Japonija: JAV jautienos importas gali būti atnaujintas iki gruodžio vidurio

Japonija tikriausiai atnaujins jautienos importą iš JAV iki gruodžio vidurio, tokiu būdu nutraukdama draudimą, baiminantis kempinligės paskelbtą beveik prieš dvejus metus, penktadienį pareiškė Japonijos ambasadorius Riodzas Katas (Ryozo Kato).

Iki tol buvusi pagrindinė JAV jautienos importuotoja, Japonija uždraudė įvežti šią mėsą iš Jungtinių Valstijų 2003 metų gruodį, kai buvo patvirtintas pirmasis ligos atvejis. JAV raginimai iš naujo atverti rinkas sustiprėjo artinantis antrosioms uždraudimo metinėms.

„Didžioji dalis Japonijos, tarp jų ir mes, tikimės, kad prekyba jautiena bus atnaujinta jau gruodžio viduryje, jeigu nebus kokių nenumatytų kliūčių”, – žurnalistams sakė ambasadorius.

Diplomatas buvo pirmasis Japonijos pareigūnas, pasakęs apytikrę datą, kada prekyba gali būti atnaujinta.

Japonija yra pasirengusi sušvelninti draudimą dėl JAV jautienos importo, nes nepriklausoma šalies Maisto saugos komisija pirmadienį pareiškė, kad Jungtinėse Valstijose auginamų 20 mėnesių ir jaunesnių galvijų mėsa bus saugi, jeigu bus pašalinti rizikos veiksniai, galintys perduoti kempinligę. Trečiadienį Japonijos maisto saugos komisija pranešė nuo lapkričio 2-osios iki 29 dienos rengianti visuomenės apklausą dėl šios komisijos nuomonės.

Japonija nustatė 20 mėnesių galvijų amžiaus ribą, nes paskutinį kartą, kai buvo užfiksuota kempinligė šalyje, šia liga buvo infekuotas 21 mėnesio jautis.

Jungtinių Valstijų teigimu, kempinligė nepavojinga jaunesniems galvijams, o jautiena yra saugi vartoti, jeigu galvijus paskerdus išimami jų galvos ir stuburo smegenys bei kiti organai, per kuriuos daugiausia yra perduodama ši liga.

Dėl kempinligės, kuria galima užsikrėsti suvalgius sirgusio galvijo mėsos, visame pasaulyje mirė daugiau nei 150 žmonių, vienas iš jų – Japonijoje.

2005-11-04 09:51

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.