Prezidentas: ministrų suėmimas padėjo išvengti pilietinio karo Azerbaidžane

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas ketvirtadienį pareiškė, kad suėmus du ministrus dėl sąmokslo įvykdyti valstybės perversmą pavyko išvengti galimo pilietinio karo šalyje.

Sveikatos ministras Alis Ansanovas bei ekonomikos plėtros ministras Farhadas Alijevas praeitą mėnesį buvo nušalinti nuo pareigų. Jiems taip pat buvo pareikšti kaltinimai padėjus ištremtam opozicijos lyderiui Rasului Gulijevui rengti valstybės perversmo sąmokslą prieš artėjančius parlamento rinkimus.

„Aš net neabejoju, kad šie žmonės rėmė mūsų šalies valdžios užgrobimą, – sakė I. Alijevas vyriausybės posėdyje, kuris buvo transliuojamas per valstybinę televiziją. – Įsivaizduokite, jei jiems būtų pavykę sujungti pajėgas su R. Gulijevu, tai šalyje būtų kilęs chaosas, tragedija ir galbūt netgi pilietinis karas”.

Dėl kaltinimų prisidėjus prie valstybės perversmo sąmokslo buvo sulaikyti 12 aukštų valstybės pareigūnų. Kai kurių sulaikytųjų prisipažinimus rodė šalies televizijos.

Vakarų šalių vyriausybės teigia, kad sekmadienį vyksiantys parlamento rinkimai yra pagrindinis Azerbaidžano išbandymas, siekiant parodyti pasiryžimą žengti demokratijos keliu. Rinkimus prižiūrės tarptautiniai stebėtojai.

I. Alijevo kritikai tvirtina, kad kaltinimai dėl valstybės perversmo buvo sufabrikuoti, bandant paslėpti kovą dėl valdžios tarp priešiškų politikų valdančiojo elito viduje. Per interviu Rusijos televizijai ORT I. Alijevas ketvirtadienį pareiškė, jog su kiekvienu asmeniu, bandysiančiu įvykdyti perversmą, bus elgiamasi ryžtingai.

Kai kurie Azerbaidžano opozicijos politikai grasino, jog jei sekmadienį vyksiančių rinkimų rezultatai bus suklastoti, jie surengsią masinius protestus, panašius kaip kitose buvusiose sovietinėse valstybėse. Po masinių protestų Ukrainoje ir Gruzijoje kilo revoliucija.

„Galbūt revoliucijos aplinkinėse regiono valstybėse susuko galvas mūsų vyriausybės opozicijos atstovams, – sakė Azerbaidžano prezidentas. – Tačiau žmonės tuo netiki”.

2005-11-04 09:43

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.