautinės (AIBA) kategorijos arbitras Anatolijus Kriukovas, gydytojas Raimondas Greičius ir boksininkų rėmėjas Edmundas Kazlauskas.

Čempionato atidarymas numatytas šeštadienį, lapkričio 12 dieną. Kvalifikacinės kovos prasidės sekmadienį, lapkričio 13-ąją. Ketvirtfinaliai vyks 18 d., pusfinaliai – 19 d., finalai – 20 d.

Didžiausia viltis siejama su J.Jakšto

Prieš dvejus metus Bankoke (Tailande) vykusiose planetos pirmenybėse iš dabartinės mūsų šalies ekipos dalyvavo M.Narkevičius, D.Šemiota, V.Subačius ir J.Jakšto.

Sėkmingiausiai pasirodė J.Jakšto, patekęs į ketvirtfinalį, kur turėjo pripažinti vokiečio Sebastijano Koberio pranašumą. M.Narkevičius ir V.Subačius boksavosi aštuntfinalyje: Marius pralaimėjo Vengrijos atstovui, Vitalijus – Kazachstano atletui.

Lietuvos bokso federacijos (LBF) generalinio sekretoriaus Vytauto Sinkevičiaus nuomone, ir šį kartą iš mūsiškių būtent J.Jakšto gali pasiekti geriausių rezultatų.

„Šioje svorio kategorijoje konkurencija – mažiausia iš visų 11 grupių.

Be to, mėgėjų gretose jau nėra profesionalo karjerą pradėjusio ruso Aleksandro Povetkino. Atrodo, kad pasaulio čempionate nedalyvaus S.Koberis, su kuriuo Jaroslavas turi senų sąskaitų. Todėl, palankiai susiklosčius burtams, mūsų olimpietis iš Vilniaus turėtų realią galimybę siekti prizinės vietos”, – teigė V.Sinkevičius.

Prognozes sujaukia burtai

Trenerio V.Bajevo teigimu, J.Jakšto, kaip ir kiti rinktinės nariai, yra gerai pasirengęs varžyboms, tačiau daug ką lems pirmosios kovos.

„Nepaisant to, kad priešininkų iš Europos šalių gretos šiek tiek praretėjo, bet kokios išankstinės prognozės taps beprasmės, paaiškėjus, kad burtai lems čempionatą pradėti su kuriuo nors favoritu.

Tarkime, su Kubos, JAV ar Azijos sunkiasvoriais, kuriuos mes mažai pažįstame. Kubiečiai ir amerikiečiai retai atvyksta į Senajame kontinente rengiamus turnyrus, jų lyderiai beveik kasmet keičiasi”, – svarstė V.Bajevas.

Pasak pašnekovo, svorio kategorijoje daugiau nei 91 kg iš europiečių išsiskirs Europos mėgėjų bokso asociacijos (EABA) reitingo lyderis, Atėnų olimpiados prizininkas italas Robertas Kamarelė. Tik jam šioje EABA klasifikacijoje nusileidžia 2004 m. Europos ir dukart (2003 m. ir 2005 m.) pasaulio kariškių (CISM) pirmenybių prizininkas J.Jakšto.

Tarp pavojingiausių vilniečio varžovų taip pat bus bulgaras Kubratas Pulevas, Panamerikos čempionas kubietis Odlanielis Solisas, dukart JAV čempionas Maikas Vilsonas, šių metų pasaulio taurės laimėtojas rusas Romanas Romančiukas, 2003 m. planetos pirmenybių bronzos medalio laimėtojas ir 2005 m. Azijos vicečempionas uzbekas Rustamas Saidovas.

Meistriškumas paaiškės kovose

Gerokai didesnė konkurencija pasaulio čempionate laukia kitų Lietuvos rinktinės narių.

Anot V.Bajevo, preliminarios kitų komandų sudėtys liudija, jog 57, 69 ir 75 kg svorio kategorijose tikriausiai varžysis po 30 ir daugiau boksininkų.

„Jei dar bent vienas ar du mūsiškiai, išskyrus J.Jakšto, pateks į aštuntukus, tai bus neblogas rezultatas”, – sakė treneris.

Kito patyrusio Lietuvos bokso specialisto, kauniečio Viliaus Buikos teigimu, Kauno atstovai nacionalinėje ekipoje M.Narkevičius, D.Bondorovas, D.Šemiota ir V.Subačius yra daugmaž vienodo meistriškumo.

„Jei šiandien žinočiau, su kuo jiems teks suremti pirštines pirmuose susitikimuose, tuomet galėčiau prognozuoti, kaip gali susiklostyti varžybos. Deja, tokios informacijos dabar niekas neturi, todėl neverta sukti galvą, kas ir kaip būtų, jeigu būtų…

Dirbau su šia rinktine. Manau, jog Marius, Donatas, Daugirdas ir Vitalijus pasaulio pirmenybėms pasirengė gerai, o kaip jie realizuos savo potencialą – paaiškės ringe”, – tvirtino V.Buika.

Didelė našta kukliam biudžetui

Varžybos Kinijoje iš kuklaus LBF biudžeto pareikalaus beveik 77 tūkstančių litų. Bokso federacijai šiemet valstybė skyrė 149 tūkstančius litų.

„Išlaidų būtų daugiau, jei ne rėmėjai. Vilnietis verslininkas E.Kazlauskas sumokėjo už D.Jasevičiaus, o LBF prezidentas Rimas Rutkauskas – už D.Šemiotos ir M.Narkevičiaus keliones. Kai kurie kiti delegacijos nariai irgi buvo priversti ieškoti papildomų finansavimo šaltinių, nes vien federacijos lėšomis pasiųsti rinktinę į pasaulio čempionatą būtų neįgyvendinamas dalykas.

Be to, šiemet planetos ir Europos pirmenybėse dalyvavo jaunių bei jaunimo komandos. Joms, kaip ir vyrų ekipai, taip pat reikėjo treniruočių stovyklų, kontrolinių turnyrų. O kur dar varžybos Lietuvoje?” – dalijosi mintimis LBF generalinis sekretorius V.Sinkevičius.

Šiemetinis sezonas mūsų boksininkams jau nepašykštėjo trofėjų: Europos jaunių čempionate iškovoti trys medaliai (vilnietis Edgaras Sadovskis – sidabras, kauniečiai Vitalijus Solovjovas ir Egidijus Kavaliauskas – bronza), jaunimo – du (kaunietis Laimonas Orintas – sidabro, palangiškis Mantas Tarvydas – bronzos), o pasaulio kariškių (CISM) čempionate bronzos medalius pelnė D.Bondorovas ir J.Jakšto.

Romas Poderys

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.